Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя се изравнява с картофите. В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза) и до 91 на сто вода. Целулозата е около 1 на сто, а киселини почти липсват.
От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, натрий.
Високо е съдържанието на витамин С - 15 мг в 100 грама, каротин - 2 мг, В1 В2 и РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите.
Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечносъдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).
Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие.
Голямото количество пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво.
Тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерина от организма, тиквата е много полезна при атеросклероза.
Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест.
Поради ниската и калоричност (около 17 калории в 100 грама) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500 г варена или 300 г печена тиква.
Народната медицина препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква.
Добре е при безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство.
Кашичка от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.
Тиква на фурна
Продукти:
1/2 тикви
1л прясно мляко
7 супени лъжици захар
4 яйца
1 винилия
1 чаша пудра захар
Начин на приготвяне:
Тиквата настъргвате на едро ренде и слагате в намазана с масло тавичка.
Млякото смесвате със захарта, яйцата и ванилията и с него заливате тиквата.
Печете в умерена фурна.
След като изстине, се наръсва с пудрата захар.
Мармалад от тиква
Продукти:
1кг тиква
2 лимона
400г захар
щипка канела
Начин на приготвяне:
Обелете тиквата и почистете от семките.
Нарежете на дребни парченца и сложете в тенджера.
Залейте с 1 чаша вода и варете на слаб огън, докато омекне.
Прибавете захарта, настърганата кора от 1 лимон, сокът от двата лимона и канелата.
Варите до сгъстяване, като бъркате често.
Полученият мармалад го изсипвате в буркани, които оставяте отворени една нощ, а след това се затварят с пергаментова хартия и капачки.
Тиква с мармалад по тетевенски
Продукти:
половин тиква
250г мармалад от сливи
250г захар
150г счукани орехови ядки
3 супени лъжици канела
Начин на приготвяне:
Тиквата обелвате, изчиствате от семките и нарязвате на парчета.
Варите на слаб огън с 1 чаша вода, докато омекне и водата се изпари.
Оставяте да изстине и смачквате на пюре.
Прибавяте половината от захарта и половината от ореховите ядки и разбърквате.
В намазана с масло тортена тавичка разстилате пласт от тиквената смес, пласт от мармалада и отгоре останалата тиквена смес.
Посипвате с останалата захар, ореховите ядки и канелата.
Слагате в хладилника да престои един ден.
Сервирате нарязана като торта.
Рачел от тиква
Вариант без сиви сливи или грозде
Продукти:
2кг тиква
2кг захар
2 чаени лъжички лимонтузу
орехови ядки
Начин на приготвяне:
Предварително измивате, обелвате и нарязвате на кубчета тиквата и оставяте да престои за 2 часа във варов разтвор.
Парченцата ги измивате отново, отцеждате и пускате във врящ захарен сироп.
Варите до сгъстяване.
Малко преди сладкото да бъде готово прибавяте лимонената киселина и изпечените цели орехови ядки.