Изхвърляте ли първата вода на боба?

  • 8 789
  • 59

Анкета

Когато варите боб, изхвърляте ли първата вода след завирането й?

Опции:

Чувала съм най-различни мнения по въпроса, някои изхвърлят даже повече от една вода.
Така имам чувството, че варенето на боба трябва да продължи цял ден  Rolling Eyes
Понеже варя бобеца в тенджера под налягане и го слагам да завира на бавен огън, ми е голямо разхищение на време и енергия да сменям водата.
Пробвала съм и по двата начина, но не намирам никаква разлика нито във вкуса, нито в отражението му върху стомасите ни.
Вие какво мислите?
Много ще се радвам на някой правдоподобен аргумент в която и да е посока, ако има такива.
Виж целия пост
# 1
Аз изхвърлям първата вода . Докато си нарежа  зеленчуците и  боба е кипнал . После всичко в тенджерата под налягане.
Виж целия пост
# 2
Аз я изхвърлям, но в интерес на истината и аз не виждам разлика в отражението върху стомасите - не и в благоприятна посока  Blush Аз имам някаква фобия от тенджерата под налягане, така че си го варя класически, да си къкри. Между другото, точно в момента съм сложила да се вари, така че и на мен ще са ми от полза съвети и препоръки.
Виж целия пост
# 3
Винаги! Peace
Виж целия пост
# 4
Задължително я изхвърлям. Първо слагам боба в малка тенджера и след като кипне го свалям от котлона, изплаквам, прехвърлям в теджерата под налягане заедно с лук, морков, чушка, червен пипер и олио.
След като уври слагам сол, чубрица, джоден и закашвам с молко размито брашно.
Виж целия пост
# 5
Аз изхвърлям първата вода . Докато си нарежа  зеленчуците и  боба е кипнал . После всичко в тенджерата под налягане.
                                                                                                                                                    PeaceИ аз така правя
Виж целия пост
# 6
Не, варя го в тенджера под налягане, точно както basilisk е писала, да заври на много слаб огън, и става страхотен. А тук подробно е обяснено защо е хубаво да се вари точно по този начин  /за който му се чете Wink/: http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.624.html
Рецептата е на gotin,  по-надолу в страницата - "боб-технология".

  bouquet
Виж целия пост
# 7
Не....аз го накисвам от предния ден.......после го измивам добре и го слагам да се готви....


....майка ми го слага да заври в тенджерата под налягане, но брез капак........после сменя водата наблъсква зеленчуците вътре и затваря
Виж целия пост
# 8
Винаги  изхвърлям първата вода  Peace
Виж целия пост
# 9
Аз винаги накисвам боба от вечерта, на сутринта изхвърлям водата, измивам го и го слагам в тенджерата под налягане. Заедно със зеленчуците. Готов е след 1 час. Правила съм го и в обикновена тенджера, сменяла съм водата - честно казано - няма разлика! Поне за мен и семейството ми.
Виж целия пост
# 10
Аз изхвърлям и първата и втората вода, където съм слижила и малко хлебна сода, в третата вода слагам зеленчуците да врат с боба.
Виж целия пост
# 11
Да.
В редките случаи, когато съм го планувала, накисвам и изхвърлям водата.
По-често - завирам, оставям малко да набъбне и изхвърлям.
Нямам налягаща тенджера. Ври си на котлона и слагам нещата , га им дойде времето.
Виж целия пост
# 12
Изхвърлям първата и втората  Grinning
Виж целия пост
# 13
Винаги Peace.
Освен това варя в обикновена тенджера - в тази, под налягане, като че ли не ни е така вкусен.
Виж целия пост
# 14
Изхвърлям и третата вода, а когато не бързам и следващите две. Казвали са ми, че така не се дразни стомаха.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия