Карамелен кекс
4 бр. яйца
200 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
240 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
Карамелена смес- половината от захарта се карамелизира с малко вода, докато стане златист цвят. После се добавя половината от сметаната и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят 2-те яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбива се добре с миксер.
Ванилова смес- другите 2 яйца се разбиват с миксер. Към тях се прибавя останалата захар, сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.
Глазура- 1/3 ч.ч. захар, малко вода се карамелизира. Прибавя се 100 мл мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.
В кексова форма се изсипват двете смеси. Може с вилица да се изтегли кексовата смес на няколко места, за да се ошари по-добре.
Пече се на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне кекса се включва и горният.
Изстиналият кекс се залива с глазурата.