Необходими продукти за тестото: 300гр. брашно, 150гр. маргарин, 50гр. масло, 5-6с.л. вода.
за плънката: 1кг. череши, 200гр.захар, 2-3с.л. нишесте, 1с.л. лимонов сок, 1-2 капки бадемова есенция.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: От изброените продукти се омесва меко и еластично тесто. Оставя се да престои за 15-20 минути.
Черешите се поставят в купа, изсипва се захарта, добавят се нишестето, лимоновият сок и бадемовата есенция и се разбърква добре.
Малко парче от тестото се отделя за украса. Останалата част се разточва на тънък лист, който трябва да е по-голям от диаметъра на тавата.
Тестото се поставя в тавата, внимателно се притиска с пръсти и стърчащите краища се отрязват. Слага се плънката
Отделеното за украса тесто се разточва, от него се изрязват лентички и се подреждат върху плънката от череши.
Първите 30 минути паят се пече на най-ниското ниво на фурната при температура от 220градуса. След това се премества в средата и се пече още 30 минути на 180 градуса.
Мисля да го направя утре с ябълки, ще пиша за резултата, и снимки ще има.