Лучена пита

  • 5 062
  • 16
От много години правя т.нар. лучена пита у дома и още не ни е омръзнала. Предлагам я на хората обичащи смесените вкусове:

Лучена пита


Продукти:
бутер тесто
пушени гърди/бекон
2-3 глави лук
сирене
кашкавал
1-2 яйца
малка кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко (може и по-малко)
индийско орехче
черен пипер
сол


Проготовление:
Тавичка според наличностите у дома се намазнява и набрашнява. Отгоре се полага бутер тестото и се надупчва с вилица. Предварително бекона и лука се задушават до карамелизиране на лука. Върху тестото се разпределя вече изстиналата плънка от бекон и лук, нарязан на полумесеци. Отгоре се настъргват кашкавала и сиренето и се залива с разбитите яйца + заквасена сметана + прясното мляко + подправките.
Пече се в много силно загрята фурна, около 25-30 мин.


За протокола - това е побългарената рецепта на немски оригинал, в който сиренето и кашкавала са съответно ементал и грюер.
Може да се направи и вегетариански - само с лук, без бекона. 
Плънката задължително трябва да е студена!

http://www.bgphoto.net/photos/2105/o633076661117968750.jpg

Виж целия пост
# 1
Голяма сън фенка-ще се пробва  bouquet
Виж целия пост
# 2
Уоу, много вкусно изглежда! И аз си падам по такива лучени неща и ще го пробвам задължително.
Виж целия пост
# 3
Чудно звучи и изглежда!Пък и лесно.Ще го пробваме! Peace
Виж целия пост
# 4
Пържиш ли лука ? Говориш за изстинала плънка , затова питам !
Виж целия пост
# 5
Ама леле как изглеждаааааааааа..........
Виж целия пост
# 6
Пържиш ли лука ? Говориш за изстинала плънка , затова питам !

Поправих се - лука и бекона се задушават.
И се извинявам  Praynig
Виж целия пост
# 7
Още утре ще я направя. Grinning
Виж целия пост
# 8
Супер! И без това ми се мъдри лист бутер тесто във фризера. Утре ще се оползотвори.
Виж целия пост
# 9
Аз пък знам една типично българска рецепта - лучник. Баба ми го правеше, сега и майка ми... И ме се яде... Ама ще видим - сега като съм бременна, не ми се меси тесто.
Продукти за тестото:
мая колкото орех
към 1 кг брашно
сол
Омесва се тесто като за питка и се слага на топло да втаса.
Плънка:
около 1 кг лук (кромид или праз, а може и смес от лукове)
Олио или зехтин
1 среден картоф
1 с.л. доматено пюре
сол на вкус
Има вариант и да се добави и 30-400 г кайма
В 5-6 с.л. олио се запържва лукът, добавят се ситно нарязаният картоф. Като омекне се добавя доматеното пъре и се посолява. Ако се слага кайма - първо се запържва лукът, след това към него се добавя каймата, като се запържи - картофчето, а като омекне . доматеното пюре и солта.
Втасалото тесто се разделя на 5-6 топки. Първата се разстила в намаслена тавичка, като се изтегл, бордюрче, което да излиза от тавата (идеята е с това бордюрче да се захлупи най-горната кора). Отгоре се разстила от плънката, отгаре се слага кора от тестото (вече с точния размер на тавата) и така се редят кора - плънка, кора - плънка... Най-горната кора не се маже с плънка.
Пече се около 1 час (проверява се дали е готово с клечка за зъби). След като се опече , се изважда от фурната и още горещ, лучникът се напръсква със студена вода, завива се с кърпа и престоява така 15-тена минути да се омекоти.
Става много вкусно, направо си е побългарена лазания!
Виж целия пост
# 10
Направих я. Стана много вкусна. И двамата с мъжа ми я харесахме.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=96942&photo=20

Само не знам защо пак стана малко глетаво тестото от към плънката. Почти винаги така се получава като правя нещо с бутер. Има ли фатка да си избегне?
Виж целия пост
# 11
Благодаря за рецептата - звучи вкусно и изглежда страхотно, ще я направя още днес  bouquet
Виж целия пост
# 12
Ще пробвам рецептата - изглежда супер   bouquet
Виж целия пост
# 13
Направих питата и аз.Само,че вместо бекон сложих гъби,а сирене изобщо не съм слагала.Стана супер,имах похвали.Благодаря за рецептата.  bouquet
Виж целия пост
# 14
Задължително ще се пробва!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия