Блат:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
какао
Яйцата със захарта до побеляване + пресятото брашно + какаото (сложих на око). Получава се пандишпанено тесто. Пече се в квадратна или правоъгълна тава. След като изстине се поръсва добре със сироп или компот, или кой каквото иска. Много добре идват и смлени орехи:)
Нарязва се на лентички с ширина 5см. Може да са 4см или 6 см, но според мен 5 е най-добре. Ширината на лентичките идват височина на тортата. ето така:
Крем:
125 гр. масло
2 белтъка
1 в.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
ванилия
Белтъците, захарта, и млякото се сваряват. Внимава се да не залепне. След като изстине сместта напълно се прибавя лъжица по лъжица към маслото и се разбива. Става пухкав крем. Прибавя се ванилията. Също добре ще дойдат орехчета:) Намазва се нарязания на ленти блат. ето така:
Навива се като баница, ето така:
За мен, най-добре и седи шоколадова глазура. А това е ръчичката на 6-месечното ми бебенце
А това е резън:
Рецептата е за правоъгълните тавички, които се продават с печките. При по-малки тави се намалява яйцето.
Това е един от най-несполучливите ми опити с тази торта, но иначе става лесно и ефектно:) Да не говорим колко експерименти търпи. Дано ви хареса:)