Свеж ябълков сладкиш
Продукти:
1кг. ябълки
1пак. (голям – 270гр) „Обикновени бисквити” Житен дар
1 заквасена сметана (голяма 500гр.)
Около 500 гр. пудра захар
125гр. кр. масло
3 суп. лъж. какао
3 суп. лъж. прясно мляко (или вода).
Приготвяне:
Бисквитите са натрошават. Ябълките се обелват и настъргват. Смесват се. Към тях се прибавя размекнатото масло (от него предварително се отделя малко парченче за заливката), 8 пълни супени лъжици пудра захар и сметаната. Всичко се омесва добре. Изсипва се в тортена форма.
Шоколадова заливка: На котлона се смесват отделеното масло, 3 суп. лъж. какао, 3 суп. лъж. пудра захар, 3 суп. лъж прясно мляко (вода). Когато сместа стане еднородна е готова. Оставя се леко да се охлади и се залива върху сладкиша.
Това е всичко по приготовлението, остава тортата да престои поне 4-5 часа и е готова за сервиране.