Кафявата захар?

  • 1 790
  • 26
Онзи ден купих от пазара кафява тръстикова захар. Странното е, че тя не е кристална кафява захар, а е малко като глина. Дано да сте ме разбрали. Въпросът ми е дали мога да слагам от нея в попарата на беба?
Виж целия пост
# 1
Може. И аз ползвам кафява. Има най-различни - по-светли, много тъмни, почти черни, на буци, на прах... Много по-полезна е от бялата, но аз лично като глина не съм виждала. Глината нали е мека  newsm78
Виж целия пост
# 2
Ами все едно е мокра и частиците са се слепили. Предполагам, обаче, че си е ок, защото онзи ден бяхме на вегетарянски ресторант и там захарта беше същата
Виж целия пост
# 3
Да, такава е и моята. Разбрах. Хубава е, давай си я спокойно.
Виж целия пост
# 4
Мъжът ми е голям фен на кафявата захар и искаше да дава от нея на малкият , но педиатърът ни каза , че не е добра идея да се дава на дете ! Не го разпитах обаче каква е причината  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 5
Сигурно защото е нерафинирана, но не знам точно и аз какъв е проблемът  Thinking
Виж целия пост
# 6
И аз мисля , че е заради това , че е нерафинирана  Thinking
Виж целия пост
# 7
аз подслаждам попарата с плодово пюре,ако се налага захар за нещо,слагам кафява.Каквато и да е,все пак е за предпочитане пред бялата
Виж целия пост
# 8
Копирам от тема в готварския:

http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar това е на английски от Уикипедия.

Най-общо:

По принцип кафявата е по-хигроскопична от бялата, заради съдържанието на меласа в нея. В зависимост от процентното съдържание на меласа варира и цвета (от по-светъл при по-ниско съдържание към по-тъмен при по-високо). Обикновено кристалчетата са значително по-малки от тези на бялата захар.

Има рафинирана и нерафинирана кафява захар. При първата се добавя меласа към вече рафинираната бяла захар. Тя е по-евтина и производителите я предпочитат, защото могат да контролират количеството меласа в нея. Методът позволява и производството на кафява захар там, където основния й източник е цвеклото. Рафинираната кафява захар е често по-едра от нерафинираната и меласата може лесно да се отдели от кристалчетата когато захарта се намокри. Използваната меласа често е такава, получена от захарна тръстика, защото вкусът й е по-предпочитан от меласата от цвекло. Меласата от цвекло има силен зеленчуков аромат и вкус Simple Smile.

Натуралната кафява захар (нерафинираната) се образува при първата кристализация на цвеклото. Обикновено е по-тъмна и хигроскопична, т.е. кристалите й се слепват и тя се втвърдява. (доста по-скъпа е от бялата)
Виж целия пост
# 9
Може. И аз слагам кафява, ама по мноооого мъничко.
Виж целия пост
# 10
При приготвянето на плодови пюрета аз също използвах кафява захар. Peace
Виж целия пост
# 11
А да попитам каква е ориентировъчната цена на качествена кафява захар - тръстикова и от цвекло newsm78
Виж целия пост
# 12
и аз съм се чудила дали да давам кафява захар на бебка вместо бяла, но педито е скептично.
Виж целия пост
# 13
Аз давам кафява - за мен е по -добре Peace
Виж целия пост
# 14
И аз ползвам само кафява за Тери/но ми се налага мнооооого рядко/.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия