Смяха ми се на мен вкъщи че ще пълня картофи с картофи но после много го харесаха.
Необходими продукти за 2-3 или 4-ри порции (в зависимост от апетита )
8 средно големи картофа
1 тарелка гъби (ама гледайте да има по-големчки)
3-4 стръка пресен лук
4-5 супени лъжици течна сметана за готвене (или 1 кутийка от заквасената)
2-3 с.л маргарин (а с малсо ще стане още по-добре)
2 кубчета бульон
сол на вкус
Подготовка на продуктите
Картофите се обелват. От едната страна, правите основа на която да стой картофа - лекинко се подравнява. От другата страна се изрязва капаче и започвате да издълбавате картофа, въ6зможно най-много. Аз оставям стените с дебелина межу половин и един сантиметър. Процедурата я правя първо с нож - очертавам стените и после с лъжижа. Ако мъжо помага, ще стане доста по-бързо.
Идва ред на гъбите - изберете по-големите и средните и с помоща на чаена лъжичка ги издълбайте и тях. Става много лесно. Дребничките нарежете на тънички парченца.
За плънката:
Нарежете лука на ситно. Сложете го да се запържи. Към него добавете нараязаните дребни къби и изтърганото от големите. Добавете малко вода и похлупете за да се задушат. Сложете едно купче бульон. Опитайте, ако има нужда от овкусяване добавете малко сол. Няколко минути преди да са готови гъбитем добавете маргарина.
Готовите гъби се изваждат в съд и на тяхно място в тигана сложете картофите - това което е останало от издълбаването. Тях ги приготвих по същият начин - с малко вода за да се задушат и бульон за да се овкусят - не да са запържени, а пос коро между сварени и задушени. Но все пак трябва да са почит готови, защото допълнително ще ги печем.
Добавете към картофите, вече изпържените гъби, разбъркайте и сложете сметаната. Опитайте и овкусете ако има нужда.
Напълнете картофите със сместа, сложете им акапачетата и печете в назнена тавичка покрита с фолио или йенски съд. Сложете и мъничко водичка в съда за печене, за да омекнат картофките.
Напълнете и гъбите. Тях ги прибавете малко след картофите, защото естественно те ще се изпекат по-бързо. Ако е останала плънка, разредете с малко сметана и я сложете между гъбите и картофите.
Печете докато се изпекат картофите. Около един час. Гарнирайте по-желание и по Ваш вкус.
Бон апети