Събирам рецепти за сладки

  • 903
  • 7
Момичета, помагайте. Щерката порасна достатъчно, че да иска да помага в кухнята. Не и отказвам, но вече и стана скучно да въргаля кюфтета, да правим заедно кекс, баница. Сега ме е заяла за сладки. А аз не съм правила такива от дете. Дайте идея за нещо лесно, вкусно и с гарантиран резултат, че да не се изложа)))

ПъСъ. Не ми работи търсачката, така че ако темата се повтаря с нечия друга, само дайте адрес.
Виж целия пост
# 1
Ето една рецепта за вкусни сладки "Праскови". Моята щерка ми помага при приготвянето им.

Продукти:
5 яйца, 1 чаша мляко, 1 чаша мас /маргарин, масло, олио - правила съм и с трите вида мазнина, и смесени/
1 чаша захар за тестото + още 2 за овалване на сладките, амонячна сода 2 пакетчета, ванилин или ванилова есенция за аромат, брашно 1 кг.
1 бурканче мармалад,
сладкарска боя Червена или оранжева.
Замесвам не много твърдо тесто от яйцата, захарта, млякото, мазнината, ванилията и амонячната сода. Правя малки топченца колкото орех и ги пека до зачервяване. Слепвам изстиналите топченца с мармалад. Боята разтварям в малко вода /Може и рядък захарен сироп ако обичате по-сладко/. Потопявам слепените сладки в боята и оставям върху сито. След това овалвам в кристална захар. Grinning Подреждат се в табла да изсъхнат.
Виж целия пост
# 2
LidiS, предлагам ти нещо много лесно и вскусно, сладки в хартиени кошнички.
1 пакет масло 125гр.
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
2 яйца
1 ванилия
Към мекота масло добавяш захарта и яйцата и разбъркваш много добре. Прибавяш брашното и ванилията. Получава се по-гъста смес от тези за кекс. С нея пълниш кошничките. Горе долу по 1/2 чаена лъжица, а отгоре слагаш по 1 орехова ядка. Може и стафиди да сложиш, вместо орех. Много вкусни са. Нареждаш кошничките в тава и печеш.
Някъде по големите супермаркети бях виждала, че се продават такива кошнички, но не се сещам къде.
Виж целия пост
# 3
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.0


Ето и от моите събрани рецепти, може и някои да са от този форим :
Целувки

3 белтъка,1 ч.ч. пудра захар, 1 ванилия, 1-2 капки лимонов сок
Приготовление
Белтъците се разбиват с половината захар на котлона с миксер в малка емайлирана тенджера, докато станат на гъста пяна. Бърка се непрекъснато! После се сваля от котлона и се прибавя останалата захар, ванилията и лимоновият сок, като продължаваме да бъркаме докато стане толкова гъсто, че като се надигне бъркалката да остане дупка или връхче от белтъка. Шприцоват се в тава, покрита с бяла хартия без мазнина. Слагат се във фурната, включва се на 50 градуса, пекат се около 30-40 минути, докато се надигнат като гъбки и леко се пукнат. Изключва се фурната, но тавата остава в нея докато изстинат. Отлепват се внимателно от хартията. Може да се оцвети с различни бои, или да се сложи орех и върху него да се шприцова. Преди изпичане могат да се посипят с какао, кафе, кокосови стърготини, цветни пръчки, шоколадови пръчки. 

Сладки

Приготовление
2 малки яйца, 150 г. мас, 1 ч.ч.пудра захар, 2-3 с.л. какао и брашно за мнооого меко лепкаво тесто. Шприцоват се розички и се пекат. Тестото е на границата между рядко тесто и много гъста каша, слагай брашно докато от сместа може да се оформи топче за шприцоване с фунийка и палец

Шоколадови сърца

Состав
2 белтъка, 1 и 1/3 ч.ч. пудра захар, 1 ч. л. канела, 2 ч.ч. ситно смлени бадеми, 60 гр. настърган шоколад, малко брашно
Приготовление
Белтъците се разбиват на гъст сняг и към тях постепенно се прибавят останалите продукти. Накрая се слага брашното и се замесва тесто, което се разточва на тънка кора. С формички се изрязват сърца и се пекат в намаслена тава

Овесени сладки с глазура

Состав
300гр брашно
100гр овесени ядки
2 яйца
100гр меко масло
150гр пудра захар
настъргана лимонова кора

За глазурата - сока от лимона и 150гр пудра захар
Приготовление
Смесват се сухите продукти и в средата се добавят маслото,яйцата и лимоновата кора. Омесва се гладко тесто и се оставя за 30 мин в хладилника. Разточва се на кора 0,5см и се нарязва с формичките. Пекат се около 15 мин на 1-ва шина на 180 градуса.
За глазурата - смесват се сока от лимона с пудрата захар и със сместа се мажат сладките.Оставят се да изсъхнат (или може да се пъхнат за малко на вентилатор във фурната).

1. Пандишпанови бисквитки
_____________________________
2 яйца
почти 100г захар
120г брашно
лъжичка канела
*** Пекат се на 160- 170*Ц до пясъчен цвят. ***


2.Бадемови пръчици
_____________________________
50 г чисто масло
100 г захар
2 яйца (едно по едно)
160 г брашно
160 г смлени бадеми
*** Пекат се на 180*Ц 12' ***


3. "Мериленд"
_____________________________
125 г масло
70 г захар
70 г кафява захар
2 яйца (1х1)
150 г брашно
75 г едро натрошени орехи
100 г тъмен шоколад натрошен на парченца
*** Пекат се на 185*Ц 12' ***


4.Звездички с мед
______________________________
150 г мед
500 г брашно
70 г пудра захар
120 г чисто масло
2 яйца
ванилия, бакпулвер, кора от лимон
мърмелад за слепване
*** Пекат се на 180*Ц до златисто. ***


5. "Fattigmann"
______________________________
5 жълтъка
5 с.л. захар
5 с.л. сметана
1 с.л. коняк
1/4 ч. л. канела
1/4 ч. л. смлян кардамон(кардемомме)
1 белтък
200 г брашно, отделно 100-150 г за разточване

Разбий жълтъците и захарта и смеси с разбитата отделно сметана.
Добави ароматозаторите.
Разбий белтъка , прибави го към сместа, прибави и брашното.
Остави тестото да почива на хладно до следващия ден.
Точи по мъничко от тестото, с колкото може по-малко брашно.
Изрежи ромбове, направи в центъра им разрез и промуши едното връхче през отвора.
*** Изпържи в олио с умерена температура ***


6. Шприц-бисквити
______________________________
125 г чисто масло
60 г пудра захар
1 яйце
150 г брашно
*** Пекат се на 180*Ц до златиcто ***



7. ”Sirupsnipper”
______________________________
150 г сироп (=мед)
150 г захар
1,5 дл незаквасена сметана
100 г чисто масло
450 г брашно
по 1/4 ч.л. смлян пипер, джинджифил, анасон и канела
по 3/4 ч.л. амонячна и хлебна сода

Възвари сиропа, захарта и сметаната.
Прибави маслото и охлади до хладко.
Прибави сухите съставки.
Остави да престои една нощ на хладно.
Разточи на тънък лист и изрежи ромбчета, постави по половин обелен бадем в средата им
*** изпечи на около 160*Ц ***


8. Кокоски
______________________________
2 белтъка
100 г захар
135 г кокос
шепа стафиди
*** Пекат се на 175*Ц 7-8' ***


9. "Карирани" бисквитки
_______________________________
40 г чисто масло
1 дл(децилитър) захар
2 яйца
кора от 1 лимон
100 г брашно
75 г шоколад за гарниране.
*** Пекат се на 185*Ц 6-8' ***


10. Пурички със сушени сливи
______________________________
100 г чисто масло
1 дл захар
1 яйце
1,5 дл мляко
6 дл брашно
3 ч.л. бакпулвер
ванилия

Разточената кора се реже на правоъгълничета и се завива на руло, като в единия край се поставят резенчета/парченца предварително накиснати сушени сливи.
*** Пекат се на 220*Ц 12' ***



11. ”Amaretti” (Бадемовки)
_____________________________
3 белтъка
300(250) г захар
300г смлени бадеми
10 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
*** Пекат се на 175*Ц 10-ина минути ***


12.” Bordstabelbakkels”
______________________________
1 жълтък
0,5 лъжица сметана
60 г захар
125 г брашно
125 г масло
Пълнеж:
2 белтъка
120г пудра захар
120 г белени и смлени бадеми
*** Пекат се на 165*Ц до златисто ***



13. Целувки от жълтък (В центъра на подноса)
______________________________
2 жълтъка
по-малко от 1 с.л. вода
150 г пудра захар
1/2 ч.л. амонячна сода
ванилия
счукан орех/бадем за наръсване

Разбий жълтъците с водата, добави постепенно захарта и бий до получаване на кремообразна маса, прибави и останалите съставки.
*** Пекат се на 150*Ц 18-20' ***

НОВОГОДИШНИ КУРАБИЙКИ

Состав
1ч.ч.масло
1/2ч.ч.пудра захар
1жълтък
1с.л.коняк
3ч.ч.брашно
1бакпулвер(1ч.л.)
125гр.бадеми(обелени)
1/2кг пудра захар (за поръсване)
Приготовление
Разбиваме маслото с миксер до побеляване,добавяме бавно пудрата захар,жълтъка и коняка.Бакпулвера се смесва с брашното и се прибавя към маслената смес.Слагат се и бадемите(накълцани).Тестото се замесва и ако е необходимо се добавя още брашно.Оформят се топчета с големината на орех.Притискат се леко,да станат дискчета и отгоре се слага цял бадем.Поставят се в намаслена тава.Пекат се на умерена фурна за 25мин.
Съдът в който ще се поставят се поръсва с част от пудрата захар,отгоре редим готовите курабии(докато са още топли) и поръсваме с останалата захар.
P.S. Пудрата захар НЕ трябва да се замества с обикновена захар.Бадемите НЕ трябва да са печени предварително.За по-лесно обелване на суровите бадеми, варим вода в джезве махаме я от котлона и изсипваме вътре бадемите, покриваме съдът за няколко минути,след това люспите се отстраняват много лесно.Коняка може да се замести САМО с бренди.В Гърция под умерена фурна имат предвид около 200градуса.







Виж целия пост
# 4
Момичета, безценни сте Hug! Чепря по едно обедно виртуално кафе, то най- върви със сладките!
Виж целия пост
# 5
LidiS, предлагам ти нещо много лесно и вскусно, сладки в хартиени кошнички.
1 пакет масло 125гр.
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша брашно
2 яйца
1 ванилия
Към мекота масло добавяш захарта и яйцата и разбъркваш много добре. Прибавяш брашното и ванилията. Получава се по-гъста смес от тези за кекс. С нея пълниш кошничките. Горе долу по 1/2 чаена лъжица, а отгоре слагаш по 1 орехова ядка. Може и стафиди да сложиш, вместо орех. Много вкусни са. Нареждаш кошничките в тава и печеш.
Някъде по големите супермаркети бях виждала, че се продават такива кошнички, но не се сещам къде.
Vasia,хареса ми тази рецепта,но ако не намеря такива кошнички как мога да ги оформя по друг начин?
Виж целия пост
# 6
"Флорентини"

90гр.масло
130гр. захар
60мл. течна сметана / по възможност животинска, но става и с растителната/
160гр. бадеми /обелени/
50гр. мед

Всички продукти се смесват и се кипват на котлона.
С лъжица се правят малки топчета върху хартия за печене или тефлонова тавички и се пекът 10/15 мин при загрята фурна на 200С

Стават много вкусни!
Виж целия пост
# 7
Vesi@, това което се сещам в момента е да пробваш върху хартия за печене, дано само да не се разлеят много, виждала съм и алуминиеви кошнички, сигурна съм че ги продават хартиените.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия