Вече иска да яде от моята чиния

  • 390
  • 5
Ами , това е . Моята малка капризна дъщеря , се оказа че отскоро и е много по-интересно и вкусно да яде от моята чиния.
По принцип до момента съм я хранила с купени пюрета , защото въобще не хареваше моите произведения.Не че и от тях яде кой знае колко.
От скоро обаче открих ,че на нея вече й се яде истинка храна и й давам грахче,морковче, каквото сметна за добре от моята чиния и тя го омита с апетит. Такаче започвам да готвя максимално опростено и съобразено за да мога да й давам и на нея. Та въпросът ми е с какво да се съобразявам. Например:
 1. Освен да варя , мога ли да предлагам вече и печено?Често пека за нас с фолио и всичко става крехко и приятно.
 2. От кога мога да слагам по малко сол в манджата ?
 3.Какви подправки мога да използавам? Досега съм й въвела само копър и магданоз.
 4. С каква мазнина да готвя? Въвела съм зехтин, рапично олио , а какво ще кажете за слънчогледово олио?
 5. А доматен сок мога ли да слагам ( доматът съм го въвела от скоро)?
Ако се сетите за нещо друго , с което трябва да се съобразвам , моля , споделете Hug

Благодаря предварително   bouquet
Виж целия пост
# 1
Не пишеш колко е голяма твоята дъщеря.
От 10 месец започнах да давам супичка, която аз съм направила специално за детето, иначе бяхме на пюрета.
След годинката може да се дават храните, като за възрастни, но с известни ограничения: без запръжки, с малко сол, без люти подправки /може магданоз, копър, девисил и др., които не дразнят стомаха/.
Аз например давам само варени манджи на моя син - супи, пиле с грах, леща.
Според мен може да даваш печено, но да не е мазно.
Аз готвя със слънчогледово олио, но за малкия слагам съвсем мъничко, колкото да не е без хич. Доматен сок също може, но в малки количества.
Виж целия пост
# 2
Не споменаваш на каква възраст е детето.
1)  Задушено във фолио може да даваш, ако си въвела вече храните, които задушаваш. Печено...ако не  е прекалено мазно, също може.
2) Солта и захарта е желателно да не присъстват в храната не бебета до годинка.
 Аз и досега не добавям сол или захар - дребния яде много сирене и зеленчуци, а от време на време и гризка сухари...смятам, че му е достатъчно, за да си набавя нужната сол. А и доматите, с които готвя, са леко посолени.
3) Копър и магданоз е хубава идея - и при нас те са основните. Аз използвам и босилек и чубрица. Важното е да не са люти и пикантни подправките.
4) Аз прибавям зехтина на вече сготвената храна (когато го позволява, разбира се). Старая се той да не е претърпял термична обработка, за да запази качествата си. Ползвам и слънчогледово и царевично олио.

Тук е моментът да попитам - а някой ползвал ли е олио от тиквени семки? Звучи интересно, дано някой да даде отвизи.

5) Доматите е добре да се въведат след годинката с оглед избягването на алергична реакция. Ако вече си ги въвела и не сте имали проблем, може да слагаш доматен сок като готвиш.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за отговорите  bouquet
Линйката ни нещо се е затрила , дъщеря ми скоро стана  на годинка.
Виж целия пост
# 4
Давам и да се хапне, но внимавам най- вече със солта и запръжките. Също и избягвам да и давам от пикантните храни. Да си близне, колкото да го опита като вкус - да, но не и повече.
Виж целия пост
# 5
Анетка и ние сме така - яде само от моята чиния. На въпросите ти - често й давам печени, а не  варени храни /незнам защо но ги докарвам по-вкусни/, слагам по една щипка сол, подправки само магданоз или копър, понякога съвсем малко червен пипер, по принцип мазнина не слагам, слагам замразено домашно доматено пюре, а не готово...при всичкото ми старание хапва по няколко хапки и дояжда с любимото кисело мляко или готово пюре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия