От котлето бабино и гърнето мамино - най-благи благини

  • 7 365
  • 8
СТУДЕНИ ПРЕДЯСТИЯ
ПАТЛАДЖАН НА СКАРА (в графата 5*)
Продукти - Няколко патладжана, 2 връзки магданоз, сол, 1 чаена чаша олио, 1/2 чаена чаша оцет, 1-2 глави смачкан чесън, 1/2 чаена чаша вода.
Приготовление - Патладжанът се нарязва по дължина и се пече на скарата. Приготвя се нещо като марината от останалите продукти.
Готовият патладжан се слага в йенска купа или друг подходящ съд и се залива с маринатата. Добре е това да става след всяко парче, за да се овкуси по-добре.
Оставя  се да престои няколко часа.

ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ
МЕЗЕ ЗА УЗО
Продукти - 1 пиле, 1 зелка, 10 моркова, 1 целина, гъби, черен пипер, сол, 1 пакет фини кори.
Приготовление - Пилето се сварява, докато окапе месото от костите. Месото се изважда и в същия бульон се варят нарязаната зелка, настърганите моркови, нарязаната целина и гъбите. След като всичко омекне, се изважда и се изцежда. Към тази смес се прибавят пилето, нарязано на парченца, черния пипер и солта.
Всеки лист от фините кори се разделя на 4. Във всяко парче се поставя малко от сместа и се навива като пура. Готовите пури се пържат.

ДЕСЕРТИ
БАНАНОВ СЛАДКИШ (любим десерт)
Продукти - 3-4 пакета обикновени бисквити, банан (може и друг плод), 2-3 големи кофички сметана, 1 пакетче желатин, малко прясно мляко.
Приготовление - В тава се нареждат бисквитите, които първо се потапят в охладеното прясно мляко. Когато дъното се покрие, се нарежда бананът (нарязан на кръгчета, може и на кубчета). Отгоре се залива внимателно с разбитата сметана с желатина. След това отново се нареждат бисквити, банани и пак сметана. Това се повтаря до желаната височина на сладкиша. След това оставяте тавата на студено за няколко часа.

Виж целия пост
# 1
СУПИ
РИБЕНА ЧОРБА (едно от уникалните произведения на майка ми)
Продукти - речна риба, 1 връзка пресен лук (1 голяма глава стар), 1 чаена лъжица червен пипер1 2 картофа, 1/2 кафяна чашка ориз. девисил (лющян).
Приготовление - Във вряща вода се нарязва лука и се прибавя червения пипер. След малко се добавят нарязаните на кубчета картофи и ориза. След като оризът набъбне, се прибавят парчетата риба за не повече от 10-1 минути. Супата не се застройва. Прибавя се девисил.

АГНЕШКА СУПА (също специалитет на майка ми)
Продукти - Месо от предна плешка (може и глава - езикът се бели, ребра, чревца), 1 връзка пресен лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, олио, 1 кафяна чашка ориз (никога фиде), малко кисело мляко, 2 картофа, девисил.
Приготовление - Месото се обезкостява и оставя да заври, докато се отстрани пяната от супата. Ако месото е малко, добавят се и 2 картофа, нарязани на кубчета.  След това се прибавят нарязаният на ситно лук, червения пипер, солта и олиото. Когато месото е готово, се добавя оризът. Когато той уври, супата е готова. Застройва се с кисело мляко. Слага се девисил

ЯСТИЕ С РИБА
РИБА РАСОЛ
Продукти - Риба по избор, 4 супени лъжици брашно, дафинов лист, черен пипер, чесън, оцет
Приготовление - Нарязаната на филии риба се пържи и в същата мазнина се запържва брашното. Прави се сос от останалите продукти. Рибата се залива преди да се поднесе.

ПЪЛНЕН ШАРАН
Продукти - средно голям шаран, 1/2 кг лук, олио, 400 гр. орехи, 1 връзка магданоз, чер пипер, сол, 1-2 домата.
Приготовление - Шаранът се почиства и се пълни със смес от: ситно нарязания лук, задушен в малко олио, нарязаните на ситно орехи и магданоз, счукания чер пипер и солта. След като се напълни, се зашива. Останалата смес се нарежда около него. Отгоре се нареждат кръгчета домат. Пече се в умерена фурна.

Виж целия пост
# 2
ПИЛЕ С ПОРТОКАЛОВ СОК
Продукти - 1 пиле, 5-6 скилидки чесън, картохи за едно готвене, сокът на 4 портокала, 1 лимон, 1 кафяна лъжичка захар, малко сирене, сол
Приготовление - Чесънът се нарязва на ситно на дъното на тавичката, картофите - също. Пилето се реже на порции, слага се чер пипер, сол, сока на плодовете с разбитата в него захар, олио, вода. Тавата се завива с фолио и се пече 2 часа.

ЯЙЦА СЪС СОС  (пример за това, че понякога външният вид лъже)
Продукти - яйца, 1.5 супени лъжици брашно, червен пипер, 1 чаена чаша вода (за 2 яйца)
Приготовление - Слага се мазнина и брашното, малко червен пипер и вода според броя на яйцата.
Щом заври, се счупват яйцата и се оставят са слаб огън, докато се втвърди жълтъкът.
Виж целия пост
# 3
ЗИМНИНА

ЛЮТЕНИЦА
Продукти - 20 кг червени чушки, 10 кг домати, 8 кг патладжан, 1.5 бутилка олио, сол и чубрица на вкус.
Приготовление - Чушките и патладжанът се изпичат, обелват се и се смилат. Смесват се с обелените домати. Готовата каша се вари с олиото, докато започне да се отделя от тавата.

КАМБИ
Продукти - За саламурата - 1.5 литра вода, 1.5 литра оцет, 1 водна чаша захар, 1.5 чаена чаша сол. Отделно - камби, моркови, карфиол, магданоз, целина, бахар, дафинов лист, чер пипер
Приготовление
     Първи вид - Тази смес се сварява. Отделно в съд възвира олио, в което само се потапят изчистените камби. Като се извадят, се обръщат с отвора надолу. След като изстинат, вътре се мажат със счукан чесън, пълнят се с нарязани моркови, карфиол, листа от магданоз и целина. Нареждат се в буркан една върху друга, като се натискат много. Заливат се със саламурата. Прибавя се дафинов лист, бахар и чер пипер.
    Втори вид - Камбите се нарязват на 4. Слага се оцет до резката на буркана, по 1 супена лъжица сол и захар, целина, моркови, карфиол, 3 аспирина. Слага се вода и се затварят.

МАЛКИ ЗЕЛЕНИ ЛЮТИ ЧУШКИ
Продукти - малки зелени люти чушки, 1 чаена лъжичка сол, 1.5 чаена лъжичка захар, скилидка чесън, малко копър, 2 аспирина, оцет.
Приготовление - Чушките се поизпичат и се слагат в буркани. Слага се 1.5 пръста оцет, солта, захарта, нарязания на парченца чесън, копъра и аспирина. Бурканите се напълват с вода и се затварят, без да се стерилизират.

ЗИМНА САЛАТА
Продукти - 4 кг карфиол, 4 кг смесено зелени домати, червени и зелени чушки, 1 цветно зеле, 1-2 целини, 2 кг моркови, 300 грама сол, 1 кг захар, 1 литър оцет, 1 чаена чаша наприев бензоат
Приготовление - Всичко се нарязва на дребно, а морковите се настъргват, добавя се солта и  захарта. Всичко престоява една вечер, след което сокът се излива. Това количество се смесва с оцето, сварява се и като изстине, се слага натриевия бензоат. Туршията се залива, пълни се в буркани и се завързва с целофан.

ПИКАНТНА АПЕТИТКА
Продукти - 1/2 или 1 кг чорбаджийски чушки, 6 кг чушки (капия), 6 кг домати (или 1 буркан доматено пюре), 4-5 глави чесън, 1 връзка магданоз.
За маринатата - 2 чаени чаши олио, 2-3 чаени чаши оцет,1.5 чаена чаша захар, 6 супени лъжици сол.
Приготовление - Чушките се опичат и обелват (почистват се от семето), доматите се сгъстяват на обикновен сос, чесънът се счуква, магданозът се нарязва.
Марината -  Всичко възвира 5 минути, след които се слагат чорбаджийските чушки, нарязани на парченца, и ври 5 минути. Слагат се печените мушки, накъсани на ленти и всичко ври още 5 минути. Прибавяме доматеното пюре, чесъна, магданоза и сваляме от огъня. Стерилизира се 10 минути.
 
Виж целия пост
# 4
ЛОЗОВИ СЪРМИ С МЕСО
Продукти - 1 кг свинска или агнешка кайма (от задно бутче), 1 чаена чаша ориз, лук, джоджен (юзъм, ако някой го знае така), копър, девисил (лющян), черен пипер, сол
Приготовление - Оризът се измива, нарязват се 2 не много големи глави лук на ситно (пролетно време - 1 връзка зелен лук, 1 връзка копър, 1 връзка джоджен, 1 връзка девисил, малко червен пипер). Всичко се омесва добре, завиват се малки сърми (листата се изстискват) и се подреждат плътно на редове в тенджерата. Формата на сърмите е като пурички, стегнато завити.
Ако листата са пресни, измиват се, заливат се с вода и се оставят да заврат, докато пожълтеят, след което се изцеждат и използват. В соса се слага малко сол.
Наредените сърми се поръсват с червен пипер, похлупват се плътно с чиния, която да ги покрива изцяло, и се заливат с вода (около 1 см над чинията). Варят се на тих огън, докато изври водата. После се долива до същото ниво и отново до извирането на почти всичката вода.

ЗИМНИНА

ЛОЗОВИ ЛИСТА В БУРКАНИ
Продукти - събират се по-млади листа, копър, девисил, джоджен, сол
Приготовление - Листата се измиват добре и се нареждат един върху друг по 15. Нарязват се наситно копър, девисил и джоджен и се слага по малко от тази смес в средата на купчинката. Листата се загъват от двете страни, сгъва се върхът и се навиват стегнато на руло. Завързват се с конец и се поставят изправени в буркана. Обикновено се събират по 5 рула. Слага се 1 супена лъжица сол и се заливат с вода до горе. Леко се натискат, за да поемат водата и после отново се долива. Бурканите се затварят  се стерилизират, докато заври водата, след което се смъкват от огъня и се обръщат.
Виж целия пост
# 5
ЕЗИК СЪС СОС
Продукти - Телешки език, 2-3 зърна бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, сол, олио, 1 домат (или млени домати от бурканче)1 1 кафена чаша вино, брашно, 5-6 маслини, 3-4 скилидки чесън
Приготовление - Езикът се сварява в солена вода с бахара и дафиновия лист за около 2 часа. След като се извади, се залива със студена вода, за да се обели по-лесно, след което се реже на тънки филийки. Отделно се задушава лука, добавя се малко настърган домат или млян червен пипер, 2-3 чаени чаши вода, малко брашно и щом заври, се добавя езика. Когато стане готово, се добавя виното, маслините и след като се махне от котлона, нарязаният наситно чесън, 1 дафинов лист и 2-3 зърна бахар.

FOIE GRAS (фоа гра - гъши дроб) (офис-рецепта)
Продукти: Гъши дроб, 2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер (може и бял), 1/2 ч.л. индийско орехче (по желание), 1 каф. ч. алкохол (порто, коняк, в краен случай уиски).
Приготовление: Разделят се лобовете на дроба и внимателно се премахват по-големите кръвоносни съдове (дробът ще се начупи, но нищо). Измива се хубаво, осолява се от всяка страна (по 1 ч.л. на страна) и се слага в съд  Добавя се белия пипер, индийското орехче и алкохола. Похлупва се или се завива с фолио. Оставя се 1 денонощие в хладилника и на сутринта се обръща. След няколко часа се натъпква хубаво в съдинката, в която ще се пече (аз използвам керамична теринка с овална форма) за известно време. За около 800 гр дроб съдът е около 15 см дълъг и 10-12 см дълбок и широк. Слага се в леко загрята фурна (100 градуса), на водна баня. Теринката да е с 2-3 см по-висока от тавата, в която се налива топлата вода. Пече се 40-45 минути на 100 градуса. После фурната се изключва и дробът се оставя цялата нощ в печката. На другата сутрин се слага в хладилника. Вкусът е необичаен, но се надявам да ви хареса!
Съвет - Може и да печете 1 час, но зависи колко е мазен самия дроб.
Употреба:   Намазва се по мъничко на филийка, най-добре черен препечен хляб.

ДОБЪР АПЕТИТ!
Виж целия пост
# 6
ПАТЛАДЖАН С ДОМАТЕН СОС
Продукти - патладжан, 1 кг домати (или млени домати от бурканче), 1 глава лук, магданоз, 4-5 скилидки чесън.
Приготовление - Лукът се запържва (задушава), върху него се изсипват настърганите домати и се варят до сгъстяване. Съдът се сваля от огъня и се добавят нарязания магданоз и пресования чесън. Слага се и сол на вкус.

ИМАМБАЯЛДЪ
Продукти (за 4 души) - 4 патладжана, 2 големи глави лук, 5-6 нарязани чушки, 3-4 моркова, 2-3 домата, 7-8 скилидки чесън.
Приготовление - Патладжаните се нарязват на 2 по дължина, издълбават се като лодки, запържват се и от двете страни. В отделен съд се запържва лука, после се прибавят нарязаните чушки, вътрешността на патладжаните, нарязана на ситно, както и морковите, доматите и чесъна. Когато сместа е готова, се напълват лодките. Нареждат се в тава и се запичат във фурната около 1/2 час.

КРОКЕТИ
Продукти - картофи, сол, чер пипер, кашкавал, магданоз, 1-2 яйца и 1 средно голяма глава лук, галета.
Приготовление - Картофите се сваряват, обелват се и докато са топли, се намачкват с решетеста лъжица. Прибавят се солта, пипера, настъргания кашкавал, магданоза, яйцата и лука. Сместа се обърква, оформят се дебели кебапчета, овалват се в галета и в разбити яйца и се пържат
Виж целия пост
# 7
КАНЕЛОНИ
Продукти - 1 пакет канелони, 4 с.л. олио, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 връзка магданоз, 250 гр кайма, риган, босилек, сол, чер пипер, мушкатово орехче, 1 с.л.  брашно, 400 мл бульон, 1 кг доматен сос, 50 гр настърган кашкавал (сирене), 20 гр масло, 50 гр галета, 1 яйце.
Приготовление - Лукът, чесънът и магданозът се нарязват на ситно и се запържват леко в олиото. Прибавя се каймата, запържва се, прибавя се брашното, после се омесва и разрежда с бульона. Добре се гарнира с подправки и се оставя да се вари около 15 мин. Оставя се да изстине. Прибавят се галетата, настърганият кашкавал и яйцето и всичко се обърква добре. Канелоните се пълнят с плънката, достатъчно дебела, после се мажат с масло и се добавят около 300 гр доматен сос. Взима се йенска тенджера и в нея канелоните се нареждат един срещу друг, покриват се с останалия сос, посипват се с останалия кашкавал и малки парченца масло. Тенджерата се захлупва и се слага във фурната при 200 градуса за 40 мин. (250 градуса за 30 мин.)

СУПА-ТОПЧЕТА
Продукти - олио, 1 средно голяма глава лук, кайма за кюфтета (но без хляб), 2-3 картофа, 1 чушка, 1/2 морков, 1 щипка фиде (1 сърмичка).
За застройката - 1 жълтък, 2-3 с.л. кисело мляко
Приготовление - В мазнината и малко вода се задушава средно голяма глава лук. След омекване се налива вода, обикновено повече от половината на съда, а след завиране се прибавят топчетата, оваляни в брашно. След като заврят, топчетата излизат отгоре. Прибавят се нарязаните на кубчета картофи, нарязаната на ситно чушка, настъргания морков и 10-15 минути преди да е готово супата, се прибавя фидето.
Застройката се приготвя като жълтъкът се разбива с киселото мляко. Постепенно се разрежда със супата и накрая двете се смесват. За подправка се слага пресен магданоз.
Виж целия пост
# 8
ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА
Продукти - 2 малки главички лук, няколко картофа, 3-4 чушки, 3-4 моркова, 2 домата, 1 с.л. сол, малко олио, фиде или ориз, магданоз, кисело мляко и яйце.
Приготовление - Лукът се нарязва на ситно, картофите - на едри кубчета, чушките - на ситно, доматите и морковите се настъргват. Всичко се слага заедно, добавя се сол и олио. След омекване се налива водата. След завиране се слага фидето или ориза. Застройва се с яйцето и киселото мляко.

КАРТОФЕНА СУПА
Продукти- 1 глава лук, картофи, 1 каф.ч. ориз, сол на вкус, магданоз.
Приготовление - Лукът и картофите се нарязват на ситно. Всичко се задушава за 10-ина минути и после се налива водата. Прибавя се солта и след като се свали от котлона, се добавя магданоза.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия