Видове зехтин?

  • 6 386
  • 16
Мили мами кулинарки,някой може ли да ме светне по какво се различават видовете зехтин,а именно екстра върджин и pomace? На първия пише,че е студено пресован,а на втория нищо не пише и е по евтин?Някой знае ли?Интересува ме по точно дали с това pomace може да се готви с него,а не е упоменат,че е салатен newsm78
Благодаря предварително Hug
търсих с търсачката,ама нъц
Виж целия пост
# 1

• Extra virgin – счита се за най – качественият, получава се от първото пресоване на маслините
• Virgin – получава се от първото пресоване на маслините
• Pure – минава през няколко други обработки като филтриране и рафиниране
• Extra light – преминава през редица обработки и накрая запазва съвсем слаб вкус и мирис на зехтин.



Виж целия пост
# 2
Казвала съм го и в други теми, със всички видове зехтин може да се готви и такова нещо като салатен зехтин няма. Има зехтин и от костилките на маслината, той е най-евтин, но и той става за готвене и салати. Въпрос на вкус.
Виж целия пост
# 3
Не съм много наясно със зехтина, но студено пресования ми мирише и има един страшно тежък вкус. Предпологам, че готвенето е по-удачен вариант за него, а за салата бих взела екстра лайт Peace
Виж целия пост
# 4
Ето част от една брошура, която преди време ми набутаха в ръцете:
Виж целия пост
# 5
благодаря Меги за инфото  bouquet
аз знам че най-важно е да се гледа киселинността /както го пише и в инфото на Меги/ - да е максимум 0.5 %, тогава със сигурност е екстра върджин.
Виж целия пост
# 6
Ох, то вече и зехтините навлязоха повече, а заедно с това и ментетата...Ще четем, ще се просвещаваме, пък дано уцелваме истински неща!
Виж целия пост
# 7
Много благодаря на всички,които се отзоваха  bouquet
Вече няма да се пуля в магазина срещу етикетите newsm78
 М_е_г_и това е много ценно,което са ти набутали в ръцете Peace,вярно,че си рекламират техния продукт,но информацията е полезна.
Дано не попадаме на ментета,особено за такъв продукт като зехтина
Виж целия пост
# 8
Нивото на усвояемост на зехтина е равно на 100%. За сравнение: слънчогледовото олио се усвоява до 83% , фъстъченото масло — до 81%, сусамовото — до 57%, а царевичното — до 36%. Мастнокиселинният състав на зехтина се отличава с 15-16% наситени мастни киселини, около 65-70% мононенаситени и 12% полиненаситени мастни киселини.

За предпочитане е студено пресованият зехтин, който не се подлага на никаква топлинна или химическа преработка. Добива се от студеното пресоване на изключително качествени маслини. Съдържа два вида ценни мастни киселини в оптимално съотношение - 80 % олеинова киселина и 10 % линолева. Отличен източник  е на витамините А и Е, получили оценката “витамини на вечната младост”. Студено пресованият зехтин е с ниска киселинност. Той не съдържа повече от 1 % киселини (т. е. 1 грам киселини на 100 грама мазнина).  Студено пресованият зехтин се усвоява напълно, тъй като е много близък до липидите в човешкия организъм. Олеиновата киселина, която се съдържа в него, предпазва сърцето и артериите, подпомага профилактиката на атеросклерозата, намалява риска от ракови заболявания, снижава нивото на “лошия” холестерин, като едновременно повишава нивото на “добрия”. Зехтинът поддържа клетъчните мембрани в оптимално състояние. Той заема важно място в здравословното и диетично хранене на съвременния човек и заради изразените си липотропни ефекти, тъй като намалява натрупването на мазнини в черния дроб и  го предпазва от мастна инфилтрация; има още жлъчегонно действие (стимулиращо отделянето на жлъчка).

Студено пресованият зехтин не трябва да се подлага на термична обработка, защото влошава качествата си и вече не е така полезен за организма. Ако подправяте салатите със зехтин, те първо ще са по- вкусни и после ще са по-здравословни.

На пазара се продава и зехтин, подходящ за термична обработка.
Виж целия пост
# 9
Бяхме купували Costa d'Oro Еxtra Virgin - опитахме веднъж -дваж да направим салата или да сготвим - вкусът беше адски тежък и натрапчив. Знам че е полезен, имам доброто желание , но не и вкусовите рецептори да заменим олиото със зехтин. Sick
Виж целия пост
# 10
Въпрос на навик е, така е само отначалото. Ние сме свикнали и даже не се усеща вече различния вкус. Олио изобщо не ползваме, освен за пържени картофки  Grinning
Виж целия пост
# 11
Бяхме купували Costa d'Oro Еxtra Virgin - опитахме веднъж -дваж да направим салата или да сготвим - вкусът беше адски тежък и натрапчив. Знам че е полезен, имам доброто желание , но не и вкусовите рецептори да заменим олиото със зехтин. Sick

купила си един от най тежките зехтини, а и българите не сме откърмени със зехтин, нормално е да не го понасяш. Аз ли4но ползвам и от зелена и от 4ерна маслина, но само вирхен екстра. В момента имам този и е супер лек и много евтин. Страхотен е за салати и готвя с него.
Виж целия пост
# 12
Ох, то вече и зехтините навлязоха повече, а заедно с това и ментетата...Ще четем, ще се просвещаваме, пък дано уцелваме истински неща!
И аз това си мисля....  newsm78
Виж целия пост
# 13
Аз от малка съм свикнала със зехтина, майка неизвестно откъде купуваше едни 3-литрови тенкийки главно гръцки есктра върджин зехтин. Много ми харесва и вкуса и аромата. Аз сега също го ползвам за всичко, за готвене, за салати, нищо, че е студено пресован и т.н. Избирам гръцки, италиански или испански, турски не купувам  Naughty
Вкъщи само зехтин се консумира и то екстра върджин   food002
Виж целия пост
# 14
Teya, а каква е цената на посочения от теб зехтин?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия