Та значи:
1 пиле; 1-1,5 кг картофи (в зависимост от хората, които ще го хапват); 100- 150г краве масло; чесън; червен и черен пипер; сол
Картофите се обелват и се слагат да се варят в леко подсолена вода. Щом водата заври хубаво, се отброяват 7 минути и картофите се свалят от огъня. Изваждат се от водата, в която са вряли, посоляват се леко ( в зависимост колко сол сте сложили при варенето) и се омазват добре с част от маслото. Нареждат се във фабричната тава на готварската печка. При тях се налива водата, в която са се варили.
Пилето се разрязва през гърдите и коремната област и се разтваря, като откъм гърба остава цяло. Измива се хубаво, намазва се с масло, сол и двата пипера. Правят се малки разрези на различни места и се пъхат малки парченца от изчистения чесън. Две скилидки от главичката са достатъчни, ако са по-едри.
Пилето се слага на решетката на фурната, а под него се поставя (на друг улей) тавата с картофите.
По принцип се пече 1 час на 200 градуса, но аз установих, че за да е по-вкусно, е по-добре да се пече 1,5 часа на 150 градуса. (Зависи от силата на печене на вашата печка на тези градуси - може и на 180, ако на 150 ви е слабо).
Последният път, когато го правих, счуках чесъна с малко сол и стъблата на копър и магданоз на кашица и след като осолих и намазах с масло пилето, го намазах отвсякъде и с тази кашица.
Но когато я слагате, трябва да внимавате да не изпада, докато поставяте животинката върху решетката.
Тази рецепта идеално се съчетава и с агнешко месце, особено, ако е от младо агне.