Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Възможно ли е гладно бебче да е спокойно?

  • 875
  • 22
Сигурно за тоя въпрос някои мами ще ме помислят за ку-ку  Sad
Днес бяхме на консултация и се оказа, че бебо е наддал само 100 гр. за 18 дена. Отднавна уж имаме проблем с наддаването, може да видите подписа ми. Един месец споря с педиатърката ни, другия с баби и роднини и вече ми писна да давам обяснения.
Докато да идем на тази консултация бях супер спокойна, но сега вече съм в размисъл... Споменах на доки, че бебо е спокоен, но тя ми каза, че това не е критерий, което ме озадачи. Но тя каза, че някои хора просто не огладнявали  newsm78 Възможно ли е все пак това според вас - да си гладен, пък да си весел и игрив  Confused
Незнам какво да мисля и какво да правя... май съм на път да посегна към адаптето  Sick
Виж целия пост
# 1
Аз мисля, че наддавате добре. Последния месец са по малко кг, но то не може все със същото темпо да наддавате. Има и друг фактор двийението. Вече бебето се движи много повече от новороденото и за това изразходва енергия.
На 5-6 месеца бебето трябва да удвои теглото си, и вие сте го удвоили.
Нашата педиатърка точно това ми каза, че не мога да очаквам наддаването на 5-6 месеца да е като на 2-3 месеца.
Виж целия пост
# 2
Не се тревожи излишно, бебе на 5 месеца ще се чуе на другия край на града ако е гладно, гарантирам! Няма такива хора дето ще легнат да мрат от глад, понеже не огладняват, всичко е заложено и инстинктивно и тези лекарски... философии, направо трепят Crazy
Щом детето е спокойно, весело, игриво, храни се добре, пълни памперсите, няма повод за тревога. Та може ли да наддава по кило всеки месец, според моята педиатърка е важно да не сваля, а това че качва малко не е проблем (аз влачих килата след раждането 2г, друга мама на 3-я месец е станала фиданка, всичко е индивидуално). Понякога може да не качи кг а само см, пак е растеж.
На 6 мес детето е добре да удвои теглото си, а на годинка да го утрои, ака че движите се повече от добре. Дишай дълбоко и не се товари психически, няма за какво!
Виж целия пост
# 3
Доколкото виждам от списъка, първите 3 месеца бебето е наддавало със страхотни темпове - по килограм на месец Grinning Което значи, че нещата са вървели повече от добре. След това наддаването се е забавило и действително е по-малко от очакваното, така че е нормално педиатърката ти да е загрижена. Това не означава непременно, че е нужна добавка или отказ от кърменето, но е добър повод да се разгледат нещата отблизо и да се види дали може някъде да се направят промени.
На около 4-месечна възраст бебетата са живи и активни, лесно се разсейват, бързо пускат гърдата, като им се отвлече вниманието (а то се отвлича от всичко). В добавка една част от тях започват да проспиват голям интервал през нощта и е възможно комбинацията от тези неща да доведе до значителен спад в наддаването. Мислиш ли, че е възможно при вас да има нещо такова? То е лесно преодолимо с включване на 1-2 нощни хранения по твоя инициатива и с внимателен подбор на мястото за кърмене през деня (на спокойно и даже на тъмно по възможност, без дразнители, интересни неща и шумове).
Заслужава си да опиташ така за около седмица и след това отново да премерите бебето, за да се види дали има положителен ефект.
Виж целия пост
# 4
Здравейте, искам да добавя, че педиатърката наистина предписа АМ и кърмене само сутрин и вечер. По този начин кърмата ще спре, незнам за колко време, но ще спре.  Cry
Тази нощ навивах часовника и кърмех горе-долу на 2-3 часа. Спахме с бебо на спалнята и така.
Купих и АМ със сълзи на очите - препоръчаното от доки - но бебо не го хареса, плюе, плаче, плаках и аз с него, като заспа хлипа половин час на сън...  Cry
На нощните събуждания реших да купя помпа и да цедя и давам от шише, знам че и така кърмата ще спре, но може да изкараме още някой и друг месец... А в нашето семейство явно е важно не как изглеждаш, а по колко ядеш. Повечето около мен мислят така, та така ще им показвам по колко яде бебо ...
За движенията на малчугана - той винаги е бил много, много подвижен, постоянно рита, маха с ръчички да докопа някоя играчка и почва да я размахва. На обяд си спинка спокойно по 2-3 часа и вечер спинка, буди се, но аз го отдавам на зъбките, незнам дали съм права...
Изобщо напоследък не смея да изказвам мненията си много, много, че околните ме гледат като гръмнати като им казвам, че все още ядем само няколко пюрета, без сокове и т.н.
Благодаря ви за отговорите   bouquet
Виж целия пост
# 5
мисля, че въпросите, които ще те ориентират има ли проблем са: колко напишани памперси има на денонощие и има ли промяна в режима на акане от времето, когато е започнало да наддава по-малко?

Изобщо напоследък не смея да изказвам мненията си много, много, че околните ме гледат като гръмнати като им казвам, че все още ядем само няколко пюрета, без сокове и т.н.
все пак от кога е захранено детето? и какво и по колко яде? много е вероятно това да е оказало влияние.

..а си права, че ако кърмиш само сутрин и вечер кърмата ти скоро ще спре. по принцип така се хранят като станат най-малко на годинка, че и много по-късно. така че съветите на педката ти ги отсвири. и другите дето те гледат като гръмнати също. скоро ще спре да ти пука от такива загрижени индивиди, важното е до тогава да не се поддадеш на "грижите" им...
Виж целия пост
# 6
По въпроса на аз - захраних на 5 навършени месеца, пак по настояване на бабите, защото бил слаб... Въвела съм много малко храни - картоф, морков, тиква, слива, и каша следобед между храненията, пак заради това, че уж кашите трупат кила... Нея я яде от 10-тина дена, но не изяжда повече от 50-60 мл.

За пишаните памперси, сутрин тежат, а и другите през деня, мисля, че са ок. За аканите - от втория месец почна да прескача и да не ака всеки ден, но втория и третия месец си наддаваше добре, с акането не се е променило нищо от преди и сега. Дори от как яде кашата взе да ака по два пъти на ден и по много... незнам
Виж целия пост
# 7
както го описваш според мен няма проблем  Hug 
кърми си на поискване и това е Simple Smile
добре си направила като кърмиш по-често през нощта, може и през другото време да предлагаш по-често, дори да не си личи, че иска да хапва. така ще си сигурна, че е яло достатъчно, а и ако е имало проблем ще се регулират нещата по-бързо.
Виж целия пост
# 8
Според мен бебето ти си е съвсем добре. Нормално е да наддава по-малко след шестия месец. Защо не влезеш в някоя от отчетните теми и да погледнеш че повечето бебета на 6,7, 8 месеца наддават по 100-200-300 грама.
Ето, ако искаш погледни и статистическите криви на Световната Здравна Организация:
http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html
Ще видиш че детето ти си е в нормите за момчета на неговата възраст. Аз също си имам баба, която иска дебело бебе и въпреки, че малкия е доста едър за възрастта си на нея пак и се вижда слаб (малкия е към 10.5 кг на няма и 9 месеца)-така че не се надявай да и угодиш. Примири се с мисълта, че за родата детето ти винаги ще бъде слабо.
Но за теб е важно да се грижиш добре за детенцето, а не да угодиш на баби и лели, нали? А ако цедиш докато ти спре кърмата, вместо да му даваш да суче, ако дохранваш с АМ а не му даваш да суче-именно така става-лишаваш бебенцето от любимата му кърмица за да са доволни други хора.
Дано не ти звуча укорително-не искам. По-скоро ми се иска да те убедя да правиш това, което ТИ смяташ за правилно-няма да сбъркаш!!! Hug
Виж целия пост
# 9
Тя Яна ме е изпреварила, ама да си кажа   Simple Smile
На нощните събуждания реших да купя помпа и да цедя и давам от шише, знам че и така кърмата ще спре, но може да изкараме още някой и друг месец... А в нашето семейство явно е важно не как изглеждаш, а по колко ядеш. Повечето около мен мислят така, та така ще им показвам по колко яде бебо ...
Вместо да се цедиш, предлагай му директно да суче....така ТИ ще си сигурна, че не е гладен.
И действително няма дете , което като огладнее да не сигнализира (обикновено силно и звучно  Wink)
Виж целия пост
# 10
yanast , не звучиш укорително, дори напротив - успокойтелно. Проблема при мен е, че се чувствам сама срещу всички  Cry Дори таткото ни е повече за АМ отколкото за кърмата Sad Това, че не е качил бебо много не ме притеснява, но всички са повече от притеснени и убедени, че бебо е лишен от какво ли не. Не мога и не мога да убедя никой, че не всички деца качват по килограм или по половин килограм и това е.
Другото ми притеснение идва от това, че след 10 дена сме на контролно мерене. Да видим как вървят нещата с АМ, което се предполага, че давам през деня. Е добре ама той като не ще, как да му го дам  Shocked Не мога да рева по цял ден с него и да го наливам с АМ, защото така всички ще са спокойни, а за мойто спокойствие ? ...
Друго което си мисля, каква е гаранцията, че с АМ ще трупа кила  newsm78 Племенника ми беше на АМ от втория месец, ядеше пюрета от третия и качваше по 300-400 грама.
Незнам как да постъпя...
Благодаря ви за подкрепата  Heart Eyes
Виж целия пост
# 11
Аз и затова реших да ти пиша-тук и мен ме гледат леееко странно, защото като не виждат какво влиза в устата на бебето, мислят че е гладен. Ти представяш ли си, че може бебето ми да тежи 10.5 кг на 9 месеца и бабата да реве с крокодилски сълзи, че не се грижа добре за него, че гладува милия, че НИЩО не яде? Е, звучи абсурдно, ама ела да видиш!!!
Затова ти казвам-няма начин да угодиш на родата-както и да го гледаш, колкото и да наддаде-все ще има нещо дето ще ги тревожи.
Моя съвет е-скрий се с бебето в една стая сама, успокой се и помисли-ТИ как усещаш нещата, как мислиш, че трябва да постъпиш, кое е правилно според теб. Ако вътрешното ти усещане е че трябва да даваш АМ-давай смело! Но ако мислиш, че не малкия му стига кърмата, ако смяташ, че така си му е добре, ако и на двамата ви е приятно кърменето- зарежи добавките.
Аз лично не обичам прекалената конфронтация. Така например в подобна ситуация бих успокоявала бабите, че давам АМ-не е тяхна работа да знаят какво правя. А педиатъра защо не го питаш в края на месеца какво се предполага, че трябва да направиш като бебето ти отказва АМ? Защото като го насилваш вероятно ще стане злоядо. А и винаги имаш избор да се посъветваш и с друг педиатър. Можеш да погледнеш в закованата тема за педиатър подкрепящ изключителното кърмене и късното захранване.
Би било добра идея да заведеш и мъжа ти при подкрепящ кърменето педиатър, за да не си сама срещу всички, поне да имаш доктор на твоя страна! Hug
Виж целия пост
# 12
yanast , доки каза - като не хареса еди коя си марка или вид АМ - хвърляте и вземате друго, така докато намерим вярното и точно АМ  Shocked Докато ги изредим ще минат 10-те дни и като идем нищо чудно бебо да се окаже свалил, а не качил  Sick
офффф наистина незнам ...
Виж целия пост
# 13
Не виждам защо и кому е нужно това и да бъде стресирано бебето по такъв начин, че чак да плаче от адаптираното.
Аз съм много чепата и когато зная, че съм права не обръщам внимание на чуждо мнение.
Когато сме имали спор относно детето с родата и съпруга ми се е двоумял, аз съм му излагала с доводи защо така, а не така и във всички случаи се е съгласявал с мен. В един момент ми каза, че за храната не ми се бърка и аз най добре знам какво е полезно за нашия син.
Успех ти желая и да вземеш най доброто решение за вашето бебе, за да се чувства обичано и щастливо. Това е най важното.
Виж целия пост
# 14
Много си се притеснила, и нищо хубаво няма в това - важното е ти да си спокойна! Захранила си бебо вече, той расте, движи се повече, скоро ще пропълзи - няма да видиш наддаване по кило на месец от тук нататък. Удвоил си е теглото от раждането на 6 месеца; до годинка ще го утрои, всичко ви е наред.

Не си давай парите за 100 вида АМ - слагай му го това дето се взела в кашата ако искаш (хем няма да цедиш  Mr. Green, хем ще намалява в кутията, да се кротнат бабиерите - въпреки че не им е работа  Naughty). Явно човечето е добре, похапва, не му заменяй кърмене с твърда храна още - ама предложи ябълка, банан, други видове каши.

Радвай се на детето, щом е спокоен и весел - всичко му е наред. Няма гладно бебе да ти се смее!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия