В кухнята на една Блондинка

  • 627 032
  • 270
# 75
                                                    КАШКАВАЛЕНИ САНДВИЧИ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ

Вкусните кашкавалени сандвичи от будките по морето, незабравим спомен, заедно с Принцесите...  Simple Smile

150 гр. кашкавал
5 с.л. разтопено масло
2 с.л. брашно
80 мл. вода.
6 - 8 филии хляб
шарена сол

Смесвате настърганият на дребно кашкавал с останалите продукти, мажете филиите и печете на грил. Поднасяте горещи и поръсени със шарена сол.

П.С. Понякога, за разкош, слагам най-отдолу тънки резени Рокфор  Flutter



По рецепта на Бодровски!
Виж целия пост
# 76
                                                     ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА

За палачинките:

6 яйца
500мл прясно мляко
14 с.л. брашно
щипка сол, захар и сода

Правя 10 големи и не много тънки палачинки. Редя във форма за торта.

За плънката: В

Всичко налично в хладилника  Grinning - някакъв майонезен сос, шунка, пилешко филе, кисели краставички, яйца, кашкавал, сирене, пастет...

На дъното първата, намазана със сос Тартар (или майонеза) и настърган кашкавал:



Втората - сос и пилешко филе.



Третата - пастет:



четвъртата - сос и нарязани 3 твърдо сварени яйца на кръгчета:



Петата - сос и кръгчета кисели краставички:



Шестата - сос и сирене Рокфор:



Седмата - пак пастет:



Осмата - сос и пилешко филе с подправки:



Най-отгоре последнатите две, слепени само със сос:



За заливката:

500гр изцедено кисело мляко
сол, черен пипер, копър
желатин

Смесвате всичко, като предварително си разтваряте желатина в чаена чаша вода и заливате, като с нож подпъхвате да падне и отстрани. Заглаждате отгоре.



За украсата:

Настърган кашкавал, маслинки, филе или тънко нарязани саламчета...



Прибирате в хладилника да стегне и... voila  Simple Smile :


Виж целия пост
# 77
                             МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С КОЗЕ СИРЕНЕ И КРУШИ

4 порции

За маринатата:

100мл олио
100мл соев сос
сока на 1/2 лимон
1/2 ч.л. смлян черен пипер
2 скилдки чесън, нарязани на ситно
4 карамфилчета

2бр пилешки гърди разрязвате на половина през средата. С всички изброени продукти от марината намазвате хубаво филетата и оставяте накиснати в нея за мин. 4 часа.

След това всяка гърдичка разрязвате надлъжно, да получите джоб - в него слагате тънък резен обелена круша и резени козе сирене. Затваряте и редите в тавичка, в която сте сипали маринатата. Печете на предварително загрята фурна на 200° с фолио до готовност, накрая го махате и запичате отгоре, като непрекъснато поливате с останалото сосче. Сервирате с гарнитура по желание. Добре е да се предложи и сос отделно, защото месцето е сухо  Simple Smile



П.С. Козето сирене може да замените със синьо или с топено.
Крушата не е задължителна  Simple Smile



Виж целия пост
# 78
                                      СУПА/ПЮРЕ С ЕЛХИЧКА

Една много лесна и ефектна супа за празничната трапеза, радост за малки и големи  Simple Smile



Правите си някаква  гъста червена супа - доматена,морковена, тиквено-морковена или просто обикновено картофено пюре. Пасирате малко грах от консерва. Сипвате супата/пюрето, отгоре с лъжица нанасяте един дебел ред от зеленото пюре. С дръжка на малка лъжичка разстилате странично клоните. Изобщо не е трудно. Поръсвате внимателно само върху елхичката сух или пресен копър, пак с дръжката на лъжичката капвате на капки топки за украса - кетчуп, сметана, изцедено кисело мляко... Това е  Flutter
Виж целия пост
# 79
                                                      ЧИЛИ КОН КАРНЕ

500гр кайма
1 голяма консерва боб
1 консерва царевица
1 средна консерва белени домати
1 червена суха или прясна чушка
табаско или лют пипер (по желание)
сол, черен пипер, кимион

В голям и дълбок тиган сипвате 1с.л. олио. Каймата изсипвате в подходящ съд, доливате 1ч.ч. вода и хубаво я размивате в нея, да стане като рядка каша. Сипвате в тигана. Така с водата никога не става на буци и се получават лесно ситни трохи. На умерен огън и без капак започвате да бъркате, докато каймата остане на малко мазнинка само. Добавяте доматите, царевицата и боба. Слагате подправките и натрошената суха или нарязаната прясна чушка. Може да си го побългарите и да сложите и джоджен, тогава пропускате кимиона. Лютото не е задължително, ние обичаме и слагам по много от Табаското, има си специфичен аромат, но може и без него. Доливате вода (не много) и оставяте на слаб огън да си къкри около час, като разбърквате от време на време. Когато остане малко сосче е готово.  Simple Smile

Количествата боб, царевица и кайма са според вкусовете и желанията ви, става всякак, аз съм ги дала ориентировъчно за около 4-6 порции  Peace


Виж целия пост
# 80
                                             КАРТОФИ С ШУНКА И СМЕТАНА

4 големи сварени картофа
500гр заквасена сметана
2 големи глави лук
200гр шунка
малко кашкавал
сол и черен пипер на вкус

Нарязвате всички продукти (без кашкавала) на не много дребни кубчета, лукът - на полумесеци. Разбърквате хубаво съсм сметаната и подправките. Изсипвате в глинена или в йенска съдинка. Печете на 200° предварително загряти, покрито с фолио 15мин. Махате фолиото и печете още 15. Изключвате фурната и поръсвате с малко настърган кашкавал. Връщате тавичката в изключената фурна и оставяте на отворена врата, само леко да се разтопи.





По рецепта на Pipinka!
Виж целия пост
# 81
                                                  САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ

Обелвате и нарязвате тиквичките с дебелина около 1см. Редите по показания начин, ветрилообразно и застъпени. На дъното слагате много олио, солите и ги поливате с още олио. Печете в сгорещена и силна фурна до покафеняване. Слагате ги в купа, добавяте копър, изцедено кисело мляко, черен пипер, пресован чесън и нарязани на дребно орехи. Солта би трябвало да ви е достатъчна, пробвате и солите на вкус. Олиото не го изцеждате от тиквичките. Става много вкусна салатка. Охлаждате в хладилника преди поднасяне.  Simple Smile





Виж целия пост
# 82
                                             CORDON BLEU

Френски специалитет:

4 тънки парчета месо - свинско, пилешко или телешко
4 резена шунка
8 резена кашкавал

За панировката - едно яйце и галета

Разплесквате с чук за месо на тънко парчетата месо и срязвате всяко наполовина. Слагате кашкавал, отгоре шунката и накрая пак кашкавал. Отгоре слагате другата половинка на месото и захващате с клечки за зъби. Яйцето си разбивате в една чиния, в другата сипвате галетата. Овалвате в яйцето, след това в галетата и пържите в сгорещена мазнина от двете страни. Преди сервиране махате клечките или поне предупреждавате за тях  Mr. Green
Аз замествам едното парче кашкавал със сирене Бри или камамбер (изрязва се мухъла). Става и с пилешко, по-крехко е.




Виж целия пост
# 83
                                                       СМЕТАНОВА ТОРТА

150гр корнфлейкс
200гр черен шоколад
1кг заквасена сметана
желатин за 1 литър
200гр пудра захар
2 ванилии
някакви меки, пресни плодове

Много лесна и вкусна торта - натрошавате корнфлейкса и го смесвате с разтопения черен шоколад. Разстилате го във форма за торта и го оставяте да се охлади. Сметаната разбърквате със захарта, ванилията и разтворения желатин и сипвате отгоре. Прибирате в хладилника за няколко часа да стегне. Плодовете намачквате с вилица и 3 с.л. захар и покривате тортата. Това е  Simple Smile



Виж целия пост
# 84
                           МЕКИЧКИ КРЕНВИРШКИ, СИРЕНКИ....  Simple Smile

220мл топло мляко
60гр разтопено масло
2 разбити яйца
2 с.л. захар
2 ч.л. сол
500гр брашно
2 ч.л. суха мая

Омесвате продуктите и оставяте на топло да втасат. От тестото става прекрасен мек хляб, питчици тип МакДоналдс, може преди печенето да ги напълните със сирене (аз сложих бяло прясно сирене, рокфор и настъргана Гауда; кренвирши....) По желание - намазвате с жълтък и поръсвате с ким.  Simple Smile



Рецептата за тестото е от постинг на Зори!
Виж целия пост
# 85
                                      ГУАКАМОЛЕ

2 авокадо
2 домата (може от консерва, изцедени)
1 гл. лук
6-7 скилидки чесън
1 червена люта чушка
2 с.л. копър (и/или магданоз)
2 с.л. лимонов сок
сол, зехтин (олио) и черен пипер

Всичко нарязвате на ситно, поправяте със сол и пипер на вкус.  Simple Smile



Виж целия пост
# 86
                                          СУПА ТОПЧЕТА

За кюфтенцата:

300гр кайма
1 яйце
1/2 к.ч. ориз
1 гл. настърган лук
сол, черен пипер и чубрица

За бульона:

зелена чушка
лук
морков
фиде
домат
магданоз

Застройка:
(по желание)

1 яйце
чаша кисело мляко

Омесвате каймата с изброените за нея подправки и офоромяте топченца. В зеленчуков бульон или само вода слагате да се сварят зеленчуците (без домата). След омекването им в кипящия! бульон пускате едно по едно кюфтенцата, предварително оваляни в брашно. Оставяте да заври пак и врат още около 15мин. Добавяте настърганият домат, подправките и фидето и оставяте за още 10мин.

Разбитото яйце с кисело мляко добавяте бавно, извън огъня и с непрекъснато бъркане. Поръсвате с магданоз.

Виж целия пост
# 87
                                           СВЕЖА САЛАТКА

1 стрък бялото на праз
1 авокадо
1 ябълка
2 моркова
зехтин, лимонов сок, сол

Виж целия пост
# 88
                                                         ВИНЕН КЕБАП

1кг телешко месо
4 гл. лук
1 ч.ч. доматен сок
2/3 ч.ч. червено вино
1 с.л. червен пипер
7 зърна бахар
4 дафинови листа
сол, черен пипер, олио
4 ч.ч. вода

Месото се нарязва на хапки. Слага се в предварително загрятата мазнина и се запържва до златисто. Добавяме нарязаният лук . Прибавя се виното и след като поври 1-2 мин. се слага доматеният сок, солта, червеният пипер, бахарът, черният пипер, дафиновият лист и водата. Оставят се да врат на бавен огън докато е напълно готово. Сервирам с 3 топки ориз за гарнитура.

За ориза:

1 ч.ч. ориз
1 глава много ситно нарязан лук
1 с.л. лимонов сок
1 настърган морков
сол, черен пипер на вкус
вода - 1:3

Изчистеният и измит ориз се смесва с останалите продукти и се вари на бавен огън до готовност.



От тук.
 

Виж целия пост
# 89
                                            СКОПСКА КАПАМА

Свинско - 250гр
Телешко - 200гр
Пилешко - 300гр
бахур, кървавица или наденица (аз взимам панагюрска наденица, най-хубава е засега) - 200гр
пушен бекон или гърди - 150гр
средно голяма кисела зелка
1 ч.ч. ориз (от кръглия за предпочитане)
масло - 125гр
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. вода
черен пипер и пикантина (ако са ви по-солени зелките - без никаква сол и пикантина  Stop)

Нарязвате зелето на ивици и задушавате до омекване и намаляване на 2/3 от обема му в тенджера. Добавяте ориза и пипера. Редите в голям гювеч ред зеле, после по равни части от всички месца, предварително нарязани на късчета, на желана от вас големина. После масло. Пак зеле, пак месо и масло и завършвате със зеле. Т.е. делите зелето на три, а месото - на две. Сипвате водата и виното. Слагате в началото на силна фурна да започне да кипи, след това намалявате и оставяте поне за 3 часа. Невероятно е  Blush

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия