Време е за зеленчуци!

  • 5 331
  • 107
Могъщите фитохимикали
За разлика от фибрите и витамините,съществува нещо,което няма да срещнете в таблици за хранене.Това са така наречените фитохимикали(мощни антиоксиданти)Зеленчуците ги произвеждат,за да се защитят по време на ръстежа си.Някои фитохимикали,катонапример ликопен,който се съдържа в доматите и каротин-в морковите,имат свойството да ни пазят от различни болести.
ЗАЕМАТ МЯСТО В СТОМАХА
Зеленчуците са огромен източник на нещо,което често се пренебрегва в храненето:фибрите Като източник на обемна храна,те могат да забавят усвояването,което помага за регулиране на нивото на кръвната захар.Повишените нива на кръвната захар(коети често се получава от консумирането на високовъглехидратни храни,бедни на фибри като белия хляб например)съдействат за натрупване на мазнини.Добавете зел. към храната си и може да кажете цбогом на покачване на килограмите Също така ще намалите яденето,тъй катонискокалоричните,богати на фибри зел. ще заемат място в стомахави и ще освободят вещества,които ще заповядат на мозъка да се почувствате сити.Не е за пренебрегване и факта ,че с подобряване на усвояването,фибрите подпомагат абсорбирането на витамини,минерали,аминокиселини.
ИЗГОРЕТЕ МАЗНИНИТЕ
Зеленчуците са "свободна храна"с много ниска калорийна плътност,така че можете да погълните почти неограничени количества и в същото време да изгаряте мазниниТова се дължи на следния биохимичен каприз,който се  състои в това,че само при зел.(с изключение на съдържащите скорбяла като царевицаи цвекло)организма използвапочти толкова калории за усвояването им,колкото те съдържат.Не изгорените калории нямат даже най-малък шанс да бъдат натрупани в мастните клетки.
 newsm10Ами давайте,към пазара!
Виж целия пост
# 1
Аз  деля зеленчуците на 4 цвята,4 полезни качества smile3501
Червени,жълти,бели,зелени yes
Виж целия пост
# 2
Започвам 1 група
Червените зел.са най-извастни с огромното количество на ликопен,което съдържат.Той представлява мощен антиоксидант,помагаш за възстановяването на тялото!
-цвекло
-репички
-червен лук
-червени чушки
-червени картофи
-домати 
САЪВЕТ:
Концентрираните доматени продук=ти(като дом.пюре и сос)имат повече ликопен,отколкото суровите и цели домати  bouquet
Виж целия пост
# 3
Поци, хубава тема, много по- естествена и здравословна от "суплементната". Към червените зеленчуци/ влияят добре на сърцето и мозъка/ бих добавила/ ако приемеш, разбира се?!/ и червеното зеле. Утре чакаме следващата цветно- зеленчукова група, нали?!

А защо само в четири цвята виждаш зеленчуците? А патладжана, моркова, тиквата, къде ги сортираш?
Виж целия пост
# 4
Сортира ги в корема,как къде? И аз там вси4ко сортирам,ама понякога става много разхвърляно.. Laughing   Поци,какво ще кажеш за хапване само на зелен4уци? Както има плодоле4ение, зелен4уколе4ение защо да няма? Ама без 4ая де...Както и Норман Уокър препоръчва  прясно изцедените сокове,и казва,4е така може да се изкара много дълго време,защото вси4ки ензими,които ти трябват ,си ги набавяш..Аз много пъти съм си мислила да опитам 1 седмица само да паса силажи разни,ама защо още не съм го направила ,не знам..
Виж целия пост
# 5
Жълти(и оранжевете на цвят)
Тази група е богата на витамин C и бета-каротин,които се борят с рака и поддържат здраво сърцето.Освен тва допринасят за възстановяване на мускулите.Спрете се на:
-моркови
-тиква
-сладки картофи
-жълти домати
-жълта лятна тиква
-жълти чушки
Въпреки ,че белите картофи съдържат много повече ниацин,сладките картофи като цяло имат по-висока хранителна стойност.Количеството на фибри,бета каротин и фолий в тях е по-високо,а също така се усвояват по-бавно,отколкото белите картофи.Белите картофи са добри за след тренировачно хранене,а сладките картофи са идеални за консумация по всяко друго време!  bouquet
Виж целия пост
# 6
Zdr , Poci
Виж целия пост
# 7
Що не отидеш на плаж,времето във Варна сигурно и хубаво!
Здравей  bouquet
Виж целия пост
# 8
Интересна информация, мерси много  Peace
Виж целия пост
# 9
Хей Поци ама да знаеш страшен си newsm10 винаги все по нещо интересно и полезно пускаш...опасен си  bowuu продължавай в същия дух... bowuu
Виж целия пост
# 10
И аз се записвам да следя темичката с един голям Интерес   wavey
Виж целия пост
# 11
И аз се записвам да следя темичката с един голям Интерес   wavey
Hug Hug Hugследи я Поци винаги дава полезно инфо  bouquet
Виж целия пост
# 12
Чудесна тема наистина.))))
И аз вече започнах почти само на зеленчуци.
Основно домати и краставици със сиренце, защото от доста веме ми се хапваше такава салатка. Но скоро ще разнообразя с моркови, чушки и други.)))
Виж целия пост
# 13
ЗЕЛЕНИ
Зелените са заредени с витамин B фолий,който е много необходим за изграждане на нови мускулни клетки и играе роля при произвеждането на азотен оксид.Изберете"
-краставица
-салата
-къдрево зеле
-брюкселско зеле
-броколи
-дребни тиквички
-спанак
-лапад
По-младите броколи са по-полезни от узрелите по отношение на антиоксидантите,които се намират в тях.За допълнителен аромат,сложете малко броколи върху сандвича си с риба тон! Peace
Виж целия пост
# 14
БЕЛИ
Алицин,фитохимикал,който може да се открие в зеленчуците от рода на лука,има определчща роля при подърженето и спирането на произвотството на кортизол.Също така може да се избегне кардиоваскуларната болест.Чудесен избор са:
-карфиол
-чесън
-гъби
-лук
-бели картофи
-ряпа
-пащърнак
За да извлечете най-много от съдържащите алицин храни(като чесън и лук),не ги подлагайте на висока температурна обработка за дълго време.Този химикал е много чувствителен на топлина и лесно може да изчезне  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия