Ленено семе - здраве отвътре

  • 154 986
  • 320
Хайде, дами, на воля да коментираме лененото семе като хранителна добавка Peace
lanna:
Кухнята - ковачницата на здравето
Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.
Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

                      омега-3 омега-6
Ленено олио- (56)        (15)
Тиквено олио - 15          45
Кедрово олио- 14           39
Соево олио- 11               42
Рапично олио- 8             26
Слънчогледово олио- 8  66
Царевично олио-8          59
Зехтин                -8          12
Палмово олио     -8          9
Тиквейнол (БАД) -6         15
Скумрия (сурова)- 5.0      -
Херинга (сурова)- 3         -
Палтус                 -1          -
Пъстърва             - 1,6     -   
Треска                 - 0,3      -
Ленени сем.(сурови) - 23  7
Орехи                          -3   -
Слънчогледови сем. (сурови)-3   1,6


Сега ще я коментираме. На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има "незаменими". Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът убивайки мега-киселините ражда неестествени "уроди", които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, - зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление "когато гърма удари", няма на кого да се кръстиш.
Мазната риба - това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.
Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата "доза" омега-3 мастни киселини. Повярвайте вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.
Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа "старите" рецепти съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфаркта на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза - невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги... от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните - "железния век", "атомния век"... Да си спомним също - "епохата на великите открития" и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето - "Хилядолетието на Негово Величество Лена "!
Малкото народи, населяващи земята в миналото не са знаели за него. Самото название "лен" има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици, преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като "много полезен". Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди, от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са "доживели" до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от ... лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението - и бедни и богати - в продължение на столетия.
Лененият "ренесанс"
В началото на миналия век започнали да забравят него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледа. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на "незаменимите" (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност - 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява "ренесанс".
Вълшебната семка
Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).
В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!
Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.
Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.
Обяд "според науката"
Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!
Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.
Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!
Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!
И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.
А.Наумов к. м. н.

Виж целия пост
# 1
Предложете и заглавие - това го сложих в бързината Flutter
Виж целия пост
# 2
Zizi< поредната интересна и полезна тема Simple Smile
Сега остава да измислим и "диета" Simple Smile Как и в какви форми да консумираме това чудо на природата Simple Smile
Виж целия пост
# 3
susha, мерси, но идеята не е моя Crazy, а на момичетата от "Тайната на дългата и гъста коса - 10". Започна я lavv, а аз само пуснах нова тема, за да не се омесват нещата. Peace  bouquet
Виж целия пост
# 4
По принцип се хапва между 7 и 15 грама на ден тоест не повече от една супена лъжица Ето един много полезен сайт с най-полезните храни в света и как всяка храна ни помага и с какво. Също има статия за зехтина и е добре обяснено как и с какви масла се готви и защо.-http://www.whfoods.com/
Лененото семе специално е уникално с това, че съдържа омега 3,6 и 9 и му предписват много положителни ефекти но най-евече е полезно за косата и ккожата. По принцип съотношението, което трябва да се приема между омега-3 и омега-6 трябва да е 1:2, за да сме здрави. Омега-6 я има във всички масла като например зетин. С изследване обаче се доказва, че хората по принцип приемат омега-3 към омега -6 в съотношение 1:40! За да се нагодим към съотношението е нужно да си хапваме повече рибка или просто ленено семе, което съдържа много омега-3. Най-добре е лененото семе да се смели и така да се хапва, чела съм и рецепти за различни неща където яйцата се заменят със смляно ленено семе.
Виж целия пост
# 5
Аз какво ли не ям вече, защо да не нападна и лененото семе.  Laughing
Имам въпросче към знаещите.
Какъв вкус има? Само със салата и мляко ли може да се яде?
Виж целия пост
# 6
Можеш да го ядеш както искаш. Аз наприемр го ям просто ака без нищо, защото има доста работа пред компютъа и лошия навик да ям какво ли не от известно време ям само лененео семе, хем не качвам килограми хем си изяждам дозата:). По принцип ако го ядеш в салата гледай да е смляно, защото иначе може да го хапнеш цяло а то така няма ефект. За вкуса ...сигурно си яла пълнозърнест хляб с мак и сусам и ленено семе има вкус подобен на сусам или пшеничен зародиш.
Виж целия пост
# 7
Аз го хапвам смляно с мляко и овесени трици.
Виж целия пост
# 8
Вкусът на лененото семе не е никак лош. Аз пък от баба си и от майка си знам, че е полезно всяка сутрин на гладно да изяждаш по една чаена лъжица ленено семе.
Виж целия пост
# 9
Благодаря, момичета!  Hug
Смятам да затвърдя репутацията си сред близките, че ям "странни неща".  Wink
Ама ще видим кой ще се смее последен, ама ха.  Mr. Green
П.П. Това, последното, май е заплаха.  Mr. Green
Виж целия пост
# 10
като бях малка в стария ни бюфет винаги имаше пликче с ленено семе...малки кафяви зрънца..\ако е такова, де\ и татко ме караше да си "кусвам" Mr. Greenпо лъжичка всеки ден Rolling Eyesама май, защото бях слабичка и не обичах да ям...ЩиГлеЦ - с една дума Mr. Green Mr. GreenЕ, не напълнях...ама съм ХуБаФка Mr. Greenи изглеждам мноОООоого млаДичКа...Мале Shockedдали не е от семето Shocked

Не, не се шегувам, сигурно има значение...

Да, вкусно е
Виж целия пост
# 11
Значи трябва да си набавя ленено семе Wink Сусам така и така си ям като ми скимне... Малко офф конкретно от темата за лененото семе - Друга храна, която хем е диетична и полезна, хем и супер енергийна - забърквам си сусам, лешници и малко мед... Направо енергийна бомба Simple Smile Чувстваш се зареден .. сит.. и разбира се, всичко това е и полезно Simple Smile
Виж целия пост
# 12
А колко трябва да се  смеле доста или съвсем малко да се разчупи - питам, защото си бях купила едно пакетче вносно и семенцата бяха сама малко разчупени, не смлени? И освен на мляко и с овесени ядки , с какво друго се комбинира?
Виж целия пост
# 13
Може и олио - продава се готово. Има много особен, леко горчив вкус и гранясва бързо даже в хладилник...да се отчете при консумация. Но е полезно.
За деца - е спорен ефекта, има доказателства за + и -, затова - по-добре не.
Виж целия пост
# 14
Аз искам да питам за зехтина нещо -
за запържване да кажем става ли да се купува от този салатният зехтин или другите варианти - помаче или за готвене? Нагряти при висока Т дали променят в отрицателна посока съдържанието си, подобно на олиото? Защото ЕКСТРА ВЪРДЖИН е доста скъп за да се ползва в количества за готвене.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия