BARAZEH
1/2 ч. сусам
1 с.л. мед
1 с.л. вода
2 и 1/2 ч. пресято брашно
1 бакпулвер
3/4 ч. захар
3/4 ч. размекнато (но не стопено!) масло
2/3 ч. ледена вода
2 с.л. накълцан шам-фъстък (може и без него)
Сусамът се запича в сух тиган на среден котлон, докато порозовее. Водата и медът се смесват и с тях се намокря сусама.
Брашното, бакпулверът и захарта се смесват. Маслото се накълцва и се смесва с брашнената смес (действа се бързо, за да не се разтопи маслото) и се получават трохи, към това се добавя ледената вода и се омесва маслено тесто. От полученото тесто се оформят топчета, колкото орех, сплескват се леко, потапят се в сусамената смес и после леко се притискат върху накълцания шам-фъстък, за да полепнат и от него.
Редят се върху пекарска хартия със сусамената страна нагоре и се пекат на предварително загрята фурна , на 190°С за около 15-20 минути, докато станат златисти.
Заб. Аз ги сплесквам бая, правя ги с дебелината на обикновени бисквити.