Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво се прави в този случай?

  • 842
  • 14
Историята е следната:

В един дъждовен ден тази пролет, пътувайки от Севлиево към В.Търново, на пътя виждаме една жена в гръб. Спряхме да я вземем, тя се приближи и тогава видяхме, че носи детенце в кенгуру.
Шокирах се, сама жена в този дъжд, с дете.....накъде ли е тръгнала?!

Седна тя отзад в колата, погледнах я - имаше вид на изморена и изтормозена жена. Детенцето - едно русо, бяло момченце - ангелче!

Попитах я за къде се е запътила в този дъжд? Тя ми обясни следното:
Тя и съпругът и били сираци. Израстнали в дом за изоставени деца. Навършили пълнолетие, намерили си работа и квартира и се задомили. Създали дете. Преди 2 месеца съпругът и се разболява от туберкулоза, защото работел по строежите. Приели го в болница. Тя нямала пари да плаща наема и хазяина я изгонил. Сега отивала в Стражица, където имала приятелка, която не била виждала от години. Надявала се, приятелката и още да живее там, за да и помогне с наема. Жената имала само адрес, но нямала телефон.
Иначе, нашата спътница каза, че идва от Ботевград!

Пищисах се! Жената плаче на задната седалка, аз рева на предната! Съпругът ми се опитва да шофира спокойно в дъжда. Погледнах го - и двамата знаехме, че нямаме 50 лв., които да дадем, за да може да си плати наема. Той предложи да я закараме на гарата в Търново. Влакове за Стражица има много, ще и оставим парите, които имаме в себе си - 20 лв. Ще нахрани детето и ще отиде до Стражица.
Така направихме. Оставихме я там. Аз не се сетих да и оставя номера на телефона си, за да се обади, ако не намери приятелката си. Тогава все щяхме да измислим нещо, поне пари щяхме да имаме вече!

Дни наред бяхме като болни, все за жената с детето си мислихме. Аз не спирах да повтарям, каква глупачка съм, че не съм си дала номера на телефона! ooooh!

Минаха 2 седмици. Съпругът ми пътува всеки ден до Севлиево, Габрово, Плевен и т.н Районът му е доста обширен.
Връща се една вечер и ми казва: "Познай кого видях?" Срещнал пак тази жена, пак с детето била, този път пътувала в обратна посока. На изхода на Търново я срещнал. Какво пък, помислих си аз, прибира се от Стражица!
Да, ама не! Съпругът ми я засича по 4-5 пъти на месец, всеки месец от тогава! Все същата дестинация - Търново-Севлиево-Търново!
С детето на ръце. Студ, пек, дъжд, нищо не я спира - пари трябват!
Като се замисля, ако тогава имахме пари, и 100лв щях да и дам, само и само да е добре детето!

Дълго време не можех да се побера в кожата си! Как е възможно подобно нещо!

Питам ви, какво може да се направи? Това дете има права, как може да бъде защитено от майка си? Ние не знаем нито името и, нито адреса и. Дори да се обадим в агенцията за закрила на детето, как да ги насочим - да тръгнат по пътищата да я търсят ли? Не става!
Какво се прави в подобен случай??? newsm78
Виж целия пост
# 1
Много ме съмнява,че дори и да се обадите в агенцията за закрила на детето,имат право да направят нещо.Колко много циганки висят по улици и подлези с полуголи дечица в ръце и никой не им обръща внимание.
Не се ядосвай-постъпили сте човешки.Жената може и наистина да има нужда от помощ-сигурно не е в цветущо финансово състояние,за да го прави това.Много жалко за детенцето...Аз лично не се сещам какво може да се направи.
Виж целия пост
# 2
Наскоро имах подобна случка. Пусках тема какво може да се направи за тези безпризорни сираци. Чия е грижата за тях?
Не си служат с емоционален рекет от добро.  Confused
Виж целия пост
# 3
Имах подобна случка съвсем съвсем скоро. В една столична градинка ме заговори една циганка с едно детенце в количка. Освен това беше и в доста напреднала бременност. Заговори ме и ме попита дали като отиде да ражад ще и вземат голямото бебенце, защото нямало на кой да го остави. Мъжа и я биел, биел и детето. Тя избягала и сега живеела в едни складове. Хората от охраната и давали от време на време храна. Тя щяла по корем да се влачи, но детето си в дом нямало да остави, защото и тя била отраснала там. При мъжа си също нямало да се върне, защото той биел и тормозел детето, пък то било толкова сладко и тя толкова го обичала. До като казваше последното почна да плаче. Говореше малко несвързано. Имах чувството, че е на 5-6 години по начина и на говорене и изразяване Sad Разказа ми как за нея можело да няма, но за детето щяло да има - ето даже и памперси му била купила - цели 5. И пюренца му била купила - били скъпи, но продавачката и казала че са най хубавите! Извади от количката една торбичка с три бурканчета хипп и пак се разплака. Пари нито веднъж не ми поиска, на аз извадих последните които ми бяха останали и и ги дадах. Изглеждаше страшно искренна, страшно наивна и гледаше детето с невероятна любов! Ей така като авторката в продължение на една седмица се сещах всеки ден за тази жена и сърцето ми се свиваше - как ще влезне да ражда, кой ще гледа другото детенце през това време, къде ще живеят после...
Парка в който я срещнах е близо да циганското гето на Красна Поляна. Минавам всеки ден от там на връщане от работа. След една седмица терзания, минавайки от там я видях и останах като гръмната - пушеше цигара пред една от къщичките, приказваше си с още 3-4 други циганки, а един от събратята я беше прегърнал. От една страна ми стана много гадно, но от друга почувствах страхотно облекчение - историята не беше истина! Майната им на парите, да са ми за урок!
Виж целия пост
# 4
Ох, расистка съм и това е...няма оправия с тия цигани....за първия случай незнам, но на пазказаното от лулу - не бих помогнала, знам че само лъжат гадовете  #Cussing out
Виж целия пост
# 5
Много съжалявам, че ще повдигна етническия проблем, но няма да се оправим докато има циганки - инкубатори, които живеят на наш гръб.
Парите от данъците ни вместо да помагат на домовете за сираци, изхранват циганки, с професия социално слаба многодетна майка.
Това, което пиша е крайно, но според мен трябва да се намери начин да се ограничат тези жени.
Виж целия пост
# 6
Авторката на темата никъде не е написала,че жената е била циганка.
Виж целия пост
# 7
Аз съм си представяла решението на проблема, нещо подобно на това което правят "Движения на българските майки", но никога не съм имала смелостта и времето да направя.
http://fdbm.org/site2/content/view/14/30/lang,bg/

Решението трябва да се постави още от самите домове, децата да не се отглеждат далеч от обществото и още преди напускането на дома да имат професия с която да си изкарват хляба. Да не говорим и за специалисти които да  ги подпомагат със съвети за здравословен начин на живот и морал.
Виж целия пост
# 8
migito и аз си мисля, че това ще пооправи малко нещата.  Освен това част от домовете предлагат ужасна среда. То не че в другите е прекрасна, но има някои в които положението наистина е много зле.
Виж целия пост
# 9
Авторката на темата никъде не е написала,че жената е била циганка.

Предполагам, че визираш моите излияния . . .
Това за циганките го дадох, като пример, основно финансиран от данъците ни, вместо тези пари да отиват за подобряване на условията в домовете за сираци
Виж целия пост
# 10
Авторката на темата никъде не е написала,че жената е била циганка.

Ами, не ми приличаше на такава. newsm78  Ама кой ти е гледал, толкова бяхме шокирани, че това се случва! #Cussing out
Дори да е, не виждам разлика!

В затруднено положение е, добре, но кой не е!
Защо не остави детето в дом за отглеждане да 2-3 месеца? През това време да си намери работа, да си стъпи на краката, после да си прибере детето!
Лично аз и семейството ми бихме помогнали на такъв човек!

Това ли е начинът - да мъкнеш детето си по улиците, независимо от времето и сезоните!
Дали майка, която я боли за детето си би направила това? Или въпросът се свежда до лесно изкарани пари?
Защото, пак казвам, ако тогава имахме повече пари, нямаше да се поколебаем да и ги дадем!
Много хора биха направили същото, при всички положения не биха дали само 20 лв. като нас, а доста повече!

А детето беше гладно и памперса му не беше сменян! Живо издевателство над него!
И после говорим за закрила на детето! Чия закрила, от коя институция?!
Виж целия пост
# 11
Децата са най-бързия път до сърцата на хората.
Направили сте добро. Хвърли го зад гърба си и го забрави.   bouquet
Виж целия пост
# 12
Прочетох историята. Мисля, че тази жена не е тръгнала от добро по пътя и в дъжда. Един Господ знае какво наистина и се е случило, или и се случва, дали не е психично болна или пък мъжът и да е пияница. Свят голям, хора всякакви. Мисля си, че и самата жена има нужда от помощ и закрила. Вярно, че не е това начина да изкарва пари. Но кой ще предпочете да се мотае под дъжда с малко дете, вместо да работи някъде на завет?
Виж целия пост
# 13
Децата са най-бързия път до сърцата на хората.
Направили сте добро. Хвърли го зад гърба си и го забрави.   bouquet
Всички разчитат на това. Пързалят ни и са виртуозни, по трамваите е пълно с цигани с деца, като на работа са - зиме лете, нямат почивен ден. Възрастните се сменят, но обикновено детето е едно и също. Хем знам, че нищо от това което им давам не отива за децата, хем сърце не ми дава да ги отмина, ами ако наистина имат нужда. С повечето хора е така, а те точно на това разчитат. Преди години в края на април ято циганчета се къпеха в Панчаревското езеро. Едното си поряза крака и ние с още една жена от компанията веднага се втурнахме да го спасяваме - промивки, превръзки ... абе драма. После цялото ято беше настанено на маса и почерпено със сандвичи, кола и сладолед. Като си тръгвахме към колите чухме доволен смях и подмятания - "Ехе вижте ги отиват си пияните глупаци! Ей да дойдете пак, пак ще се порежа!"  Толкова ме заболя, не толкова от обида към нас, а от мисълта какво може да накара едно дете да бъде толкова нагло и арогантно. Ние бяхме с децата си и пихме бира, нямаше нито един пийнал, а камо ли пиян. Явно те свързваха доброто отношение с това да си или пиян или луд.
Виж целия пост
# 14
Децата са най-бързия път до сърцата на хората.
Направили сте добро. Хвърли го зад гърба си и го забрави.   bouquet

Това е най-добрия вариант за мен, но, пусто, все за детенцето си мисля. Sad
Не ми пука за парите, не съм ги дала, за да търся сметка, как и за какво са използвани! Дори не се чувствам измамена.
Може би са ни измамили, майната му! Това няма да ме направи по- предпазлива или недоверчива. Защото другия път може да не е измама, никой не би могъл да знае!
Мисля си, обаче, че ако законите бяха други, ако имаше институции, които да си вършат работата, нямаше да се натъкваме на такива случаи!


[ Като си тръгвахме към колите чухме доволен смях и подмятания - "Ехе вижте ги отиват си пияните глупаци! Ей да дойдете пак, пак ще се порежа!"  Толкова ме заболя, не толкова от обида към нас, а от мисълта какво може да накара едно дете да бъде толкова нагло и арогантно. Ние бяхме с децата си и пихме бира, нямаше нито един пийнал, а камо ли пиян. Явно те свързваха доброто отношение с това да си или пиян или луд.

Е за това, нямам думи! Shocked
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия