Калида,само за този път пускам,да знаеш
Основното:
Нормална жизнена дейност клетките осъществяват в алкална среда,т.е. съотношението между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни трябва да е 20:80 или казано на кратко: на 100 г месо се падат 400 г зеленчуци .
Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).
Храни,които да избягваме са:
Рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай.
Необходимите и препоръчителни интервали след хранене са както следва:
- след плодове- 30мин;
- след зеленчуци- 30мин до 1ч,
- зеле, моркови, ряпа- 2.5- 3ч;
- хляб, тестени изделия, ядки- 2-3ч;
- варива/ боб, леща, жито, царевица/- 3-4 ч;
- месо- 4-6ч;
- риба- 2-3 ч;
- млечни/ пр. мляко- 1ч;
- кис. мляко- 2-3ч;
- сирене, кашкавал-3ч/;
- мазна храна- 5ч;
- течности- напускат веднага стомаха;
Една примерна табличка;
Хранителната пирамида при нормално хранене:
Вегетариански вариант на хранителната пирамида:
Ето я старата тема-Разделно хранене-част 10.
Разделната готварска книга
Разделно хранене-рецепти
Успех в разделното хранене на всички