Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли измежду вас такива, на които да е отказвано

  • 876
  • 8
издаването на болничен лист на таткото за гледане на болно дете до 7 г с мотив, че първо трябва да се докаже невъзможността на майката да гледа детето докато е болно?
Въпросът стана малко дълъг, но ще поясня. От една телевизия ми се обадиха, че при тях са постъпили сигнали, че Джи Пи-та отказват да дават болничен на бащи за гледане на болно дете до 7г. Трябвало първо майката да подпише декларация, че й е невъзможно да гледа детето докато е болно и да посочи поради какви причини. Това било според някаква наредба от 60те години. От телевизията искат да направят предаване за това и молят родители, които са се сблъсквали с такъв проблем да застанат пред камера и да разкажат за това.
Възможните случаи са например: работеща майка, която в момента е възпрепятствана служебно и не може да отсъства от работното си място, или пък родители с бебе и по-голямо дете и майката да има нужда от помощта на бащата у дома, докато по-голямото дете е болно (детето изисква специални грижи, които майката не може да осигури сама, грижейки се и за бебето). А може и други ситуации, за които не се сещам сега.
Нека, ако някоя от вас се е сблъсквала с такъв проблем и е готова са разкаже, да пише тук или на мен на ЛС. От телевизията молят, ако може заснемането да стане до няколко дни, много бързат.

Благодаря ви.
Виж целия пост
# 1
 Shocked
Не бях чувала такова нещо.
При нас мъжът ми ползва болнични за децата - аз нямам възможност да отсъствам от работа, докато при него не е проблем, а и той използва времето да чертае.
Чух наскоро, че се гласи подобно предложение да бъде прието, но се надявам да не съм дочула правилно).
Виж целия пост
# 2
Не, до сега не сме имали такъв проблем. Личният лекар без проблем издава болничен на таткото, когато аз съм възпрепятствана. Не съм подписвала до сега такава декларация.
Виж целия пост
# 3
Не. Обаждаме се по телефона, казваме,
че ни трябва болничен, приготвят ни го,
отиваме да си го вземем. Бите, данке, тчус.
Виж целия пост
# 4
Да. Искаха му декларация с причините поради, който се налага той да гледа детето. И въпреки, че бях извън града /на очни/ пак в службата му правиха проблеми.
Виж целия пост
# 5
абсурд! ако ми се случи, сменям джи пито веднага
Виж целия пост
# 6
 Като отидем с децата на преглед като са болни и лекарят ни пита - "На кой да пиша болничният?"

Ако на мен ми се случи веднага си сменям личният лекар.
Дано има кой да се включи, защото явно е факт.
Виж целия пост
# 7
За съжаление нищо не зависи от личните лекари. Щом има такава разпоредба, на тях ще им се наложи да я спазват.
Виж целия пост
# 8
Тази наредба засяга гледането на деца над 7 годишна възраст. Тогава се попълва декларация (дори и от майката) по образец, че няма друг от семейството, който да е безработен, в болнични или т.н., получаващ обещетение от държавата, който да гледа детето. Ще потърся декларацията и ще я постна.

НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ

(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.)

Чл. 5. Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и 54 КСО се изплащат въз основа на молба-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 3 и приложение № 4.

Приложение 4 е това, за което става дума. За да не става огромен постът, моля, изтеглете го от сайта на НОИ.

  bouquet Надявам се, че не съм разбрала погрешно въпросът  Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия