Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правата на кърмещата майка, която работи

  • 15 225
  • 36
Предоставено преди време от сеньора Сладка Хапка, поствам тук нещо важно, което не всяка майка знае.

Ако майката се върне на работа и още кърми, тя има право на намалено работно време за кърмене. Този отпуск е платен. До 8-месечна възраст на детето отпускът за кърмене е в размер 2 часа дневно, след това - 1 час на ден.
Дали отпускът ще се взима сутрин, по средата на деня или в края на работния ден, е въпрос на договорка с работодателите.

Времето за кърмене и хранене на дете над 8 м. в размер на 1ч дневно не е ограничено до навършване на определена възраст!
След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето. Тоест - ако работодателите ви спазват Кодекса на Труда, просто трябва да вземете една бележка от личния лекар на детето, че го кърмите и то има нужда да се кърми, предоставяте им я и те са длъжни да ви намалят работното време с един или два часа (според възрастта на детето), без това да се отрази на заплатата ви.


чл. 166 от КТ

Чл. 166.  (1) Работничката или служителката, която сама кърми детето си, има право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или с нейно съгласие по 2 часа наведнъж.  За работничка или служителка, която работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, този отпуск е 1 час дневно.  След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.
   (2) Когато работничката или служителката има близнаци или недоносено дете, размерът на отпуска по предходната алинея е 3 часа дневно до навършване на 8-месечна възраст на детето и по 2 часа - след навършване на 8-месечна възраст на детето, докато по преценка на здравните органи е необходимо да го кърми.  В тези случаи, ако работничката или служителката работи при намален работен ден от 7 или по-малко часа, първоначалният размер на отпуска за кърмене на детето е 2 часа, а след 8-месечна възраст на детето - по 1 час на ден.  Отпускът по тази алинея се ползува на два пъти, а със съгласието на работничката или служителката - наведнъж.
   (3) Отпуск при условията и в размерите, посочени в този член, се дава и на осиновителката, и на майката на заварено дете.
   (4) Отпускът по предходните алинеи се заплаща от работодателя.
Виж целия пост
# 1
Еха КЕФ!!!
Виж целия пост
# 2
П росто си супер!!!!!! Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 3
Да добавя препращащия член за държавните служители, а имено:
Чл. 63 от ЗДСл: Държавният служител има право да ползва и отпуски за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, за отглеждане на малко дете, за кърмене и хранене на малко дете, при смърт или тежко заболяване на родител при условията, по реда и в размерите, предвидени в чл. 162 - 167а от Кодекса на труда.
Виж целия пост
# 4
добре, дайте акъл, като не съм я ползвала досега, мога ли да изискам 1 час по-рано да си тръгвам заради кърмене, като синчето е на 1 г 6 м и как да им удостоверя че кърмя?
Виж целия пост
# 5
как да им удостоверя че кърмя?

След навършване на 8-месечна възраст на детето този отпуск е по 1 час дневно и се разрешава на работничката или служителката по преценка на здравните органи, докато е необходимо да кърми детето.

Удостоверява го лекар.
Виж целия пост
# 6
благодаря, може и да пробвам Grinning
Виж целия пост
# 7
mamavassi ще ми е много интересно да разбера какви са реакциите на работодателите и дали са удовлетворили молбата ти те трябва да го направят де, но сме в БГ все пакУспех Peace
Виж целия пост
# 8
Искам да изтупам праха на тази темичка, актуална е за нас в момента, защото съпругата ми се върна на работа. А и вероятно има кърмачки, които са я пропуснали.
Като начало хвърлихме в сериозен размисъл колегите от ЧР и се оказа, че ние сме прецедент в прилагането на тези текстове от кодекса.
Въпросът, които възникна, е колко дълго здравните органи могат да преценяват, че е необходимо да се кърми детето. Нямаме проблем, нашата лична лекарка ще ни даде съответните необходими бележки, но работодателя ни зададе въпроса "Докога ще продължи това?". Напълно резонен въпрос, най-малкото защото той(работодателя) е в позиция без право на преценка и избор.
Искам да помоля юристите за коментар по повдигнатия казус. Хапке, включи се. Дори ние се замисляме, ако е необходимо, да се явим на някаква комисия, която да установи въпросната нужда.
Виж целия пост
# 9
Определено и на мен ми е любопитно именно до кога ще е възможно. Защото аз ще се връщам евентуално на работа, когато малките са вече над годинка и половина и мислех изобщо да не се опитвам да се възползвам от тази клауза, а и при мен става въпрос за два часа. Колкото и да е толерантен работодателя, май няма да е много приятно, особено пък ако не се знае докога ще продължи това. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
А как стои въпросът с кърмачките, които са на работа не точно по 8 часа на ден, т.е. учителите? Живот и здраве след две години с бебока може и да реша да се възползвам от това си право, но май няма как да стане newsm78
Виж целия пост
# 11
И аз да се допитам. Снаха ми се върна на работа преди месец (бебо е на 10 м.) и съответно се възползва от тази привилегия.

Обаче стана един спор м/у мен и личната лекарка на детето, когато и поисках въпросната бележка. Аз настоях просто да напише нещо от сорта, че детето се кърми и това е полезно и важно за неговото развитие. Тя обаче взе да ми развива теории, бе то е важно, ама не е съществено, бла бла подобни, и накрая написа бележка, в която каза, че детето има АБКМ и не може да се храни с АМ и затова трябвало да се кърми до 12м ?!?! Shocked

Аз се отказах да споря и реших другия път просто да й занеса изрезка от закона.

Та въпросът ми е, някой може ли да каже конкретно какво трябва да пише в тази бележка от ЛЛ?
Виж целия пост
# 12
Та въпросът ми е, някой може ли да каже конкретно какво трябва да пише в тази бележка от ЛЛ?
Извинявам се за известното закъснение, но тази сутрин се сетих да погледна какво пишеше в нашата бележка, която послучи като основание за приложение на чл. 166 (1) от КТ, а имено:
"Удостоверение
...имена на майката и др. данни...
Лицето кърми детето си ...име на детето... Необходимо е кърменето да продължи до навършване на 3 г. възраст на детето"

Този текст е съвсем свободен. Възрастта може да си я договорите с личната лекарка. Нас тази възраст ни устройва затова така сме я дифинирали.
Виж целия пост
# 13
Благодаря за тави информация
интересна тема - ще следя и ще споделя когато тръгна на работа  Peace
Виж целия пост
# 14
Мн добре звучи но все пак сме в БГ. newsm78Ако някой се възползва  Naughty моля да пише  и да сподели.Мен също ми предстои връщане на работа Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия