Зрял фасул или по нашенски, бобец!

  • 1 268
  • 10
Момичета и момчета (ако има такива), вече не знам на коя марка пакетиран боб да заложа.
При варенето му не ползвам тенджера под налягане. Вари си го в обикновена. Обаче едните зрънца вече се разкашкват, а другите са си още твърдички.
Омръзна ми всеки да е търговец и да те "мята" на дървото. Пакетират различни видове боб и най-вече боб от различни реколти  #Cussing out

Помагайте? Има ли някъде читав боб, който да увира равномерно...
Виж целия пост
# 1
За съжаление и аз не съм попадала на свестен боб тъкмо мислех и аз да пиша подобна тема, вчера последно правих боб защото милото много го обича, но какво да ви кажа 3 часа го варих и накрая както при теб едни зрънца на каша едни зъбите да ти счупят. Ако някой е попадал на свестен боб дано сподели защото аз вече се отказвам да го готвя и после да хвърлям  Sad
Виж целия пост
# 2
аз се спрях на някакъв сорт "добруджанка" - пакетират го и ЕСО комерс, и IZZI - но така или иначе без значение кой го пакетира отвън си пише "добруджанка" - та предполагам, че това е името на сорта
дори точно днес следобед варих добруджанката на есо комерс  Blush

увира ми винаги равномерно и най-важното - увира добре  Peace - става хубав гъстичък фасул без да е необходимо да добавям брашно

иначе съм купувала разни други бобчета, които колкото и да ги вариш ooooh!  newsm56 ......... ами добре се сваряват и не дрънчат, но без брашно не искат да се сгъстят  33uu
пък то майсторлъка на бобената манджичка е да се сгъсти без брашно   chef
Виж целия пост
# 3
Повече от година купувам боб на IZZI,те имат няколко вида - не помня какви бяха,но взимам от най-скъпия (разликата е смешни стотинки на пакет) и съм много доволна.Така бързо омеква и равномерно!Не вярвах,че пакетиран боб може да е толкова хубав! Peace
Преди купувах от пазара ,от бабите,като щателно го оглеждах да не е смесван стар и нов,но сега от IZZI -то съм по-доволна!
Виж целия пост
# 4
... от пазара ,от бабите,като щателно го оглеждах да не е смесван стар и нов,

дай съвет какво се гледа и как се разпознава. Ще взема и от тях да пробвам...
Виж целия пост
# 5
Шани,те преди масово хитруваха,ама май поспряха с тези номера вече - все пак трябва да се гледа.
Новия боб,ако е смесен със стар,едно до друго зърната доста си личат.Новите зърна стоят по-бели;по-гладки;дори малко по-едри,малко като напръщели.Старите зърна жълтеят;сфручкани са - някои леко,а други направо като изцедени стоят;свити,люспичките им набръчкани.
Ама какви обяснения само... ooooh!
Аз го обяснявам засилено малко,разликата може да не е чак толкова фрапираща.Все пак зърната от една реколта са си еднакви.Ако можеш на око да разпределиш зърната на 2 вида - явно не са от една реколта! Naughty
Виж целия пост
# 6
аха, разбрах. То и аз съм на ясно с тези "критерии". Мислех си, че може да има някакви по-засукани и научни  Laughing

мерси на всички до тук   bouquet
Виж целия пост
# 7
наливаш 1 чашка ракия- и бобеца се сварява за 0 време
Виж целия пост
# 8
Има един дребен боб в Била на Cliver,много е хубав.Това с ракията е вярно.
Виж целия пост
# 9
Една ч.л. хлебна сода в боба при варенето върши същата работа  Laughing

Иначе аз ползвам боб домашно производство (пак добруджански Simple Smile), но пак някои зърна се сваряват различно, въпреки че за този боб съм сигурна, че е от една реколта. Изглежда трудно може да се избегне този проблем.
Виж целия пост
# 10
е, аз нзам за малко олио. И с него действам. Ефекта е същия като с ракията и със содата.

Аз възроптавам с/у "смесения" боб. Инак всеки знае да извади тенЖурката под налягане и след 1ч. и баба ви се е сварила на мозък Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия