Сушени домати

  • 18 561
  • 54
 Днес си купих от тези мариновани сушени домати.  Доста са скъпи за домати. Та въпроса ми е - някой правил ли е такива домашни и как се сушат. Пише, че се сушат на слънце. Повече подробностти?
Виж целия пост
# 1
Домата е с високо съдържание на вода- не ми е ясно как ще се изсуши и ще остане нещо,приемливо за консумация...Какво представляват тези домати,които си купила и как ги използваш всъщност newsm78Стана ми любопитно.
Виж целия пост
# 2
Да,баща ми сам си суши през лятото - на слънце, има си  голяма емайлирана тава,която е плитка.След като се изсушат,ги съхранява в платнена торба от хасе.През зимата, преди готвене, ги накисва във вода.
Виж целия пост
# 3
Аз също се чудя как се правят. Иначе съм ги виждала в бурканчета по магазините.
Sarina , а не мухлясват ли. Питай точно как ги прави баща ти.
Виж целия пост
# 4
Не, не мухлясват.Реже ги на две,доколкото си спомням използва от тези продълговатите домати - тип "консерва" и те не се поливат, така че са по-месести и не толкова водни.Утре ще го разпитам по-подробно.
Виж целия пост
# 5
Виждала съм няколко рецепти на Иван Звездев с такива сушени домати, както и Ути. Мисля, че се използват за салати, ама не съм много сигурна  Thinking
Виж целия пост
# 6
Аз си купих 100 гр. за проба - килото им е 29 лв. Наистина са от продълговатите домати за консервиране, но люспата им е по-тъничка отколкото на тези, които продават у нас. Иван Звездев често ги използва в някои рецепти и винаги ми е било любопитно. Оказва се, че  е много вкусно. Сарина, и аз ще чакам да попиташ баща си и да ни раскажеш по-подробно. Забелязах, че парченцата домати имат от едната страна люспичка, а от другата нямат. Значи за сушене се  режат по дължина на две и така се сушат, за да остане все пак повече месеста част. А може би съхранението им е наистина само в марината - но все пак каква е тя. Дано се включи някоя мами живееща в чужбина - струва ми се че е италиански специалитет.
Виж целия пост
# 7
В Турция на египетския пазар видях сушени домати.Продават ги насипно в хартиени торбички и са много ароматни.Съжалявам,че не си купих,като видях,че има рецепти за дом.хлебопекарна с тях.Следващия път ще взема.
Виж целия пост
# 8
Ето това намерих, дано ти е от полза  Hug
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tomato_it
Виж целия пост
# 9
vessss,  благодаря. Макар, че по описанието не е същото, но ще го пробвам.
Виж целия пост
# 10
Ядох веднъж такива домати приготвени от италианец, бяха или пържени или мариновани (плуваха в мазнина), и не бяха особено хубави, добре че имаше сирене ,че с него по-биваше Sick
 Чувала съм ,че хората си правят гювеч в сушен вид, сушат всичко: домати, чушки, бамя, патладжан, лук, целина и т.н. и после се смесват и в торбички, но не съм опитвала все още. Няма начин да не стане сушила съм моркови, бамя и лук и съм доста доволна.
Виж целия пост
# 11
има две теми за сушенето на домати в gotveteSmen

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=638.0

и

Сушени домати на фурна ( на Руми )

2,5 кг домати (по месести, овални са по-подходящи)
фина морска сол

Затоплете фурната до 100 градуса (на най-ниска темрературата)
Нарежете доматите на половинки(или четвъртинки), почистете от дръжките. Наредете ги едно до друго (но да не се допират) с отрязаната страна нагоре в плоска тавичка.
Посолете.
Сушат се бавно за около 12 часа (докато се набръчкат).
Проверавяйте от време на време, не трябва да са много сухи, трябва да са малко еластични.
След като са готови оставете напълно да изстинат. Може да ги съхраните така в найлонова торбичка или ги поставете в бурканче заляти със зехтин и подправки
-розмарин.
Излизат около 2 чаени чаши от 2,5 кг.

от тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=320.msg7540#msg7540


Виж целия пост
# 12
Обожавам ги.
Бях пускала и тема.
Виж целия пост
# 13
Аз много ги обичам и си ям редовно. В сайта на д-р Емилова има рецепта за сушене на плодове и зеленучци.
Виж целия пост
# 14
Мисля че се сушат на слънце като сушените ябълки, сливи и т.н. едва ли е голяма философия
Иначе аз много ги обичам, хапвам си ги често на пица, сосове и дори салатки зимно време  Mr. Green Купувала съм и сушени в пликче и сушени в буркан накиснати със зехтин и подправки. Подправените по ми се нравят  Flutter
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия