Глутен в ориза?!

  • 4 825
  • 4
Винаги съм си мислела, че оризът е безглутенов...

Обаче се натъкнах на ето това http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=25

Късозърнест /кръгъл, перлен/ - ниско съдържание на глутен и Дългозърнест ориз (long-grain rice) -
високо съдържание на глутен  Shocked

Вярно ли е или човек не трябва да се доверява на подобни източници?
Виж целия пост
# 1
Много странно...  Thinking
Виж целия пост
# 2
Не е вярно.
Гугълнах по въпроса, за да видя от къде може евентуално да идва това объркване. Излезна, че има някакъв вид ориз (късозърнест), който се нарича още "glutinous rice", което на английски може да означава както "глутенов ориз", така и "лепкав ориз".  Изрично е обяснено, че не е първото, защото оризът не съдържа глутен, а се нарича така, защото е  лепкав и мек.
Виж целия пост
# 3
Този го има в линка, който дадох.

Глутенов (glutinous rice, sushi rice, sweet rice) наричан още японски ориз или сладък ориз. Въпреки името си, този ориз не е сладък и не съдържа глутен. В замяна на това той е много слепващ се, късозърнест ориз. Затова широко се използва в азиатската кухня за приготвяне на суши и различни десерти.

Въпросът продължава да стои за първита два.
Виж целия пост
# 4
При положение, че в много страни, включително и тук, където живея, оризът  се препоръчва като първа храна за бебета,  един такъв факт едва ли би бил непознат. Напротив, навсякъде се подчертава, че оризът не съдържа глутен. В сайтове, статии за захранване - също. Иначе и гугъл дава доста инфо катоа се напишв short-grain rice, round grain rice, pearl rice, long-grain rice...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия