http://en.wikipedia.org/wiki/Kroppkaka
продукти:[/b]
1 kг сурови картофи
250 гр варени картофи
150мл смесени по равно пшенично и царевично брашно
200 гр шарено свинско (смесено бяло и червено)
1 глава лук
2 сл едросмлян бахар
суровите картофи се настъргват, слагат се в кърпа и се изтисква водата от тях (колкото може)
добавя се брашното и смачканите варени картофи
омесва се на тесто
месото и лукът се режат на малки парченца, запържват се леко в малко мазнина
добавя се смления бахар
тестото се оформя на руло и се реже на парчета
във всяко парче се прави дупка, която се пълни с лука и месото
оформя се на топче
така оформените топчета се варят в солена вода около 40мин
сервиране:
сервират се със сметана и сладко от червени боровинки или просто само с масло
може да се разреже на филийки всяко сварено топче и тези филийки да се запържат леко в масло