Няколко въпроса за просото

  • 10 728
  • 33
Та утре ще готвя на момата просо за първи път.Понеже нямам никакъв опит с него,да попитам колко се раздува при варенето?Като ориза или по-малко?Да го накисна ли от предната вечер?Бързо ли увира?В комбинация със зеленчуци пасирано на пюре става ли вкусно?
Виж целия пост
# 1
При варене съотношението просо-вода е 1:3. Раздува се точно като ориза.
След накисване - може с по-малко вода.

Увира за 20 мин. или повече.
Първоначално не увира равномерно (част от зърната са готови по-бъзро, но не всички).

Чудесно се комбинира със зеленчуци. Консистенцията е точно като на ориз със зеленчуци. Вкусът също е подобен, но съвсем леко по-сладникав, като на царевицата. Може да се ползва като алтернатива на ориза в случая, вкусно е.

Пасира се докато е топло (или по-течно), иначе става лепкаво като ориза. Възможно е да останат твърди, люспести, кафеникави зрънца тук-там.

Виж целия пост
# 2
Мерси  bouquet
Аз го накиснах за цялата нощ,обаче сутринта беше предобило един много неприятен блудкав мирис SickСилно се надявам сега като го сваря да не мирише така,защото направо ми се повдига от тази миризма!
Виж целия пост
# 3
Извинявай, че ти се бъркам в темата  Simple Smile
Къде намери просо?
Виж целия пост
# 4
От диетичен магазин го купих.Хубаво стана,не миришеше,обаче момата не го хареса кой знае колко Confused
Виж целия пост
# 5
Благодаря!
Виж целия пост
# 6

Ако се накисне предварително, просото и водата наистина имат странен аромат. Но след сваряването става вкусно.
 
И Вела не му е голям почитател (а всякакви други неща приема с желание).
Виж целия пост
# 7
Пробвала съм да го предлагам като десерт с праскова и банан. Стана много вкусно, но се наложи сама да си го хапна, дзверчето хич не го хареса.
Виж целия пост
# 8
А просото има ли глутен? newsm78
Виж целия пост
# 9
Няма глутен.
Аз си го варя най-обкновено като ориз. Отначало го мешах с малко кърма. Може да се добавят и сварени зеленчуци, става вкусно. няма нужда да се кисне според мен. Като се развари даже се разкашква.
Виж целия пост
# 10
Моята мома много обича, но е доста по-голяма.
Него кисна предварително. Правя го само с масло и сирене (това сега), преди го правех с ябълки.
Според мен е много вкусно  Laughing
Виж целия пост
# 11
Само да добавя, че просото е много богато на желязо.
Виж целия пост
# 12
На моето момче също това е една от любимите закуски,наред с качамака-натрошени със сиренце.
Не го накисвам предварително,вари се бързичко.
Виж целия пост
# 13

Пълнозърнестите продукти - зърна или брашно - се накисват с цел елиминиране на фитиновата киселина и усвояване на ценните съставки, включително желязото.

Просото (а също така елдата и кафявият ориз) се накисва 8-12 часа или денонощие. Зърната с глутен - за препоръчване 24 часа.
Виж целия пост
# 14
Аз търся просо, защото чух че дава много кърма. Пък моята напоследък яде на големи интервали и взе да намалява.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия