как точно се вари жито,искам един десерт да си направя?

  • 48 009
  • 7
На няколко пъти ям един лек и приятен десерт или незнам как да го нарека-сварено жито се смесва със ситно нарязани киви,портокал,бана,зелени смокини от сладко,орехи,пудра захар и ванилия,но не съм много сигурна за ванилията.Та въпросът ми е колко време се вари житото,как да разбера,че е готово,какво съотношение с водата и после как се отцежда водата?
Виж целия пост
# 1
Житото се разпуква(леко) след като се свари.Опитвай отвреме навреме и нямаш грижи   bouquet
Виж целия пост
# 2
Аз днес варих едно "Парено жито",така си пише на опаковката, набъбва много добре и си пише,че се слага вода:жито - 4:1.
Виж целия пост
# 3
Имам тази рецепта:

Препоръчителното съотношение при варене на жито е 1 част жито на 4 части вода. След като заври, се намалява да къкри тихо, докато зърната се разпукнат. Оставя се още известно време на изключен котлон. Ако все още има вода, тя трябва да се отцеди. След това житото се подсушава върху памучна или ленена кърпа, разбърква се с галета или счукани бисквити и се добавят захар, орехи, стафиди, ванилия (настъргана кора от лимон), канела и др.
Виж целия пост
# 4
То4но такава тема 6тях да пускам и аз ,4е никога не мога да го натаманя.
Този десерт ми изглежда супер и ще го пробвам тези дни.  Peace
Виж целия пост
# 5
И аз обичам жито и ще взима да си направя
Виж целия пост
# 6
Моята рецепта е:
Житото се залива с вода-4 пръста над житото. След като заври,се намаля котлона и ври докато зърната поомекнат.Сваля се от котлона и тенджерата се завива с одеало за 2 часа(зърната се разпукват).След това се измива житото(за да не е слепено), изцежда се и се подсушава върху кърпа. Добавят се смлени бисквити,смлени орехи и пудра захар.
Виж целия пост
# 7
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=152248.0 тук има страхотна рецепта за жито,от готварската книга на БГ-мамма ви я изрових.  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия