Искам да направя....Как?

  • 1 807
  • 16
Извинявам се,ако има подобна тема предварително  Simple Smile
Та мислАта ми е следната: Искам да направя питка - "пухкава" обаче. И ,ако е възможно содена,че нещо съм скарана с месенето  Embarassed Вчера правих една по рецепта от тук  (на Мама Цоцоланка мисля) - стана много вкусна,но някак доста стегната  Thinking Или аз съм "вързана" в ръцете много,или незнам.  Rolling Eyes
Ако можете- помагайте   bouquet

А втората идея ,което ми се роди по време на писането е ,е това може да е тема за такива "пишман-готвачки" като мен  Mr. Green ,да си задавт въпросите кое,как да направят,ако им е за сефте.
Виж целия пост
# 1
Аз съм съгласна  Peace .Имам такива въпроси че не мога да дърпам и точа.
Отделно съм скарана с рецепти от рода - брашно колкото поеме, да е меко или твърдо.
Виж целия пост
# 2
Не съм много по  питките, но доколкото знам, "содена" и "пухкава" не се съвместяват много-много. "Пухкавото" се постига с мая за хляб.  Peace
Месенето му е майката!  Mr. Green
Виж целия пост
# 3
Не съм много по  питките, но доколкото знам, "содена" и "пухкава" не се съвместяват много-много. "Пухкавото" се постига с мая за хляб.  Peace
Месенето му е майката!  Mr. Green
Peace абсолютно точно!
Ще ти дам моята рецепта за питка, която става много успешна.
Кисело мляко (малко повече от половин)
2 яйца
сол 1 ч.л.
половин кубче мая
брашно. Месиш си меко тесто. Разточваш на кора, мажеш обилно със мазнина. Навиваш на руло. Поставяш във намаслена тава. Втасва. Мажеш със жълтък и печеш. Става много мекичка и пухкава тази пита. Опитай, не е сложно! Успех!   chef
Виж целия пост
# 4
А колко брашно и как да разбера какво значи меко да остава пръста?  newsm78
Виж целия пост
# 5
А колко брашно и как да разбера какво значи меко да остава пръста?  newsm78

 Simple Smile Много ще ми е трудно да ти го обясня това...
Ами мекичко тесто, да не лепне по пръстите, а пък и да не е туткаво такова...кораво. Мекииичко  Simple Smile
Брашно малко повече от половин килограм може би. Аз си правя всичко на око, не съм засичала колко брашно слагам.
Виж целия пост
# 6
Значи ще се меси  Tired
И 50 кг бях, и 100кг бях...и такива и тежести съм вдигала даже..ама пусти ръце в дланите и пръстите хич ми ги няма...   Rolling Eyes
Ами щом няма начин... ще направя тези дни...ще чакам музата да ме споходи обаче  Whistling
Мерси Как'Сийке и  Елеонора_76   bouquet
Виж целия пост
# 7
Значи ще се меси  Tired
И 50 кг бях, и 100кг бях...и такива и тежести съм вдигала даже..ама пусти ръце в дланите и пръстите хич ми ги няма...   Rolling Eyes
Ами "бий" тогава.  Mr. Green
Като не ти се меси, след като оформиш топката тесто, го вдигаш във въздуха и го удряш с все сила в плота... И така 100 пъти. Ако си ядосана на някого (мъж, свекърва...  Mr. Green), представяш си, че това е точно тази личност и блъскаш в масата с яд. Този чалъм ми го издаде майка ми навремето.  Wink Joy
Виж целия пост
# 8
Тайната на хубавата питка е да е с мая и да втаса поне 2 пъти. Втасва веднъж, премесваш с малко брашно и оставяш пак да втаса.
Виж целия пост
# 9
а не е толкова трудно месенето,аз лично чак толкова питки не съм правила,че да дам "безгрешна"рецепта за питка,но мога да кажа,че допреди година някъде само като чуех за рецепта с мая и втасване и месене се отказвах,а сега всикчо с тесто ми се получва много добре Embarassedвъпрос на желание според мен Peaceпробвай мачкай в различни посоки все нещо ще стане,а и след 3-4-ия опит сама ще си хванеш цаката Wink
Виж целия пост
# 10
Мда...това е чудесна идея  Mr. Green имам малко отрицателна енергия за хабене  Crazy
Виж целия пост
# 11
Никога не съм била тестото в масата, както казват 100 пъти и винаго получавам мека питка, която остава такава още няколко дни.Месила съм тесто и с прясно мляко, кисело мляко, яйца, масло, мая, случвало се и само с мая.Тайната на пухкавото тесто, респективно питка е да не се намесва с много брашно, а колкото повече месиш повече поема.Спираш да намесваш когато все още ти се лепи лекичко,правиш го на голяма топчица,поръсваш го с брашънце, покриваш с памучна кърпа и оставяш на топличко, не  на студено и чакаш да удвои обема си.От тук нататък както и да процедираш с него, дали на топчета, възелчета, не точене! трябва да намазваш обилно ръцете си с олио.Намазана тава с олио, нареждаш и пак оставяш да се отпусне тестото/втаса/ и слагаш в печката и тогава я пускаш да печеш.Мен никой не ме е учил меся и то хляб.Баба все казваше , то ти е рано да знаеш, сега има кой.Един ден се пробвах и всички казаха, че е по-хубава и от нейната и от на майка ми.

Ето рецептата:
Около 1 кг. брашно в голяма тава си правя кладенче по средата.В него сипвам 2 суп. л. кис. мляко, 1 яйце и 1 белтък/жълтъка за помазване отгоре/, 1 суп.л.сол, 1с.л. захар, 3с.л. олио, 1кубче мая разтворено в 500 мл. хладка вода.Става доста голямо тесто.Водата може да се замени с прясно мляко ако ше се ползва за някакви закуски.

От година съм се разглезила и меся с кухненския робот и после само донамесвам, че ми е трудно да преценя мекотата без да ми е в ръцете тестото.


П.С. Много важно и печенето.Като загрее фурната намаляваш  и печеш в умерена фурна, не съм засичала колко  се пече за да те ориентирам, но ако първия път не стане, то от някой следващ.
Виж целия пост
# 12
Най-добре си купи машина за хляб. В нея може само да си месиш тесто и после да ги използваш за каквото си искаш.
Виж целия пост
# 13
Помните ли виетнамската питка?Някъде я срещам и като къпана питка, втасваше във вода.
 На някакъв празник(вече омъжени със сестра ми ) майка ни учеше да разточваме и дърпаме кори за баница.Голяма веселба настана,маникюра ми все пробиваше корите!
Виж целия пост
# 14
Хайдеее, Дика, чакаме отзиви! Омеси ли чудесна пухкава питка?  Simple Smile Вярвам, че си успяла да я направиш!  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия