Домашни кори за баница и тиквеник

  • 8 587
  • 18
Здравейте Simple Smile Някой може ли да ми каже хубава рецепта за домашни кори за баница и/или тиквеник? Едно време баба ми правеше домашен тиквеник и си облизвахме пръстите, но за съжаление от нея нямам никакви рецепти... Sad Имам само спомени че когато правеше тиквеник и двете легла в тяхната стая бяха покрити с големи кръгли кори... Много ми е мерак да направя поне веднъж(а като се познавам сигурно и повече пъти) тиквеник с домашно приготвени кори  Mr. Green
Виж целия пост
# 1
И аз търся рецепта за точени кори.Благодаря
Виж целия пост
# 2
Брашно
1 с.л. сол
1 с.л. хлебна сода
1 литър и половина хладка вода
2 с.л. олио

Може да намалите количеството вода и съответно останалите продукти.
Виж целия пост
# 3
Аз съм правила с готовите домашни коре- става хубава!
Виж целия пост
# 4
Аз ще ви напиша точна рецепта за домашни кори.Рецептата е изпитана и резултата винаги е един и същ.Само трябва да  препиша от тетрадката ми.Това ще стане утре....,ако някой не ме изпревари преди това.... Joy
Виж целия пост
# 5
Ами единият вариант е дъпана баница - не се точи и не се суши,само се дърпа - става доста хубаво.Правила съм освен баница,също и с пълнеж от сладко от дюли+орехи.Ще стане и с тиква.

Дърпана ба … 80;ца


Иначе за точени кори - брашно,вода и сол.Замесва се меко тесто.Разделя се на топки,оставя се да почине малко и точиш.Никога не съм точила с тънка точилка, все се каня да се пробвам.
Виж целия пост
# 6
Извинявам се за глупавия въпрос, но какво точно представлява хлебната сода и продава ли се по магазините  newsm78 ? Като набухватели знам за сода бикарбонат, амонячна сода, бакпулвер и мая, но не знам хлебната дали и на кое от тях е синоним (знам само че не е амонячна сода). По принцип меся питки с мая (от тази сухата, но те е аналог на другата мая), имам1-2 рецепти и за питки със сода бикарбонат, но хлебна сода не съм срещала под това й име в рецептите...  newsm78
Виж целия пост
# 7
Хлебната сода е сода бикарбонат...  bouquet
Виж целия пост
# 8
краставичка, а знаеш ли да точиш кори за такава баница?  Simple Smile
Виж целия пост
# 9
краставичка, а знаеш ли да точиш кори за такава баница?  Simple Smile

Да си призная честно, не съм точила, но имам спомени от баба ми как ги точеше... с брашно на масата, върху тестото и по точилката и като се поразточат малко (да спрат да лепнат) се навива тестото около точилката и се разтяга с ръце върху самата точилка... нещо такова беше... предполагам че не е сложно...  newsm78 за съжаление моята точилка е от онези дебелите тип "американски", но ще си потърся хубава точилка или в краен случай (по метода на приватизацията  Wink ) ще взема една от майка ми, тя има поне 2 и не ги ползва...  Rolling Eyes  Mr. Green
Виж целия пост
# 10
краставичка, със дебела няма да стане, трябва ти тънка точилка. Метода който обясняваш е правилния, дано се справиш! Успех и после да се похвалиш със резултата!  Hug
Виж целия пост
# 11
В тестото за кори не се слага набухвател Naughty Само брашно, вода, сол и малко оцет, за да не се късат корите, а да са по-еластични Peace
Виж целия пост
# 12
В тестото за кори не се слага набухвател Naughty Само брашно, вода, сол и малко оцет, за да не се късат корите, а да са по-еластични Peace
Това е, и аз така замесвам тесто за баница.Хубаво е водичката да е хладка, не студена. Wink
Виж целия пост
# 13
Здравейте на всички     bouquet Ето и обещаната рецепта за домашно приготвени кори.Рецептата е на моята баба,тя я знае от нейната майка.... и така.Моята майка и до ден днешен така точи за баница и за тиквеник.

     Около 1/2 кг. брашно,сол 1/2 с.л.,1 с.л. оцет,1 с.л. олио,топличка вода(така тестото става еластично и разтегливо).
В брашното се прави кладенче и се слагат гореизброените продукти.Меси се докато стане леко и въздушно тесто.Разделя се на 15 малки топченца и се започва от първото оформено,защото то вече си е починало докато сте оформяли другите.Сгорещява се свинска мас(може и краве масло)- топчетата се разточват колкото чаена чинийка.Първата питка се топва отдолу в брашно,за да не се залепи за масата.Отгоре се намазва със 1 с.л. от разтопената мас.Разточва се следващата топчица,слага се върху първата и отново се намазва.Третата се слага върху втората,но без да се маже.
 С другите топчета се процедира по същия начин,като се нареждат по 3 една върху друга.Получават се 5 купчинки от по 3 листа(още не са разточени).Оставят се да замръзне мастта и се започва отново от първата купчинка.Топва се в брашно и се разточва,докато може.Краищата се разточват с точилката.Взима се върху двете ръце и се разтегля ръчно(като бюрекчиите)Готовият лист се слага върху вестник на равна повърхност и още може да се поразтегли по краищата.Листите се изчакват да поизпръхнат,но не толкова,че да се трошат.Слагат се на масата,набръчкват се на хармоника,нарязват се на парчета и се редят в намазнена тава(така наредени могат да престоят и до другия ден)Преди да се сложат във фурната се поливат обилно със сгорещена мазнина.Слагат се във фурната до порозовяване.Заливат се с равни части прясно и кисело мляко,5-6 яйца и 4-5 с.л. стрито сирене.Пече се до готовност.
  Ако ще се прави тиквеник.Поизпръхналите кори се слагат 1 по 1 на масата.Значи...Кората се маже с мазнина,слага се плънката(тиква,канела ,захар,орехи),завива се на руло и се реди в намазнена тава.
      Ами това е.Успех на всички,които се навият да опитат да направят баница или тиквеник,но вкуса е несравним.Няма нищо общо с купените точени кори.
Виж целия пост
# 14
В тестото за кори не се слага набухвател Naughty Само брашно, вода, сол и малко оцет, за да не се късат корите, а да са по-еластични Peace
Аз оцет не съм слагала никога, само хл.сода и пак са ми еластични и не се късат. Явно си е до майсторлък  bowuu
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия