Коледна пита "Роза"

  • 75 920
  • 137
Ето какво омесих днес в машината за хляб. Рецептата е на свекърва ми и по принцип се меси на ръка, но реших да направя експеримент и ето какво се получи:






Рецепта за пита "Роза"

2 ч.ч. прясно мляко
4 яйца (единия жълтък оставям за намазване)
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 - 3 с. л. олио
20 гр. жива мая (половин пакетче)
Брашно - около 700 гр. (да се оформи топка, и да не "маже" под бъркалките)

Месих на програма за месене и втасване, като не шупнах предварително маята, а я натроших върху брашното. Оставих да втасва около 40  мин. на топло в машината. След това премесих тестото на ръка и  разделих на 3 топки, всяка от които разточих на кръг. Най - долната кора намазах с мазнина (олио, може масло или свинска мас) и върху нея сложих и другите кори, които също намазах. Нарязах на 12 триъгълника, завих на руло и наредих в тава, като 2 от рулата сложих по средата. След като втаса на топличко намазах с жълтък, поръсих със сусам и пекох на 150 градуса на вентилатор. Това е. Да ви е сладко     chef

Ето я втасала, преди печенето:


Виж целия пост
# 1
Изглежда превъзходно! HugСкоро ще се пробва  bouquet
Виж целия пост
# 2
Прекрасна е .Ще се пробва по празниците  bouquet
Виж целия пост
# 3
Ще стане ли без машина? Някой пробвал ли е?Rolling Eyes
Виж целия пост
# 4
Ще стане ли без машина? Някой пробвал ли е?Rolling Eyes
Как няма да стане...ще стане супер, само трябва месене...
Виж целия пост
# 5
Ще стане ли без машина? Някой пробвал ли е?Rolling Eyes

 
Рецептата е на свекърва ми и по принцип се меси на ръка, но реших да направя експеримент и ето какво се получи:

  Lebeduna , браво на теб, машината ти и свекърва ти Simple Smile, питката изглежда страхотна!
Виж целия пост
# 6
страхотна е
а колко време се пече?
Виж целия пост
# 7
Мисълта ми беше дали има разлика в резултата от тесто, месено на ръка, и  тесто от машина. Дали стават еднакви питката на снахата и свекървата.  Laughing
Виж целия пост
# 8
Мисълта ми беше дали има разлика в резултата от тесто, месено на ръка, и  тесто от машина. Дали стават еднакви питката на снахата и свекървата.  Laughing
Не мисля, че има разлика Wink
Виж целия пост
# 9
Мисълта ми беше дали има разлика в резултата от тесто, месено на ръка, и  тесто от машина. Дали стават еднакви питката на снахата и свекървата.  Laughing
И аз мисля,че няма да има разлика стига да се омеси добре тестото на ръка.Едно време не е имали такива глезотийки като машината за месене и прочие...и какво неща само са се правили...ммммм.Просто ще трябва повече време и следене  при месенето(да не стане сбито) за да не стане хубаво тесто.А имаме ли хубаво,въздушно тесто...от там нататък е лесно.................
Виж целия пост
# 10
Няма никаква разлика от измесената на ръка и тази в машината. На свекърва ми винаги такава се получава, че и по - хубава. Но си иска месенето. То и в месенето си има тънкости, защото аз по празници винаги я правя, но не ми се получава така. Embarassed А за печенето не съм засичала време. Когато взе да се позачервява я изпробвах за готовност с клечка за зъби. Ако по клечката няма залепнало тесто значи е готова.
Виж целия пост
# 11
Страхотно изглежда!  Peace
Колко е диаметъра на тавата, в която печеш  Blush?
Виж целия пост
# 12
Поздравления  smile3501, Lebeduna ! Записах си рецептата по празниците ще взема да я пробвам!
Виж целия пост
# 13
Tedulina  Тавичката е малка - диаметър 30 см.
Виж целия пост
# 14




Тази питка я направих снощи,почти същата рецепта като на Лебедуна.  bouquet
Обичам и ми доставя удоволствие, като видя готовия продукт и радостта в очите на близките ми.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия