рецепта за традиционно руско ястие, лесно за приготвяне и много ефектно
Сельодката, по света е позната и като херинга
Продукти
1/2 кг сельодка солена /маринована/ - може да се замени с "перла" /цаца - солено маринована/
6 картофа
2 големи моркова
4 глави червено цвекло
2 кромид лук
1 опаковка (200 г) майонеза
Картофите, морковите и цвеклото се сваряват, обелват и настъргват по отделно. Цвеклото задължително трябва да се изцеди много добре.
Овкусяват се леко със сол.
Лукът се нарязва на ситно, рибата също и се омесват в едно.
В голяма плоска чиния или поднос се правят слоеве - рибата с лука, отгоре картофи, отгоре моркови, отгоре цвекло намазва се обилно с майонеза. На финала се поръсва с настърганите яйца.
Друг вариант за редене е в дълбок съд се редят поне на 2 слоя картофи, риба, лук, яйца, моркови, цвекло, майонеза, като горните слоеве цвекло и майонеза се провят по-дебели.
Отделните слоеве може да се разделят с майонеза и при двата варианта.
Оставя да престои няколко часа, най-добре за един ден в хладилник, за да се смесят добре вкусовете. Реже се и се сервира като торта
Да ви е вкусно!