Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Връщане в България

  • 26 516
  • 332
Бихте ли се върнали в България, имате ли познати, които са се завърнали в родината след престой в чужбина и какво е вашето мнение по въпроса струва ли си или не ?   newsm78

Виж целия пост
# 1
Много е трудно да се изкаже единно мнение "за"или "против".
Имам приятелка, която скоро се върна,при това защото мъжа и е дипломат и го назначиха в посолството в София.
Тя тръгна оттук с големи надежди,че ще е близо до семейството и приятелите си.
За съжаление,семейството и е доста ангажирано с изкарването на хляба,приятелите са се променили до неузнаваемост,а последния път,когато се чухме ми каза,че много неща от чужбина и липсват и не може да си намери среда.
Сега имат голям апартамент и тя искаше да организира веднъж седмично майки с деца от София да се събират и децата да играят.Но идеята и беше неразбрана,детските частни градини са скъпи и тя си стои по цял ден у дома.Тук животът ни беше много по-уреден и интересен.С две думи-тя съжалява,че е в Бг, а на мен ми липсва компанията и.
Виж целия пост
# 2
Имам такива познати.Засега са доволни,надявам се и за в бъдеще да е така.
Дали си струва или не,мисля 4е всеки сам за себе си трябва да претегли плюсовете и минусите.
Според мен адаптацията на родното място е по_бърза,отколкото където и да е в 4ужбина.
Но мисля колкото пове4е време си живял извън родината,толкова по_трудно ти става да се върнеш.Със сигурност има зна4ение и в коя 4аст на планетата си живял до този момент.
Виж целия пост
# 3
За едни си струва, за други не. Едва ли някой може да ти даде съвет. Зависи каква е причината, която те подтиква си мислиш за връщане.
За софийските и всички майки с деца в България не споделям мнението. Организират се много повече, отколкото в чужбина. Достъчно е да се отвори една отчетна тема и да се види как всяка седмица се организира парти у някой, срещи в градинки и клубове. Лятото бях 2 месеца в България в 3 различни града и по градинките заформих доста приятелства, каниха ме на гости, дори ме изненадаха с  подарък за първия имен ден на дъщеря ми. В чужбина поради краткото майчинство  не остава време за такива сбирки или поне моите наблюдения са, че не са толкова чести.  Споделям холандски опит. В другите страни може и да е по-различно.
Виж целия пост
# 4
много зачестиха подобни тема май
Виж целия пост
# 5
Бихте ли се върнали в България, имате ли познати, които са се завърнали в родината след престой в чужбина и какво е вашето мнение по въпроса струва ли си или не ?   newsm78

Брат ми се върна. Има добра работа, много добър стандарт за страната.
Сега се ядосва за малки неща, станал е много нервен шофьор и казва, че ако не се 'побългариш' нямаш шанс за оцеляване сред морето от простотия, агресия и най-вече огромен стрес. Познавам и други хора, но те се върнаха за кратко и отново отплуваха.  Дали си струва не знам, за него мога да кажа, че си струваше и си струва, но  всеки е в различна ситуация и си преценява сам.
Виж целия пост
# 6
Според мен ,не не си струва.
Доидохме си преди 7месетза,не се 4увстваме добре тук и другиа месец си трьгваме.
Бяхме 6 години в САЩ и там ни е по добре.
Виж целия пост
# 7
Ще си позволя един копи-пейст:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=239579.0
Виж целия пост
# 8
Който се е върнал, е съжалил.
Виж целия пост
# 9
Като се вра6там всяко лято в БГ за по 3 месеца ми е много добре и адаптацията е светкави4на.Като се върна на обратно в ДЕ минават месеци,докато леко привикна.Проблема е в мен,разбира се.Не ми се седи тук,4увствам се доста ограни4на при това не поради липса на контакти,а поради разли4ния живот,който ми се налага да водя тук, и който няма ни6то об6то с виталната ми природа Simple Smile.И на двете места има плюсове и минуси,но при първа възможност бих се изнесла окон4ателно.За сега имаме само планове.Ина4е един приятел си заминава следва6тия месец, за него съм по4ти сигурна,4е няма изоб6то да съжалява.
Имам една позната,която преди 2години се прибра и каза,4е е супер доволна и няма никакво намерение да се връ6та в 4ужбина.Всъ6тност връ6та се,но за екскурзии...
Аз съм оптимист по отно6ение на развитието в БГ,особено след последните новини за скрепената бг-руска дружба.
Виж целия пост
# 10
засега не планирам, миналата година бяхме 1.5 месец в БГ и полудях - трудна ми беше адаптацията, приятелите са се променили (не ги виня, аз също не съм каквато бях преди 7 години)...Липсват ми родителите, обаче ме влудяват неща от ежедневието (кучетата, транспорта, пътищата, напръщените хора и простаците, грубостта, тарикатлъците надребно). За по-възвишените, които могат да се издигнат над всичко това не би трябвало да е проблем - аз обаче съм прагматична и може би дребнава и ме човъркат тези неща всекидневно. Не казвам, че е песен 'у чужбинЪ': обаче засега като сложа нещата на кантар...ами не.

Обаче не губя надежда, че може би след 5, 10 или 15 години ...  Peace - макар че дотогава ако не продължаваме да се местим през 2 години, току виж сме се окопали, остаряли и не ни се мърда, детенце на училище и става сложно.
Виж целия пост
# 11
След 12 дни се връщам в България. Щастлива съм, мъжът ми още повече.
Виж целия пост
# 12
След 12 дни се връщам в България. Щастлива съм, мъжът ми още повече.

Колко хубаво!  Simple Smile Завиждам ти благородно, и ти стискам палци за бърза и лека адаптация на родна земя.
Виж целия пост
# 13
Аз искам да се прибера за малко...но за постоянно - не искам и да си помислям даже!
Виж целия пост
# 14
Вси4ко според мен е много персоналано и зависи какво си постигнал и как се 4уства6.
За мен ли4но връ6тането в България е все о6те не6то много дале4но а и незнам дали 6те направим тази кра4ка.Аз съм тук от 4 години а съпругът ми от 9 , 4увстваме се добре в странта в която живеем в момента , много по сигурни в себе си и във възможностите си.
При последното ни връ6тане в България преди година не бяхме о4яровани от положението по скоро упла6ени ниамахме търпение да си се върнем в на6ият дом .
Няма зна4ение страната в която живее6 важно е да 4увства6 сигурности спокойствие и да успее6 да се реализира6 и докаже6.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия