Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имаме проблем с проговарянето!

  • 2 265
  • 47
  Здравейте мами! Много се радвам, че има към кого да се обърна за съвет и най-вече за съчувстввие и подкрепа.
  Синът ми е на 1г.6м. и още не може да говори. Незнам трябва ли да се притеснявам или всичко ще си дойде с повече търпение. Казва някои думички като : мама, баба тата, деда, дай-дай (рядко) и имитира някой животни като кучето - баубау, магарето,патето - папа, кончето. Но само когато някой го накара и то не винаги. Трябва да е в настроение или да му е дошла музата, както се казва  Wink  За всичко друго "мъца " ,когато иска нещо и така. Не мога да кажа че е проговорил, но ми се струва вече късно.
    И друго си мислех. Сестра ми казва да го запиша на детска ясла. Там много бързо би проговорил като е сред децата. Но пък от друга страна ме е страх да не би да стане обратното. Да се уплаши от новата ситуация и така да влошиме психологически нещата,а пък е  и много студено все още.
  Сигурно трябва да отбележа и това,че все още го кърмя и май не му е времето за отбиване.
   Относно това дали му приказваме, както казват другите за по-бързо проговаряне, много му говорим, но сигурно някъде и в нещо грешим. Незнам дали това зависи от хората, атмосферата, възпитанието, грижите. Сигурно прекаляваме с грижите и незабавното утоляване на исканото то него. Така не му даваме възможност да се "изкаже".Посъветвайте ме какво да правя. Дайте идеи за игрички или нещо друго,което трябва да се упражнява.
    Сигурно много подробно разказах  за този наш проблем, ако въобще може така да се нарече, но има още неща за казване. Ако някоя майка иска да обсъждаме тази тема, нека го направи. Много глави мислят повече от една  Wink Благодаря ви предварително
  
Виж целия пост
# 1
Аз мисля че е още много рано за притеснения.Тери на тази възраст беше същата.На около 2 годинки започна да прави изречения от 2 думи,а съвсем отскоро с три думи.Не говори много,но понякога и идва музата и се стреми да повтаря доста думички.Истината е обаче че за повечето неща само ние си и разбираме-все още си говори бебешки или почти неразбираемо.Ходи на ясла,но не се научи там,а просто и дойде времето.
Виж целия пост
# 2
Ееее май множко бързаш.Като станете на 3 години вече можеш да се притесняваш.Сина ми (2г.4 м.)наскоро каза първото си изречение "Пипеее паднеш" LaughingПосле "тати пинка" и така,все прости изречения,но и през акъла не ми е минало да се притеснявам.
Виж целия пост
# 3
Аз не мисля, че това е проблем.
Дъщеря ми е на година и 5 месеца някъде и казва около 10 думички.
Имитира и животни. През останалото време само се опитва да произнесе нещо.  Simple Smile
Не очаквам на тази възраст да говорят с много думи или да правят изречения.
Виж целия пост
# 4
И аз мисля, че не трябва да се притесняваш. Децата проговарят по различно време, някой по- рано, други по- късно. Моята приятелка пусна детето си на ясла на 1.6г., защото не можеше да говори също, но резултата беше същия. Тя дори не изговаряше нищо, нито баба, нито мама, нито тата. На 2г. започна да вика ам- ам, когато е гладна. Сега вече на 2г. и нещо казва ябълка доста хубаво и други думички. Изречения още не може да прави. За сравнение племенника ми на 1.2г. казваше мяу, бау, пуф- паф, мама, баба, тата, кака и т.н. Просто рано проговори. Пак казвам децата са много различни.
Виж целия пост
# 5
Няма страшно, ще проговори детето. Според мен се притесняваш излишно. Някои деца проговарят и на 2,5 години. Щом вече казва някои думички, значи е поставил началото. Можеш да му четеш приказки или да му пееш песнички, да му пускаш дискове с такива или детски филмчета. И споко Wink
Виж целия пост
# 6
Иво почти не говореше до 2 годишна възраст.Казваше мама, тати, баба, деди и още 5-6 двусричкови думички.
Сега не мога да му затворя устата ooooh!
Не се притеснявай, има време за проговаряне.
Виж целия пост
# 7
И аз мисля, че  е още рано за да се притесняваш.
Виж целия пост
# 8
Има една съществена и неусетна грешка която правят много родители, може и при вас да е това - важно е как му задавате въросите. Много родители и за тяхно удобство /все пак за да получат  ясен отговор/ задават въпросите си така че детето да може да отговори с ДА и НЕ. е като си е само с тези хора в къщи защо му е да знае и ползва другите думи,като услужливо му задават и навреме подходящите въпроси и то по начин че и едно да и лил не е напълно достатъчно.
 и ако това е правилно в началото, си остава навик -вече вреден и по-нататък.
вероятно затова често яслата помага- там никое дете не се и опитва да облекчи другото с такива улесняващи въпроси  Joy
Не се тревожи, не мисля че ти изостава детето, но наблюдавай и анализирай дали не сте склонни да го задържате в развитието му, като по навик продължавате да правите всякакви неща които то ако се поопива би могло да прави и само. Често се случва и да ти кажа ако не беше прословутотодетско бунтарско любопитство, колко деца  колко до късно  почти нищо нямаше да могааат  hahaha hahaha като не им се налага..
да живеят по малко мързеливите мами, техните деца нямат такива проблеми.
Време е да се сетиш  че и ти си човек и да си отделяш и на тебе повече време и да започнеш да си правиш оглушки за желанията на детето, отлагай за да има време да му писне да те чака и да пробва само, но не с лошо а като показваш че си заета с ещо и ей сега като го свършиш идваш.. Thinking
Виж целия пост
# 9
Дияна когато беше на възрастта на сина ти употребаваше също толкова думи. Казваше тате, мама, баба, знаеше някои имена на приятели, с които пиехме кафе и толкова. Точно по това време се наложи да се преместим в друг апартамент, сменихме и квартала, отидохме в съседната част. И една сутрин Дияна буквално ни изненада с изречение от 3 или 4 думи, не помня вече. Може и преместването да е оказало някакво влияние. Беше на 1,7 г. Е, от тогава не е мълкнала.
Така, че спокойно, има време. Не мисля, че на този етап имаш някакво основание за тревога.
Виж целия пост
# 10
Не мисля, че е проблем все още. Митко и той на година и повина казваше не повече от 10 думи. Нищо не искаше да повтаря като го накараме, дори като, че ли на инат мълчеше. Някъде след 3 години започна да говори повече.
Виж целия пост
# 11
Все едно чета за малкият ми син!И той в момента е като твоя,но това си е нормално.Когато реши да говори е нещо като на японски или индиянски hahahaЯ не се притеснявай!
Виж целия пост
# 12
Хей, въобще не се притеснявай!
Моят син на тази възраст незнам дали и толкова казваше. След 2г започна да обогатява речника, но много минимално. След 2.8 г вече говореше хубаво. Никога не съм бързала да проговори, когато му дойде времето, защото сега знаеш ли какво е....пращаме го понякога в другата стая да си поиграе, за да поседим на тишина Mr. Green
Виж целия пост
# 13
Честно казано очаквах да прочета за някое три или поне две годишно дете  Crazy Толкова сериозно ми изглеждеше заглавието на темата, а всъщност няма никакво основание за тревога. Детето е все още малко, за да се правят каквито и да било изводи. Казват, че момчетата проговаряли по-късно, а на година и половина не съм чула дете да говори чак пък толкова. Дъщеря ми е на година и половина и от един-два месеца доста активно се опитва да повтаря разни думички, но за сега има към 20 думи, които успяваме да разберем за какво се отнасят  Mr. Green Сестра ми пък има син с  почти три месеца по-голям и той казва само 4-5 думички и тя често се изумява моята щерка колко много "говори"  Laughing
Изобщо не се притеснявайте, детето постепенно ще започне да казва разни думички и да се опитва да повтаря тези, които чува от вас. Трябва си време и търпение  Peace
Виж целия пост
# 14
Имаш големи очаквания за дете на тази възраст  Rolling Eyes

Моето проговори след 2-та година.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия