Сусамени сладки

  • 13 388
  • 67
Рецептата за тези сладки е от руски форум, а самата рецепта еврейска, но ги правя поне от няколко години насам периодично. Винаги когато купувам сусам, купувам колкото може повече разчитайки че без сусамените сладки няма да се размине.

Тези сладки имат маса достойнства. Първо, правят се елементарно, смесваш всичко и готово. Второ, не съдържат масло. И трето...толкова са вкусни, че просто е невъзможно да се откъснеш от тях.

Всеки път ми се изпичат до различна степен честно казано. Опитът ми показва, че по-светлички са по-вкусни. На сусама малко му трябва за да си пусне аромата. Точно като при семките не трябва да се допуска да покафенее. Светличко или леко златисто като че ли е най-добре.



За 35-40 бр.

1.5 ч. брашно - в оригинал self-rising flour, но аз ползвам обикновенно затова добавям:
1 ч.л. бакпулвер

1 ч. захар (който не обича много сладко може да понамали)
2 яйца
5 с.л. олио
 250 гр. сусам (СУРОВ!!!)
1-2 с.л. лим. сок (не е задължително)


Всички съставки се смесват с ръка до плътно тесто. Правим топчета които разпределяме на застлана с хартия за печене тавичка, предварително оставяйки около всяко достатъчно разстояние (разтичат се при печене). И печем. Температурата на фурната е 180 гр.С (!!!) , пече се 15-20 мин.
Виж целия пост
# 1
Много интересна рецепта, благодаря! Ще ги пробвам тези дни.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за рецептата, много обичам сусам.   bouquet
Виж целия пост
# 3
мерси за рецептата.

аз ги знам тези еврейски сладки, май се правят за Ханука.

има и още един вариант, в който се прави тесто разточва се, вътре се слага сусам с мед, прави се на пуричка и после на геврече...

малеее голяма играчка е за правене, ама не могат да изстинат, веднага се изяждат. Crazy
Виж целия пост
# 4
Обожавам сусам  Heart Eyes  мерси за рецептата не я знаех   bouquet
Виж целия пост
# 5
Обичам сусам,благодаря за рецептата   bouquet.Утре ще тичам да купувам суров сусам.
Виж целия пост
# 6
Ето ги и моите сусамени сладки, направени снощи след работа, с наличните продукти, в смисъл сусамът ми беше 200 гр не 250 (толкова беше останало, че правих оня ден едни соленки и ги ръсих), ама бързах да ги направя, не само да ги опитам, а и в знак на подкрепа за теб Ксения.
Благодаря за рецептата.
Виж целия пост
# 7
Много вкусни сладки.БЛАГОДАРЯ  bouquet
Виж целия пост
# 8
Ооооо много съжалявам за голямат снимка, която пльокнах ooooh! ама не проверих, че ще стане така. Извинявам се за това.
Виж целия пост
# 9
Вкъщи всички сме фенове на сусама, така че ще ги направя Peace
Виж целия пост
# 10
Аз не обичам сусам , но мъжът ми със сигурност много ще ги хареса  Hug
Само искам да попитам - просто правя топчета , така ли ? Трябва ли да ги сплесквам леко или да ги оформям нещо ?
Виж целия пост
# 11
Не е нужно да ги сплескваш,те сами се разтичат и на мен ми се наложи когато ги отлепях от хартията да ги режа с нож по линиите на отделните сладки.Освен това при оформянето от време на време трябваше да си мокря ръцете с вода,иначе не можеше да се оформи топче,разпиляваше се.Но си заслужава,още веднъж   bouquetза xenia
Виж целия пост
# 12
Ооо, още довечера ще ги направя, влязох за нещо сладичко към телешкото варено, а то цяло съкровище намерих.
Само да попитам, колко е 250 гр сусам. Чеаз имам пълен буркан със съсам, но нямам кантарче. Може би една водна чаша, а? newsm78
Виж целия пост
# 13
Наистина изглеждат апетитно.  Ще ги направя в най-скоро време!
Виж целия пост
# 14
Малееееееей!  chef  Грам свян нямате! Heart Eyes Обожавам сусам!
До нас има само печен и белен, след малко тръгвам на обход да търся суров...
Обаче има сурово,белено слънчогледово семе, дали ще се получи с него?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия