Кухен с мак и кайсии (немска рецепта)
Продукти за тестото:
100 гр. извара;
2 с.л. прясно мляко;
4 с.л. растителна мазнина;
2 жълтъка;
50 гр. захар;
250 гр. брашно;
2 ч.л. бакпулвер.
Продукти за пълнежа:
500 гр. кайсии или плодовете от един/два компота (изцедени);
2 белтъка; 50 гр. захар;
200 гр. мак.
Продукти за ронливото тесто:
100 гр. брашно;
100 гр. масло;
150 гр. захар;
50 гр. мак.
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме млякото, мазнината и изварата. Смесваме брашното с бакпулвера и омесваме тестото. Оставяме да почине.
Ако са пресни кайсиите ги измиваме, почистваме от костилките и нарязваме на четвъртинки, а ако са от компот ги оставяме добре да се отцедят. Разбиваме белтъците на сняг, добавяме захарта и продължаваме да бъркаме. Добавяме мака и кайсиите.
Стопяваме маслото, смесваме брашното, мака и захарта и омесваме добре. Става ронливо тесто.
Загряваме фурната до 180°С. Намасляваме тава (или форма за печене) с диаметър 26 см. Разточваме кора с по-голям диаметър от тавата, така че да се образува ръб 3 см. Изсипваме мака с кайсиите и белтъка, а отгоре като трохи поръсваме ронливото тесто.
Печем на средната скара на фурната около 45 - 50 мин. Оставяме да изстине.
Приятен апетит!