Бързо, лесно, вкусно и от мен :-)

  • 20 351
  • 6
Тук ще сложа няколко от любимите ми рецепти, които са много лесни за изпълнение:
1. Сладкиш
1-2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1 к.л. сода
1 ч.ч. захар
2-3 с.л. олио
ванилия / лимонена кора
около 1 1/2 ч.ч. брашно (пресято)

Яйцата се затоплят и всичко се разбива с миксер в тази последователност на продуктите.
Изсипва се в намазнена и набрашнена тава. Пече се до розово (проверява се с клечка).
През това време същото кексово тесто се разбива още веднъж.
Изважда се вече запеченият първи блат, веднага се намазва с мармалад и върху него се изсипва второто кексово тесто.
Запича се отново до розово.
След изваждане се поръсва с пудра захар.
  chef

Негърче

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 к.л. хлебна сода
1/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 с.л. какао

Всичко се зарква в тази последователност и се пече в намазнена и набрашнена тавичка до готовност (проверява се с клечка).

След като изстине се реже на ромбоидчета и се залива със следната глазура:

1/2 пакетче краве масло + 3 с.л. вода + 3 с.л. захар + 3 с.л. какао   chef

Да Ви е сладко.
Нещо само сладкишчета Ви предлагам но обещавам да сложа и нещо соленичко.  Grinning
Виж целия пост
# 1
Сладкиш №2

1 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. захар
1 бурканче (пюрено) сладко на парчета
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.л. сода
1/2 пакетче канела
3 ч.ч. брашно (пресято)
 В тази последователност всичко се разбърква с миксер.
В намазана с олио тава и набрашнена се пече сместа в умерена фурна до готовност.
След изпичане се поръсва с пудра захар.   chef

Кекс

1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. хлебна сода
1/3 ч.ч. олио
1 ванилия
2 ч.ч. брашно (пресято)

Всичко се разбива в тази последователност. Пече се около 20 мин. във форма за кекс.

Ако имате желание може да си отделите малко от сместа и да сложите какао и след това да полеете отгоре кексовото тесто.

Ако искате след като изсипете във формата за печене може да сложите няколко парченца локум или стафиди.  chef

Великденски курабийки

400 гр. брашно (пресято)
3 яйца
100гр. мазнина (мас, олио, др.)
150гр. захар
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
малко настъргана кора от лимон
1 жълтък и малко захар - за намазване

Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се мазнината и брашното (в него предварително е разбъркана содата), ванилията и лимоновата кора. Всичко се размесва добре - до средно меко тесто. Разстила се на пласт с дебелина 1 пръст. Изрязват се формички, мажат се с жълтъка и се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса.  chef
Виж целия пост
# 2
Пилешки гърди със сметана и гъби

1 тарелка пилешки гърди (около 700гр.)
1 бурканче гъби стерилизирани
сметана за готвене

В йенска тенджера слагам фолио, малко масла и редя пилешки гърди, поръсвам с черен пипер, слагам нарязани гъбки, малко сметана, пак ред пилешки гърди, гъби, сметана. Слагам малко водичка и пека около 50 мин. Махам капака и запичам още 10 минутки.
  chef
Виж целия пост
# 3
Здравейте, ето нещо много вкусно, което хапнах в един италиански ресторант.
Сини сливи - сушени, пълнени със сирене Рокфор, увити в бекон и това нещо запечено на скара.
Тази вкуснотийка, полята с лек млечен дресинг е невероятна.
Дано Ви хареса!!!

Питки за 30 минути

Продукти:

350 гр брашно
300 гр кисело мляко
1 1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
2 ч.л. захар

Приготвяне:

• Брашното се смесва със солта, бакпулвера и захарта.
Разбърква се добре.
• В отделна купа се разбърква киселото мляко с олиото.
• Прибавя се постепенно брашното и се омесва меко тесто.
• Прехвърля се върху набрашнена повърхност.
• Тестото се разделя на 10 еднакви парчета
• Оформят се питки, които се нареждат на разстояние в намаслена тава (или застлана с хартия за печене).
• Пекат се в предварително загрята фурна на 210 С за 20-25 минути до златист цвят.
Виж целия пост
# 4
Мъфини със сладко от малини

Продукти:

2 бр яйца
7 с л олио
200 г кисело мляко
350 г брашно
2 ч л бакпулвер
80 г захар
щипка сол
12 ч л сладко от малини
пудра захар

Приготвяне:

• Яйцето се смесва с маслото и киселото мляко.
• Отделно се пресява брашното, бакпулвер. Добавя се захар и щипка сол.
• Брашното се добавя към "мократа" смес (яйца, масло и кисело мляко).
• Бъркат се 10-15 пъти с лъжица, колкото сухата смес се омеси с мократа.
• Тестото трябва да бъде на голем буци (не е гладко).
• Формите за мъфини (или тимбалчета) се намазняват и се напълват до половината с тесто.
• Чаена лъжица се потапя в чаша със студена вода и с нея се поставя сладкото.
• Във всяка форма по 1 ч л сладко от малини.
• Отгоре се напълва с тесто (формите трябва да бъдат запълнени на 2/3 от формата).
• Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за около 25-30 минути (зависи от фурната).
• Оставете да изстинат около 10 мин във формите и тогава ги извадете.
• Поръсете с пудра захар.

Мъфини с ябълки, мед и сладко от боровинки 
(рецептата е от сайта гответе с мен)
излизат около 24бр. мъфинчета

Продукти:
3 ч.ч. брашно
1 п.бакпулвер
1 ч.ч. захар
2 малки ябълки
3-4 с.л.сладко от боровинки
1ч.л.канела , ванилия

2 яйца
1   ч.ч. кисело мляко
2 с.л. пчелен мед
3/4 ч.ч олио / може и масло/
 
Смесват се в две отделни купи сухи и мокри съставки.
Аз сложих нарязаните на малки парченца ябълки и сладкото съм сухите.
Смесват се двете смеси.
Мъфините се пекат при температура 180 градуса до готовност
След като се изпекат се заливат с шоколадова или карамелена заливка (по желание).
Виж целия пост
# 5
Кифлички с плънка от яйца и сирене 
правих ги за Великден   bouquet
(рецептата е от сайта гответе с мен, леко видоизменена)

1/2 пакетче прясна мая + 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. мед (захар)
1 ч.ч. мас (олио)
2 яйца
1 1/2 ч.л. сол

брашно за меко тесто

за плънката:
2 яйца + 1 белтък
сирене

за намазване на кифличките:
1 жълтък
маково семе

Прясната мая се разтваря в киселото мляко с меда, добавят се яйцата, размекнатата (не разтопена) мас, солта и брашното и се замесва меко тесто.
Тестото се дели на 4 топки, всяка от които се разточва на кръг и се реже на триъгълници.

Плънката се приготвя от яйцата и натрошеното сирене.
Завиват се кифличките и се слагат върху пекарска хартия в тава да втасат (спестявате си мазането на тава с хартията). (около 30мин.)

Преди да ги сложите за печене (пекат се на 180-200 градуса), се намазват с разбития с жълтък и се наръсват с маково семе.
Излизат около 35-40 кифлички в зависимост на колко тънко сте разточили листата.

Виж целия пост
# 6
Зеленчуци с пушено филе и сметана

страшно вкусно, бързо и лесно за приготвяне

Продукти :
2 тиквички – нарязани на кубчета
250 гр. замразен грах
250 гр. замразена царевица
200 гр. пушено филе – нарязано на кубчета
150 гр. синьо сирене
2-4 скилидки чесън – нарязани на ситно
връзка копър
150 гр. заквасена сметана
50 мл бяло вино (може и без него, аз не сложих)
сол и черен пипер на вкус
2 -3 с.л. олио
100 гр. настърган кашкавал / за поръсване /

Приготвяне: Тиквичките се задушават в мазнината. След около 10 минути се добавят замразените царевица и грах. Зеленчуците се задушават още около 5 -10 минути и към тях се прибавят скилидките чесън. Слагат се пушено филе, заквасената сметана, бялото вино и синьото сирене. След около още 5 минути се свалят от котлона и се добавят копъра, солта и черния пипер.
Така готовото ястие се слага в тавичка, поръсва се с настърган кашкавал и се запича до златисто в предварително загрята фурна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия