Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Относно медийната грамотност на нашите деца

  • 1 463
  • 18

Анкета

Колко време ТВ / колко време игра през ваканцията?

Опции:

* Гласуването приключено: ср, 02 апр 2008, 11:17
* Може да изберете максимум 2 опции.

През октомври 2003г, Kaiser Family Foundation публикува интересно изследване относно медийното “потребление” през ранното детство. Проучването, базирано на телефонни интервюта с над хиляда родители  разкрива факта, че, децата в предучилищна възраст отделят почти толкова  време за медийното “потребление” (118 минути), колкото и за игра навън (121 минути). Това проучване естествено събуди вълна от недоволство сред тези които виждат в медийното “потребление” единствено и само социален проблем.
Позицията на повечето съвременни родители спрямо медийното “потребление” е защитна  и понякога дори преминава в тотално отричане и загърбване на въпроса, респективно изключване на телевизора, компютъра и т.н.. Априори е възприета позицията, че не е възможен конструктивен диалог между детското възпитаване и медийната култура и поради този факт ние трябва единствено да се стремим към минимизиране на нанесените щети.
Проучването разкрива също, че  90 % от родителите имат правила относно това КАКВО се гледа, а 69 % са създали правила относно КОЛКО ДЪЛГО може да се гледа. Това е едно нелошо начало, но повечето родители спират дотук. За медийно грамотното дете подобни правила най-вероятно ще са излишни. За щастие голяма част от днешните родители, особено тези между 20 и 30 годишна възраст, са от поколението на активните уеб потребители и имат инстинктивно усещане относно това за което трябва да подготвят децата си, а именно – новата медийна среда, в която те ще търсят своя път в живот.
Очаквам вашите обосновани позиции ЗА и ПРОТИВ медийното ограмотяване на нашите деца.


Виж целия пост
# 1
много ми се искаше да ти отговоря, но са доста полюсни нещата в анкетата ти. Абе направо си е тенденциозна, извинявай. Защо нямаш и отговори с обратен знак - под 1 час...?! Така ще се получат много изкривени резултати. Изключваш и опцията "не гледа ТВ". Така отрязваш балансираните отговори и се целиш в родители с вероятен проблем.

Би ли уточнила за кой период става въпрос - за ваканция, за учебната година? Защото така като гледам анкетата - това са много минути, ако е през учебно време. Ако детето е цял ден на ДГ или училище, "играта навън" в у-ще броили се? Защо не включиш въобще игра - без значение вън или вкъщи.

В моя случай примерите от анкетата са неработещи.

Виж целия пост
# 2
По принцип таргет групата която ме интересува е 3-7години, затова съм писал ранно детство.
Противопоставянето в анкетата би следвало да се чете като съотношение на медийно потребление към немедийно, а тъй като играта може да се осъществява и в двете среди, според мен не би следвало да се отделя. Под медия имам предвид "посредник" във възприемането на информация - телевизия, радио, компютър, ДВД и т.н. Мисля че едва ли има човек, независимо дали дете или възрастен, който да не потребява медийно съдържание.
А относно отговорите в анкетата - оправих ги.

Между другото посоченият текст е превод. По-късно ще напиша и аргументирам собствената си позиция, така че за момента все още не съм тенденциозен Wink
Виж целия пост
# 3
мерси, но пак зависи дали е към момента, дали е ваканция (наприме, другата седмица ще са различни резултатите) или е по време на ДГ. Ако го вземат от ДГ детето в 19 часа - нито време за ТВ, нито за игра, но през ваканцията ще е по друг начин. Не знам може би, за да е полезно за теб, трябва да се прецени дали да не е през ваканцията. За да има протичопоставяне - ТВ или игра.
Виж целия пост
# 4
ОК, променям въпроса вслушвайки се в твоя съвет danybon.
Виж целия пост
# 5
ОК, променям въпроса вслушвайки се в твоя съвет danybon.


е, сега се почна едно дебнене другата седмица Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Ще ти отговоря първа.
Аз съм от тези родители,които дават на децата си да гледат всеки ден филмче на компютъра.
Обаче и много време прекарваме навън.
След ясла се разхождаме,когато времето позволява,лятото го взимам в 18.00 часа и поне до 21.00 сме навън.
Събота и неделя излизаме за около 2 часа по обяд и за около 3 часа късния следобед.
Затова не смятам,че игрите и забавленията на открито му липсват.
Но с голяма удивителна искам да отбележа,че ако не беше толкова трудно и злоядо дете,може би нямаше да му позволявам да стои по 1-2 часа пред ПСто.
Просто това ми е единственият начин да го накарам да гризе нещо.
Виж целия пост
# 7
Включих се в анкетата,без да съм изненадана от резултата!
Виж целия пост
# 8
През ваканциите гледат общо през деня 2 максимум до 3 часа телевизия/ДВД и излизаме на вън около 4 часа, през останалото време играят в къщи, и се занимават с някои свои задължения.
У дома има контрол и по отношение на времето прекарано пред телевизора/компютъра и по отношение на съдържанието. Не мисля, че за сега е подходящо да се доверя на преценката на деца си, защото особено големия (6 и половина години) определено има желание да гледа неподходящи филми и предавания.
Когато са на градина през седмицата телевизия почти не гледат.
Виж целия пост
# 9
Моля, променете опцията анкетата да НЕ се вижда, ако не си гласувал. Аз нямам какво да гласувам, но резултатите ме интересуват и искам да погледна.
Виж целия пост
# 10
Така и не мога да схвана какво общо има медийната грамотност с въпросната анкета, която се отнася само до времето, прекарано пред ТВ и времето за игра?  newsm78
Много моля автора на темата да попрочете малко, преди да пуска такива абсурди. Или поне да си изясни понятието медийна грамотност!


Европейско определение за медийна грамотност

Медийната грамотност по принцип се определя като способност за използване на медиите, за разбиране и критична оценка на различни аспекти на медиите и тяхното съдържание и за изграждане на комуникации в различни контексти. Това определение получи одобрението на голямо мнозинство от участниците в публичното допитване, както и на членовете на Експертната група по медийна грамотност. Средствата за масово осведомяване са медии, имащи достъп до широка публика посредством различни канали на разпространение. Медийните послания са информационни и творчески съдържания във формата на текстове, звуци и образи, пренасяни от различни средства на комуникация, сред които телевизия, кино, видео, Интернет, радио, видеоигри и виртуални общности. 
Виж целия пост
# 11
Трябва да се разграничи и сезонът. През лятото, когато не са на детска/училище, децата ми прекарват навън около 6 часа, а медия отделят не повече от час /в някои дни дори и едни час не им се събира/, но през зимата е съвсем различно - навън излизаме за около 1 час, най-много 2 часа, за медия остават 2-3 часа. В някои дни предпочитат да си поканят приятелче вкъщи или те да отидат на гости и така стопяват тези 2-3 часа до 0, друг път пък двамата се заиграват и не обръщат внимание на телевизора /който е в хола, а играта им е в техните стаи/.
Не мога да отговоря еднозначно, нито пък да извлека статистика от режима на моите деца - понякога гледат повече, понякога по-малко, но в общи линии се старая да контролирам престоя им пред екрана /телевизор, компютър, електронна игра/.
Виж целия пост
# 12
Aко може цял ден ден да е вънка  като се пребере застава пред компа .Опитвам се да направя баланс но не става  #Cussing out.
Виж целия пост
# 13
Изказвам своите най-сърдечни благодарности на Как' Сийка, която отново блесна със своята енциклопедичност, но смятам, че би следвало да прочете  какво, все пак, съм писал в разговора с danybon при отварянето на темата. На няколко пъти преправях и анкетата и въпроса, за да стане по ясен и провокиращ, а не сух и непривличащ внимание. Целта ми е отваряне на дискусия по въпроса, като анкетата не би следвало да даде някакъв представителен резултат, а по-скоро цели очертаване на тенденциите в детското възпитание.
Моля Как' Сийка, самопредставила се като капацитет по темата да пусне една изчерпателна библиография по отворената тема, като освен това даде и критериите, по които да построя анкетата си.
Обещавам да послушам съветите й.
Виж целия пост
# 14
Лятото е повече време навън и време за ТВ няма, но зимата се пуска ДВД почти всеки ден. Може да е интериор  към играта понякога , но е в програмата.
Виж целия пост
Коледа 2018

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия