Как се съхранява коприва за зимата?

  • 17 545
  • 19
Мили домакини, да попитам как запазвате копривата за зимата?
След като я изчистих , измих и нарязах, я натъпках в пликчета и хоп във фризера. Обаче ми казаха, че не ставала така.
Минала година пробвах да я изсуша, обаче не стана нищо, разпокъса се и стана почти на прах newsm78

Виж целия пост
# 1
Сушена си я пазим ние  Peace
Във фризера става лапад и киселец, но копривата се суши.
Виж целия пост
# 2
Не знам защо си мислите, че не става във фризер. Аз от доста години само така я съхранявам. До преди 2 години я попарвах, изцеждах добре и слагах в пликчета във фризера. След като си купих кухненски робот, обаче, започнах да я замразявам без да е попарена - само измита и накълцана с робота - става много ситно. Издържа цяла година, без изобщо да се промени нещо във вкуса й.
А изсушена коприва смилам на ситно - пак с робота и я смесвам с разни други подправки - също смлени на ситно и малко сол и се получава превъзходна шарена сол, която е и много полезна заради копривата - винаги при хранене вадя и солничката с тази шарена сол и така си хапваме по малко коприва с всяко ядене.
Виж целия пост
# 3
Попарена, изцедена и замразена на проциики в пликче  Peace .
Виж целия пост
# 4
Не знам защо си мислите, че не става във фризер.

Не знам, така съм чувала от много места, така ни я пази свекърва ми, баба ми на село преди така си я прибираше... може и да не са прави, не знам.   33uu
Виж целия пост
# 5
Значи, това е положението-фризера. Пък ако не съм доволна догодина друга алтернатива ще мислим newsm78
Магданоза ми издържа нарязан и замразен, така, че логично и копривата да издържи....  Мисля есента и патладжани, нарязани на колелца да замразя Mr. Green

някои я стерилизирали със солчица и в бурканчета , съшо както киселеца се слага. Но ми се струва, че ще има лош дъх, от така приготвения кислец, не съм впечатлена Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Майка ми я суши и я прибира в плик.
Виж целия пост
# 7
Измивам я хубаво, оставям да се изцеди, /обикновено през нощта/, после слагам в пликчета и във фризера. Като извадя зимата, си е направо като прясна.
Виж целия пост
# 8
Попарена я замразявам във фризера. Peace
Виж целия пост
# 9
Аз я слагам във фризера. Но тази година не съм. Мама си беше за малко в Б-я, набра коприва, изсуши я, и си я отнесе.
За мен и 2та варианта са еднакво добри. Не намирам разлика при готвене.
Виж целия пост
# 10
И аз я съхранявам като теб във фризера - измита и нарязана в пликчета  Peace
Виж целия пост
# 11
Изсушена и прибрана в картонени кутии или хартиени пликове /с по някоя дупчица по тях, за да може да "диша" копривата/. Не става на прах, а си се запазва на листа. През зимата вадя, попарвам и  говя.
Виж целия пост
# 12
Сушена  Peace
Виж целия пост
# 13
Почистена, измита, слагам в пликчета и във фризера, нито я нарязвам, нито я попарвам.
По същия начин съхранявам зимата магданоз и копър, като ги извадя и ароматът е запазен.
Виж целия пост
# 14
Измивам я хубаво, оставям да се изцеди, /обикновено през нощта/, после слагам в пликчета и във фризера. Като извадя зимата, си е направо като прясна.

И аз така.  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия