Как пека хляб без хлебопечка

  • 9 229
  • 110
Реших да открия тази тема, защото забелязвам у по-младите някакво увлечение по безполезна техника. Имам чувството, че повечето хора смятат, че без йогуртница кисело мляко не се прави и без хлебопечка, хляб не се пече.

Целта ми е да покажа, че не само се пече, но и много по-лесно и бързо, и много по-вкусно. Знам го от опит- не една година ползвах хлебопечка преди да "прозрея", че това е ненужна техника, която не само че не облегчава работата, но я усложнява.

Нека изброя недостатъците на хлебопечката според мен за да ги сравним с моя метод.

1- Необходимост от много прецизно измерване на всеки продукт.  Това се налага поради факта, че купата си има размери и не може да си позволиш по-голямо количество. В противен случай, рискуваш сместта да ти се лепне за прозорчето и от хляба да стане мазало.

2- Необходимост от прецизна дозировка на течността. Т.к. течността се слага в самото начало, почти няма възможност за прецизиране на око. Т.е. длъжен си да следваш дадена рецепта в най-прецизна дозировка. Винаги съществува риска на по-течно или по-сухо тесто в зависимост от брашното и независимо от това какво количество ти е дадено по рецепта. А от мокро тесто, всички знаем, в хлебопечката хляб не става. Не се опича както трябва, бухва прекалено, лепва се за стъклото.

3- Невъзможност да бъде контролиран процеса на втасване. Всяка мая е различна. Една действа по-силно и по-бързо, друга е по-бавна. Хлебопечката е програмирана за определено време на втасване и ако маята се окаже по-бърза и силна, тичай да гониш тестото- омазало се е из цялата печка. А как се чисти, ние си знаем. Laughing Прекалено бухнало тесто не се опича както трябва и хлябът стои глетав.

4- Шумна. Машината върти прекалено дълго тестото, дори в процеса на втасване. Прец цялото това време шуми.
Перката на хлебопечката е по-малка от перка на миксер и доста по-малко ефикасна.

И така...ако успяваме да получим нормален хляб с хлебопечката, с цената на доста ядове докато си свикнем с дозировки, с мая, с течност...и в крайна сметка докато се примирим да ни шуми на главата. И защо? Мерси за такива ядове, предпочетох да купувам готов докато ми мине на акъл (и аз като някои бавно загрявам), че печенето на хляб е елементарно с използване на по-ефикасна техника и по нормалния начин. Миксера прави страхотно тесто без да докосвам брашното. Не знам какво е проблем да се направи козунак (колко народ се страхуват да се захванат въобще). Във фурната всичко прекрасно втасва и още по-прекрасно се опича. Няма глетавост, няма разтичане на тесто и омазване. Целият процес е абсолютно контролируем. Тестото си замесваме на око като ти дойте музата без да се притесняваш за нищо. Дали по-малък или по-голям хляб ще опечеш, не е от значение- във всички случай няма да му се вълнуваш че поради количеството може да имаш проблем.
Цялото участие в процеса на приготвяне на хляба е за 3-4 минути, шумът на миксера също толкова. От там нататък- осигурен покой и тишина.


Тук ще попитам... кое е облегчението в процеса на приготвяне от хлебопечката и за какво аджеба тогава е нужна ако само създава излишни проблеми?

И така...приготвяне на хляба в картинки:

1- Събиране на продуктите в купата на миксера. Всичко на око. Брашно- около 1/3 купа, няколко купчинки от пшенични и овесени трици+ленено семе. 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая (силна и бърза). Малко маргарин и зехтин. Това е. В зависимост от това доколко са ви под ръка продуктите- работа за 1 минута.



2- Смесване с течност. Стоплила съм в каничка около 1/2 л. вода и в процеса на бъркане от миксера наливам полека докато получа нужната консистенция на тестото. То става хубаво и гладко на топка. Абсолютно контролируем на око процес.



3- Оставяме миксера да помеси тестото на бързи обороти около 2-3 мин.. Перката е голяма и меси прекрасно, а с бързите обороти удря тестената топка в стените на чашата и го омесва прекрасно.



4- И получихме хубава измесена тестена топка.



Целият процес до тук с наше участие е не повече от 3-4 минути.

5- Сега сваляме купата от миксера и я пъхаме във фурната включена на най-ниски градуси. След час и половина имаме пълна купа със супер-бухнало тесто.



6- Наливаме олио върху силиконовата подложка и изливаме тестото. Оформяме го хубаво като хляб като овалваме хубаво в мазнината и правим надрези.



Слагаме обратно в топлата фурна за 5 минутки, след което увеличаваме на 180 гр. и печем до готовност.




Това е. Имаме прекрасен, истински, вкусен и полезен хляб. БЪРЗО. ЕЛЕМЕНТАРНО, ЛЕСНО!

Ако някой ми докаже, че има по-облегчена процедура от тази, ще му стисна ръка. Хлебопечката е супер-остаряла неефикасна техника, за хора, които си търсят проблеми. Wink Това е моето мнение потвърдено от опит.






Виж целия пост
# 1
Xenia, ти ме разби! smile3501

Похвално! Браво!  bouquet
Благодаря за инфото!  bouquet
Виж целия пост
# 2
xenia  ти опече цял хляб за да докажеш че машината е излишна ли ...
моето мнение по въпроса е че всеки сам си решава какви кухненски уреди да използва , и баба ми е прала дрехите в дървено корито , и са се изпирали много добре, ама аз предпочитам да завъртя копчето на пералнята
Виж целия пост
# 3
xenia  ти опече цял хляб за да докажеш че машината е излишна ли ...
моето мнение по въпроса е че всеки сам си решава какви кухненски уреди да използва , и баба ми е прала дрехите в дървено корито , и са се изпирали много добре, ама аз предпочитам да завъртя копчето на пералнята

Хляб пека почти всеки ден. Аз купешки хляб не ям. Този път снимах процеса за да ви покажа, че е много по-лесно. Няма място за сравнение с баба или ако става дума за баба, точно хлебопечката е "бабата". Wink Мисля че го показах и разказах ясно защо.
Виж целия пост
# 4

Аз рядко пека в машината за хляб, обикновено, когато нямам време да се занимавам да вадя, оформям, чакам да втаса, пека, следя и т.н. Безспорно е удобство, всичко да става на едно място- да сипеш продуктите и да не го мислиш повече. Честно казано, проблемите, които е описала ксения, не съм имала, сипвам на око и пак става всичко, НО
предпочитам да пека във фурната, така ми харесва повече.
Аз нямам миксер на стойка / в случая, това за мен е ненужна и скъпа вещ/ и използвам машината най-вече за месене, мисля, че е незаменима.
Виж целия пост
# 5
Ксения , не съм на твоето мнение , защото нямам такъв миксер . Моят не може да меси .
Имам хлебопечка , меси вместо мен , втасва го и нататък както си преценя .
Много съм доволна , семейството също .
Преди месех на ръка . В купонните години сама съм си месила хляб .
Ако имах твоя уред можеше и да те подкрепя , но сега се въздържам .

Хлебчето ти е чудесно ! А до колко голямо хлебче ти измесва по този начин , приблизителни грамове ?
Виж целия пост
# 6
Не съм го мерила в грамове, но ще го премеря. Голям е. Доста по-голям от машинния и малко по-голям от стандартния купешки който се продава в България.

И аз я ползвах някога изключително за месене. Защото с печенето в нея винаги имаше някакви проблеми. Но по едно време взе да ми идва до гуша тракането и. Както и да е, допреди да се появи при мен чудото-миксер (абсолютно чудо е и е една от малкото супер-полезни техники в кухнята), ползвах хлебопечката изключително за месене на тесто (много мразя да меся и въобще си падам по облегчените процедури). В резултат от опита си, мога да кажа на тези които още нямат нито стационарен миксер, нито хлебопечка...Не се "продавайте" на дребно с хлебопечката! Инвестирайте в качествен стационарен миксер, който ще ви реши по-добре и този, и други задачи в кухнята!

ОК, премерих го, излезна точно 1 кг. Wink Но колко голям ще се получи зависи колко брашно и продукти ще използвате. Никога не се впрягам в преценки за дозировките, беше ми писнало с машината. Всичко на око и с волни експерименти.
Виж целия пост
# 7
За тези големи американски миксери на стойка , дето се върти бъркалката , а не купата ли говориш ?
Ако е за тях .........изтичат ми очите като гледам филмчета ....
Мечтая си на квадрат за такава професионална техника .
Моята хлебопечка е за 210лв на Мулинекс - за мен това са страшно много пари .
Колко приблизително струва един професион. миксер , предполагам , че много повече ?
Сподели , ако не е тайна ?!

п.п. ееее вече ти завидях ...ти ме разби ...
Виж целия пост
# 8
Да, точно такъв ми е миксера- Kitchen Aid, ние ги обсъждахме малко мисля в темата за сервиране. newsm78

http://www.kitchencontraptions.com/images/B00006L58I.01._SCLZZZZZZZ_.jpg

Цената му е между 250 и 600 дол. приблизително в зависимост от модела и от къде е купен. Всички части са метални, тежки, изключително издържливи, а моторът- много мощен. 10 скорости и няколко различни перки в комплекта. Плюс възможности за докупуване на допълнителни джаджи като месомелачка и разточване на спагети (тези ги нямам).

Абе...родих се откакто се появи този миксер в кухнята ми, няма рецепта, която да ми се стори сложна. Как съм живяла без него сега се питам... newsm78
Виж целия пост
# 9
Ксения , мила , тази вечер няма да спя !!!
Снимката си я запазвам и ще я гледкам докато ми изтекат очетата ...
Всяка твоя дума е пирон забит в душата ми ...
Със здраве да си го ползваш и много хубави неща да сготвите заедно !!!
Отивам да вия срещу мъглата ...тази вечер няма даже и луна .....
Виж целия пост
# 10
Ксения , мила , тази вечер няма да спя !!!
Снимката си я запазвам и ще я гледкам докато ми изтекат очетата ...
Всяка твоя дума е пирон забит в душата ми ...
Със здраве да си го ползваш и много хубави неща да сготвите заедно !!!
Отивам да вия срещу мъглата ...тази вечер няма даже и луна .....

Недей така, само от една снимка. Mr. Green Всъщност, има къде по-хубави. Аз показах моя-беличък и не най-добрия модел (какво да се прави, мъж го е избирал... Laughing).

http://images.google.ca/images?hl=en&q=Kitchen%20Aid&um= … p;sa=N&tab=wi

Сега си мисля, че след печката и микровълновата, такъв миксер е третия по важност за доброто готвене. Може да се конкурират малко с робота, но въпреки това, на него му давам предимство. Grinning Това е качествен, професионален миксер и си заслужава всяка стотинка.

Виж целия пост
# 11
А,  аз сега разбирам, че има такъв миксер,моя е малък и се чудя защо загрява мотора.....Леле колко съм назад с материала..... А тук в България продава ли се или само поръчка? Много искам да се уредя с подобен #Crazy
Хenia, хлебчето ти е чудесно!
Виж целия пост
# 12
Браво, Ксения, да ти е честит миксерът и дълги години да ти служи!  Grinning

Ама цяла тема да пуснеш за един миксер?  newsm78
Виж целия пост
# 13


   Аз пък не мога да видя снимките Crossing Arms

 xenia , доста ми помогна с тази тема.От много време се чудя дали да купя машина за хляб.Аз обичам да меся, не ме плашат теста за питки и козунак.Може би наистина е по-добре да си меся на ръка Confused

  Ще се радвам, ако мога да видя миксера, от любопитство. Simple Smile

 
Виж целия пост
# 14
Миксера ли не виждаш, Билянке? Набери Kitchen Aid в гугъла и ще го видиш. Ама ти нямаше ли такъв или те бъркам с някой друг? newsm78

Аз не обичам да меся. newsm78 Мразя лепещи се теста по ръцете ми и освен това съм с маникюр, който все пак трябва да се пази. Laughing Но щеш не щеш, понякога се налага де...Определено някои машинки са ми голяма помощ. И бъдете сигурни, че ксения винаги намира най-лесния и бърз начин. Laughing

Како Сийке, тя темата не беше за миксера. Grinning Аз се хвалих с него още по Коледа бе... Mr. Green
Темата беше продиктувана от наблюдения за страстта към безполезна техника с която хората си пълнят  домовете (темата за уреда за кисело мляко). Хората имат навик да дават много пари за много и различни дребни боклуци вместо за една качествена и по-скъпа вещ. Трябва да открием тема- класация за най-безполезна кухненска техника. В моята класация йогуртница, яйцеварка и хлебопечка са на челните места. Grinning

мм, продава се и в България. Всички добри ресторанти работят с такива миксери. Това е професионална техника.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия