Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рогчетата на pina.....

  • 65 946
  • 311
Рогчетата на Пина....

Ето оригиналната рецепта:

1кг брашно
20гр мая (за жива става въпрос)
15гр сол
4 яйца
100гр олио
350гр св. мас
25гр захар
250гр сирене

Значи маята се разтваря в малко хладка вода (200мл вода). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!Тестото се замесва с ниска температура - 24 градуса. Едното яйце се отделя за намазване и малко в пълнежа - обърква се със сиренето.
Замесва се тестото и се оставя само 30 мин да се отпуска на стайна температура!  Разделя се на късове, оформя се, поставя се пълнежа. Нареждат се в тави и се оставят за окончателна ферментация за 45 мин. Пак на стайна температура! (това е важно за теста с голямо съдържание на мазнини, защото на топло излизат от тестото!) Намазва се с яйце и се изпича в загрята фурна на 230- 240 градуса (без вентилатор са дадени градусите) за 10 мин.
От това количество стават доста бройки, може с половин доза.
Ето снимка на замесеното тесто
http://images25.snimka.bg/005834850.jpg

Ето ги рогчетата, оформени, но преди втасване
http://images25.snimka.bg/005834856.jpg


Ето ги и готови, опитах се да ги оформя по оригиналния начин, за да подсказват с формата си, за тези, които не са сигурни дали са ги яли




Не съм ПР на Пина, но тя просто не си пуска вкусните рецепти.....Момичетата от темата за машина за хляб попитаха Пина за рогчетата от онова време и тя даде рецептата...Имаше смели ентусиазки, които ги напарвиха и споделиха,че били чудесни! И я помолиха да пусне отделна тема. Но тя така или иначе не го е направила - правя го аз.

Самата аз съм почитателка на рогчетата...Родом съм от Добрич и там в Стария Добрич, при гевреците, правят невероятни рогчета. Препоръчвам ги! Аз не съм ги правила лично тези по рецептата на Пина, но...вярвайте ми няма да закъснея!

Моля, дамите, които са привили рогчетата да пуснат снимките!
Виж целия пост
# 1
Аз ще чакам снимки,за оформянето не съм много сигорна.Иначе добре звучи рецептата.
Виж целия пост
# 2
Аз ще чакам снимки,за оформянето не съм много сигорна.Иначе добре звучи рецептата.
и аз  bowuu,само не разбрах захарта за какво е newsm78
Виж целия пост
# 3
Аз ли съм първа? Ами ето ги:

Освен, че вече свърших, друго няма какво да добавя Peace.
Запретвайте ръкави, не се чудете!

и аз  bowuu,само не разбрах захарта за какво е newsm78

Когато се работи с мая, задължително се слаа захар, като катализатор.
Виж целия пост
# 4
и аз  bowuu,само не разбрах захарта за какво е newsm78

Когато се работи с мая, задължително се слаа захар, като катализатор.
мерси   bouquet,утре ще ги спретна
Виж целия пост
# 5
Маме,  Hug

Аз просто изнемогвам последните дни, много въпроси, много отговори, направо професионална форумка станах...  ooooh!  Добре, че си пуснала рецептата! Ако можеш редактирай за водата, че се пораждат въпроси, а аз първоначално не бях описала.

Значи маята се разтваря в малко хладка вода (да речем 50мл). Там се слага и захарта и се оставя да шупне. Така се влага в тестото и се замесва с останалите продукти. Пак да кажа - маста да е мека, но в твърдо състояние, не чорба. Да се меси на хладно, да не втасва във фурни и хлебопекарни, мазнината излиза!

Снимките на joop да взема аз да ги метна, ама да не ми се сърди!  Thinking


dtti, ако не ядете св. мас у дома, замести я с краве масло!  Peace
Виж целия пост
# 6
Ето снимките на joop, дано не се сърди, че не сварих да я питам.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=218313&photo=21
Виж целия пост
# 7
Обожавам  рогчета.За  съжаление  радко  намирам  по фурните  хубави  ,като  от  едно  време.Още  си  спомням  мириса  на рогчетата  от  Тези  ,които правиха  на  :Христо  Ботев"Имам  всичките  продукти  и  ще  ги  направя  тези  дни.
Виж целия пост
# 8
Ако може само по-подробно обяснение на рецептата като за аматьори  Simple Smile.
Едното яйце е за намазване, а другите всички ли са пълнежа или се слага и в тестото? В каква последователност се добавят продуктите като се меси тестото и кога се слага мазнината, както и защо е мас и олио? Как точно се оформят рогчетата? Отгоре само с жълтък ли се маже или с цялото яйце?
ПП. Извинявам се за лаишките въпроси, но както писах по-горе съм аматьор в кухнята  Embarassed.
Виж целия пост
# 9


dtti, ако не ядете св. мас у дома, замести я с краве масло!  Peace
мерси 4е си се сетила,  bouquetаз ве4е направо обръщам в масло

Едното яйце е за намазване, а другите всички ли са пълнежа или се слага и в тестото?
да попитам същото и аз,4е на първи про4ит помислих 4е яйцата са за пълнежа оба4е въпроса на lady di  ме накара да се замисля  newsm78
Виж целия пост
# 10
Здравейте и от мен. Много ми хареса рецептата и смятам скоро да я пробвам! Тъй като много често меся, ще си позволя да кажа, че яйцата според мен (3 бр.) са за тестото. Вероятно плънката е само от изкиснато сирене или извара.
Виж целия пост
# 11
Цоцоланке и аз съм от Добрич и си спомням навремето какви хубави рогчета продаваха а сега не съм опитвала от стария добрич благодаря ти за рецептата Peace
Виж целия пост
# 12
Да, рецептата вярно я написах без много пояснения, защото беше в тема на майстори!  Peace

Яйцата са 3броя за тестото, а 1 яйце се полага за намазване и за пълнежа. Демек по половинка за двете места. Понеже в производството обичайно се работи в по-големи количества, това е полагаемото за 1кг брашно, но действително се замесва много повече и не се налага 1 яйце да бъде делено.
В случая 3 яйца са за тестото, а може с 1 яйце да се маже, отделно 1 яйце да се сложи в пълнежа, а може пълнежа да е без яйце. Също може 1 яйце да се разбие с малко водичка и така да се подели наполовина за пълнежа и за намазване - ще стигне.


По-подробно за замесването
В малко хладка вода (около50мл) се разтваря натрошената мая + захарта. Оставя се да шупне за 10-15мин. Отделно в съд (да речем тава) се слага брашното (малко по-малко от предвиденото) + солта. Добре е брашното да се сложи в половината на тавата или ако е в цялата тава, посредата да се направи дупка (кладенче). В другата, свободна половина на тавата или в кладенчето, в зависимост как сме разположили брашното слагаме останалите продукти - олио, св. мас (размекната за да може да се меси, но не и течна и топла!), яйца. С вилица разбъркваме леко продуктите, без брашното. Добавяме шупналата маяна смес при разбърканите продукти, не при брашното и солта. Разбъркваме с вилица, леко да се хомогенизира. После продължаваме бъркането като малко по малко добавяме от брашното и бъркаме така, докато стане от гъста каша тесто. Когато се получи тесто, започваме да месим на ръка. Няма нужда от много месене, само да се размесят продуктите с брашното и да се оформи тесто. Месим до меко тесто, добавяме брашно допълнително ако е необходимо. Тестото да не става твърдо, като пластелин, да е меко на пипане.
Оставяме 30мин да почива на стайна температура.

Разделя се на късове, колкото бройки искате да станат. Разплесква се всеки къс в сравнително елипсовидна форма. В единият край се поставя натрошено сирене и се навива. Слагат се в тава (намазана предварително) и се оставят на стайна температура за 45минути. Намазват се с рабитото яйце.
Пекат се в предварително силно загрята фурна. Ако фурната не е загрята, при постепенното и загряване мазнината ще се стопи и ще изтече от рогчетата! Пече се за 10мин на 230-240градуса.
Виж целия пост
# 13
Аз току що ги замесих и оставих да се отпуснат.обаче тестото ми май стана твърдичко,трудно се омеси,в смисъл,че стоеше на трохички.Досложих малко мас.Сега съм го оставила,да видим.
Виж целия пост
# 14
Ако е на трохи, сложи мако вода, да стане пластично тесто, да не се троши, ако това имаш предив  Thinking
Виж целия пост
Коледа 2017

Започнете да пишете...

0 резултати за

Страница 1 от 1