Катми по родопски

  • 18 407
  • 17
Една съботна сутрин гледах "Бон апети" и една жена прави точно тези катми.Още тогава ги направих и страшно ни харесаха.Повече от палачинките.Затова искам да ги напиша и тук.Ако вече има подобна рецепта,моля да ме извините.
В малка купичка разбърквате половин кубче мая с една щипка сол и една щипка захар. Оставяте малко да втаса. През това време в купа се разбърква брашно с вода до гъстота като за палачинки.Количеството зависи от това колко катми искате да направите,затова не пиша грамаж. Тя го разбърка с ръка,ставало по-вкусно.Аз съм го правила и в кухн.робот. След това изсипвате маята в тази смес и оставяте да втаса за около 20-30мин(зависи колко е топло помещението)-да започнат да се появяват балончета по повърхността. След това разбърквате една чаша кис.мляко с 3 яйца и прибавяте към втасалата смес.Разбърквате.Тефлонов тиган го мажете с мас(аз слагам по мъничко масло,макар и да прегаря малко) и изсипвате един черпак от сместта. Като се отдели сама отстрани катмата и като се появят дупчици по повърхността й, обърщате.
Стават много вкусни!Дано да ви харесат!
Виж целия пост
# 1
имам суха мая-колко грама да сложа newsm78
Виж целия пост
# 2
А като сложиш млякото с яйцето във втасалото тесто не спада  ли? И да започва наново втасване?
Виж целия пост
# 3
Цитат
имам суха мая-колко грама да сложа
Може би едно пакетче.Не съм ги правила със суха мая тези катми,но за хляба долу горе това ми е съотношението.
Цитат
А като сложиш млякото с яйцето във втасалото тесто не спада  ли? И да започва наново втасване?
Точно това обясни и жената при приготвянето на катмите.Слага се след като втаса сместта,защото иначе киселото мляко можело да пресече втасването.Аз не го оставям да втасва пак като ги смеся.
Виж целия пост
# 4
Аха,ясно.Ще ги направя и ще направя разликата във вкуса.Благодаря ти за рецептата  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 5
благодаря за рецептата  bouquet
ще се пробвам и аз да ги направя
Виж целия пост
# 6
  chef
Виж целия пост
# 7
Хм, аз правя катми, рецептата имам от баба - с мая, прясно мляко и яйца. Тази рецепта е интересна, определено ще се пробва    chef
Виж целия пост
# 8
днес ги направих-станаха супер  bouquet
Виж целия пост
# 9
Дайте ориентировъчно на 1/2 кубче мая колко брашно се слага? 250 гр. как е (малко, много)? Че съотношението има значение и за яйцата и к. мляко.
Виж целия пост
# 10
Да, и аз гледах това предаване. Наистина изглеждаха много апетитно, бях ги забравила (умишлено донякъде), обаче сега си ги припомних  Mr. Green
Може би ще ги направя някоя сутрин.

Вие с какво си ги гарнирате?
Виж целия пост
# 11
Вие с какво си ги гарнирате?
децата си изядоха със сирене,но мисля 4е и със сладко става-зависи кой какво яде
Виж целия пост
# 12
Цитат
Публикувана от: Вивиан 
Вие с какво си ги гарнирате?
Може със всичко да си ги гарнирате-сирене,сладко,шоколад,мед с орехи.Каквото ви е по вкуса.
Цитат
Публикувана от: tanja33 
Вмъкни Цитат
Дайте ориентировъчно на 1/2 кубче мая колко брашно се слага? 250 гр. как е (малко, много)? Че съотношението има значение и за яйцата и к. мляко.

Според мен е добре 250гр. за половин кубче мая.Но си прецени пак докато ги приготвяш.
Радвам се,че са ви харесали катмите.На нас взеха да ни се превръщат в любима закуска!
Виж целия пост
# 13
Дайте ориентировъчно на 1/2 кубче мая колко брашно се слага? 250 гр. как е (малко, много)? Че съотношението има значение и за яйцата и к. мляко.


Аз лично на половин кубче мая бих сложила 500гр брашно, даже и повече. При козунаците слагам на 1кг. брашно 3/4 кубче мая и стават чудесни.

Като четох темата и се сетих, че съм яла едни родопски катми в Чепеларе...там им казват "марудник" и даже готвачът в един ресторант ми даде рецептата си като я поисках. Само нещо маята ми липсва в нея (или я е забравил или умишлено е пропусната не знам newsm78)
Виж целия пост
# 14
[[/quote]

Аз лично на половин кубче мая бих сложила 500гр брашно, даже и повече. При козунаците слагам на 1кг. брашно 3/4 кубче мая и стават чудесни.

Като четох темата и се сетих, че съм яла едни родопски катми в Чепеларе...там им казват "марудник" и [/quote]
Да марутник им казват, правят се с кисело мляко и сода за хляб.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия