Две предложения от мен

  • 3 917
  • 21
Полумесеци

Необходими продукти:
7 яйца
2ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1/2ч.ч. вода
3ч.ч. брашно
1/2ч.ч. счукани орехи
ванилия
пудра захар

Приготвяне: Продуктите се разбиват с миксер по реда по който са изброени. Получава се смес, като тази за кекс. Изсипва се в намаслена и набрашнена тава. Пече се в предварително загрята до 180` фурна. След като се опече се оставя да изстине и с помощта на чашка се изрязват получесеци, които се ръсят с пудра захар.



Приятен апетит!   lalalala

Сладки "Калии"

Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч. пудра захар
1ч.ч. брашно
3с.л. кисело мляко
сладко от вишни за украса (може и друго сладко, пожелание)

Пригатвяне: Омесва се рядко тесто, така че да може да се загребва с чаена лъжичка, която служи за мярка. Взема се найлонова торбичка за готвене, разрязва се и се слага в тава. На няколко места върху нея се изсипва по една чаена лъжичка от сместа. Сладките се пекат до порозовяване. Изваждат се от фурната и докато са още топли, се притискат от едната страна. Гарнират се със сладко пожелание.



Приятен апетит! lalalala

                                                                     Източник:  списание "Кулинарен журнал"
Виж целия пост
# 1
Благодаря за хубавите рецепти   bouquet!
Първата имам спомен, че съм яла такива полумесеци в детството си и дано и на вкус да са същите. Ще я пробвам тези дни.
На края на рецептата вероятно се ръсят с пудра захар, а не с брашно, нали  Wink?
Виж целия пост
# 2
калиите ще ги пробвам със сигурност, имам спомен да съм ги яла някъде и много интересни бяха. А не може ли хартия за печене да се ползва
Виж целия пост
# 3
ООООООООООО любимите мирецепти от детството. Колко съм ги яла тези калии по сватбите на всичките си братовчедки и не само Peace , а полумесеците............ммм Heart Eyes
Леле L 0 V E къде ме върна в сладките ми детски години и едно такова мило ми стана.
Благодаря за рецептите, обезателно ще си ги направя сама - вече пораснала Peace
Виж целия пост
# 4
На края на рецептата вероятно се ръсят с пудра захар, а не с брашно, нали  Wink?
Laughing да с пудра захар.
А не може ли хартия за печене да се ползва

Ами да ти кажа незнам. За пръв път ги правя и незнам дали става върху партия за печене. Аз мойте ги пекох направо в тавата. Не сложих никаква хартия, защото винаги когато правя нещо върху хартия залепва и отива в кофата с боклук.

Радвам се, че са ви харесали!

ПП: Калиите днес ги гледах, защото вчера не ги ядохме- за днес бяха. Станали са така мекички.
Виж целия пост
# 5
Като гледах кошничките на Блонди и си мислех за "добрите стари времена", майка ми какви вкусотии приготвяше, се сетих и за тези полумесеци - тоолкова ги харесвах. Ще ги направя преди кошничките, че не зная къде са формичките за тях. Благодаря, LOVE.
Виж целия пост
# 6
направих калиите пробно с 1 яйце и с по 1/3 от останалите продукти.Излезнаха ми 13 бройки но бяха дебелички и само няколко успях да загъна, другите се разцепиха по средата или пък се отлепиха. Пекох върху хартия за печене.
 ooooh! е сега виждам че се е слагало по чаена лъжица от сместта, а аз слагах  по супена, сигурно за това са ми станали дебели Thinking, а аз си мислех че тестото ми е било по-гъсто.
 На мен много ми напомнят на вкус котешки езичета и спокойно може да са без сладко  bouquet
Виж целия пост
# 7
За калиите мога да кажа , че за да станат по-хубави задължително се разбиват жълтъците и белтъците по отделно, към разбитите на сняг белтъци се добавят жълтъците.. И до  колкото имам спомен се правеха от пандишпаново рядко тесто, без кисело мляко само яйца , захар и брашно. Peace
Виж целия пост
# 8
За калиите мога да кажа , че за да станат по-хубави задължително се разбиват жълтъците и белтъците по отделно, към разбитите на сняг белтъци се добавят жълтъците.. И до  колкото имам спомен се правеха от пандишпаново рядко тесто, без кисело мляко само яйца , захар и брашно. Peace
Може и така да станат. Аз взех тази рецепта от списание..и ги направих пробно- да видя какво ще се получи.
Виж целия пост
# 9
Надявам се, че L 0 V E няма да се разсърди, че слагам още един вариант на Калии-те в нейната тема:

Тестото е съвсем просто:
- половин ч.чаша брашно, (аз използвам ч.ч. 250мл)
- половин ч.чаша захар + половин ч.л ванилова захар или няколко капки течна ванилия
- 2 яйца
- хартия за печене (когато нямам - намазвам дъното на тавата с олио)

Приготвяне:
Двете яйца и захарта се разбиват с тел, вилица до появяване на пяна. Изсипва се брашното, смесва се хубаво с яйцата.
Нагрява се фурната до 180-200 град, на лист хартия за печене ( може предварително да се очертаят окръжности, като се използва чашка с диам.6 см) се слага по половин с.л. приблизително от сместта във формата на кръгче. Слага се тавата във фурната за няколко минути, докато крайчетата на кръгчетата леко почнат да се зачервяват. Много е важно да не се препичат. Бързо се изважда тавата, бързо се вземат кръгчетата и се оформят калиите или розички - също са ефектни. Може да се украсят с шоколадова глазура, бяла или оцветена, да се наръсят с пудра захар, а може и без украса.



Ето и източникът - стъпка по стъпка

Виж целия пост
# 10
Аз пък направих полумесеците и стана страхотно.
Благодаря за рецептата.
Виж целия пост
# 11
Направих калиите по рецептата на Labrex. Станаха страхотни! Много са вкусни и се приготвят много бързо. Мерси за рецептата Labrex  smile3525!
По-късно ще покажа и снимки!
Виж целия пост
# 12
Ето и обещаната снимка
Виж целия пост
# 13
C_v_e_t_i , много  красиви си ги направила! Браво на теб!   chef     bouquet                 
Виж целия пост
# 14
C_v_e_t_i , много  красиви си ги направила! Браво на теб!   chef     bouquet                 
Много са красиви, да!  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия