cream of tartar

  • 17 278
  • 9
Момичета ще съм благодарна ако ми кажете какво представлява cream of tartar или кремотартар на български доколкото знам?
Благодаря предварително
Виж целия пост
# 1
CREAM OF TARTAR
n кремотартар, хим. винен камък, кисел калиев тартарат

В първия момент си помислих, че е винена киселина, но не е, защото в Уикипедия пише следното:
"Винена киселина е получена за първи път от калиев тартарат, познат в древността като винен камък (още тригия, тартар)..."

А кремотартарът се използвал за набухване на сладкиши и стягане на разбитите белтъци.
Виж целия пост
# 2
Виж на какво попаднах с търсачката:

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.193.html
Виж целия пост
# 3
Благодаря ви мили момичета, още ми е трудно да разбера с какво да го заменя, а и малко се пообърках  newsm78
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви мили момичета, още ми е трудно да разбера с какво да го заменя, а и малко се пообърках  newsm78

Според руски източник:
Цитат
"При необходимости, кремортартар можно заменить другими пищевыми кислотами: лимонной, яблочной, уксусной.
Виж целия пост
# 5
Което на български ще рече, че може да се замени с друга киселина, подходяща за хранителни цели - лимонена, ябълкова, винена.  Wink Laughing
Виж целия пост
# 6

Виж целия пост
# 7
аз ползвам амонячна сода вместо cream of tartar Peace
Виж целия пост
# 8
Винаги съм ползвала лимонтозу вместо въпросното нещо. Лимонтозуто също не е лимонена киселина (както изглежда от името), а оцетна, ако правилно си спомням Thinking
Виж целия пост
# 9
Винаги съм ползвала лимонтозу вместо въпросното нещо. Лимонтозуто също не е лимонена киселина (както изглежда от името), а оцетна, ако правилно си спомням Thinking

може и да съм се объркала, ама тук има някакво подобно нещо с ужасяващо име, което не запомням никога.
та едно време се е ползвал за набухвател.

и ми казаха да го замествам с амонячна сода Thinking
освен да говоря за друго нещо  newsm78

П.П. да объркала съм се.
лимонтузу е...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия