Нужни са: 5 средни домата, 2 глави лук, няколко скилидки чесън, босилек, 50гр.ситно настърган пармезан (или друго по-твърдо сирене/кашкавал), 3 с. л. галета, 5 с.л. олио или зехтин, сол.
Доматите се нарязват на шайби и се нареждат в намаслена тава. Върху тях се слагат нарязания на кръгчета лук и пресования чесън.
Босилека се нарязва наситно, смесва се с галетата, олиото или зехтина и настъргания кашкавал, посолява се. Сместа се разпределя най-отгоре върху лука. Пекат се в загрята фурна 30 минути при температура 200С.
Моите бележки: Леко соля всеки пласт – доматите, лука. В сместа с галетата не слагам сол, достатъчно ми е солено от кашкавала. Използвала съм и кашкавал Витоша при липса на пармезан, пак е вкусно. Галета си правя, като препичам в тостера филийка и я настъргвам на едрото ренде. Към босилека (може и сушен да използвате) добавям мащерка и чубрица, става много ароматно, чер пипер също върви, ако го предпочитате. Аз пека на 180 град, 20-25 мин, до зачервяване отгоре. Много вкусни домати се получават, и топли и студени са хубави, но топли с топла питка са........
източник стъпка по стъпка