Банално, но все пак... как готвите ориз?

  • 4 162
  • 31
Здравейте, момичета! От скоро чета форума и наистина - прекрасни сте Hug
Много идеи ми дадохте за кулинарните ми приключения, а хубавото е, че любимият мъж с удоволствие дегустира всичко  Simple Smile А благодарение на вас аз си вдигам готварските акции  Sunglasses
Но имам питане. От години чувам различни начини за приготвяне на ориз (основно със зеленчуци) от моите приятелки, като целта винаги е една и съща - да не е скашкан, а зрънцата да падат като на онази реклама на "Ънкъл Бенц". Излишно е да казвам, че това за мен е мисия-невъзможна Embarassed А оризът си е прекрасен както за гарнитура, така и за основно ястие.
Затова много моля - дайте съвети! Приемам с отворени обятия  и предварително благодаря Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Виж тази тема за варене на ориз, може да ти е полезна http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24078.msg467806
Виж целия пост
# 2
Много благодаря за насоката  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
За да не стане скашкан, не слагам вода 1/3, а по-малко. Зависи също и от самия ориз - ако искаш да ти стане като Ънкъл Бенс, оризът трябва да е от острия, а не от кръглия.
Виж целия пост
# 4
Аз ползвам само ънкъл бенс,но съм 4увала,4е след като се свари ориза трябва да се измие под те4е6та вода,за да не залепват едно за друго зрънцата,но незнам.
Виж целия пост
# 5
1 към 4  Peace
1 ч.ч. ориз
4ч.ч. вода
Виж целия пост
# 6


1(ориз) към 1.5(вода)

Правя по рецептата на Габи http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191087.msg4862200#msg4862200

Винаги става!!!
Виж целия пост
# 7
аз го правя по рецептата на хедра  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=235950.msg6619327#msg6619327
Виж целия пост
# 8
Предварително запържвам ориза *да се оцъкли* и в по малко съотношение вода  Peace
Виж целия пост
# 9
Аз готвя само с кръгъл ориз; отношението ориз:вода е 1:2 (или 1,5, ако зеленчуците са повече) и никога не се слепва, но и не става като този от рекламата.
И аз запържвам ориза. Най-често го правя по рецептата  … 87;ка, но с каквито зеленчуци имам в момента.
Виж целия пост
# 10
За да не залепват зърната в ориза се капват няколко капки лимонов сок докато се вари.
Виж целия пост
# 11
За да не се слепва се ползва бланширан ориз  Laughing
Виж целия пост
# 12
Пропорцията вода/ориз зависи от вида на ориза.
Майка ми ме е учила, че пропорцията е 3:1.
Аз използвам най-различни видове ориз, трудно ми е да ти дам една формула.

Иначе, ориз вкъщи ядем с тиквички, със зеленчуци, с морски дарове, с пиле...
Виж целия пост
# 13
За да стане вкусен ориза, добре е първо да се запържи лука, после ориза и се добавя бульон 1:3. аз избягвам да го пържа, само го задушавам малко и го мятам във фурната. Оризът не обича да го разбъркваш много. Wink
Виж целия пост
# 14
Майка ми ме е учила, че пропорцията е 3:1.
Shocked 3 ориз ли? newsm12
Днес мисля да пробвам рецептата на Габи, която Суха Мащерка  предложи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия