има доста варианти как може да се приготви, аз пробвах този.
става бързо и е невероятно вкусно
Knusperstangen / хрупкави гризини с подправки
500 гр. брашно
1п. суха мая или едно кубче
12 гр. сол
300 мл. вода
2 с.л. зехтин
сусам, мак
100 гр. настърган кашкавал
подправки по желание
от маята, водата и брашното и малко сол се замесва тесто. трябва да не залепва по ръцете, но да не е меко. ако се налага се добавя малко брашно.
оставя се да втаса. измесва се за кратко още веднъж (аз го правих в машината за хляб ).
разточва се на правоъгълник, намазва се със зехтина, сгъва се на две, така че зехтинът да е във вътрешната част, пак се разточва, пак се маже със зехтин и така 4 пъти.
накрая се разточва на около 1 мм.
поръсва се със сол, подправките, настъргания кашкавал и сусама/мака.
добре се притиска с ръце, за да не изпада кашкавала.
реже се на ленти, които после се усукват.
пече се в загрята фурна на 200С, за около 15 мин.
печенето и броя на гризините зависи от дебелината на тестото.
резултатът:
аз ползвах следните комбинации
1.сол, ким и кашкавал
2. бял и черен сусам, подправки от Прованс и кашкавал
3. лют червен пипер, сусам, сирене и кашкавал
4. лют червен пипер, сусам, саламче и кашкавал
добър апетит