Продукти:
4 яйца
120 г захар
½ кофичка кисело мляко
250 г брашно
1 ч. л. с връх бакпулвер
50-70 г смлени орехови ядки
Начин на приготвяне:
Отделят се жълтъците и белтъците на яйцата. Белтъците се
разбиват със захарта на сняг, а жълтъците и киселото мляко
се разбъркват, до като стане крем.
Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера. Постепенно
половината се добавя към разбитите на сняг белтъци.
Разбърква се. След това се наливат половината жълтъци.
Разбърква се и се добавя останалото брашно. Щом сместа
стане хомоганна се наливат и останалите жълтъци.
Разбърква се добре и се изсипват смлените орехови ядки.
Сместа се налива в предварително намаслена и покрита с
хартия за печене тавичка. Пече се на 180С около 20-25
минути.След това се изважа и се обръща, хартията се
отстранява, изрязват се ромбове и се залива със студения
сироп. Оставя се да се охлади и поеме добре сиропа.
Продукти за захарен сироп:
150 г захар
200 мл. вода
Начин на приготвяне на захарен сироп:
Захарта се изсипва в тенджера, налива се водата и се вари
до като се разтвори захарта. След това се оставя да изстине.