Туршия.

  • 53 312
  • 67
Искам да направя парена туршия ,но никога не съм слагала.Кажете рецепта и кога трябва да я направя.В бидон колко да е голям ,колко кг.зеленчуци.Много благодаря момичета.
Виж целия пост
# 1
Аз преди правих такава, но не парена и това беше към края на август.
Нареждаш каквито искаш зеленчуци - зелени домати, динчета, чушки /от тези белите/, карфиол, моркови задължително. Затискаш с венец от лозови пръчки. Измерваш колко вода ще поеме, след това я изливаш обратно в кофата и я разделяш на две. В едната част слагаш сол и бъркаш за да се стопи. После пробваш с прясно яйце за соленост. То трябва да се показва колкото 5 стотинки. Изливаш обратно двете води и слагаш на тъмно /в маза/. От време на време се преточва или продухва.
Аз от тази туршия ядях сам динчетата, докато я правех де, вече не се занимавам, но и те бяха много вкусни.
Виж целия пост
# 2
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace
Виж целия пост
# 3
О, парена туршия си правим често. Нямам никаква зависимост от сезоните или температурите навън. Така или иначе за в чужбина това е май единствената туршия, която винаги става  Grinning
Рецептата ни е:

За 8кг зеленчуци (слагаме карфиол, чушки, моркови, зеле, съвсем малко целина и чесън):

2л вода
1л оцет
200гр сол
500гр захар
400гр олио
черен пипер на зърна

Кипва се цялата смес и веднага се заливат зеленчуците, затискат се да са под течността с чиния, захлупва се с капак и се оставя така на стайна или хладна Т за 2 седмици.
Виж целия пост
# 4
 Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?
Виж целия пост
# 5
В тази жега туршия в бидон няма да оцелее, освен ако не искаш да я наблъскаш с консерванти.
Или стерилизираш в буркани, или чакаш да захладнее.  Peace
Ето защо ми се скапаха краставичките. Вече ще имам едно наум.
Виж целия пост
# 6
Момичета не ме разбрахте ,нямам намерение да слагам сега ,а есента .Питах кога точно се слага за зимата да не изпусна зеленчуците.Исках да ми кажете в малко бидонче колко зеленчуци се слага и колко марината.
Виж целия пост
# 7
Някой правил ли е туршия от малки червени доматки - т.н. "сливки". Като дете съм яла такава - само целите доматки и нищо друго, обаче не знам как се приготвя. В момента имам доста такива доматки и се чудя какво да им правя ... Ако някой знае рецептата моля да ми я каже Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Блонди, а трайна ли е тая туршия или трябва веднага да се яде след двете седмици?

О, не, трайна е, особено ако я държиш на хладно - балкон, хладилник... може да стои около два месеца, след това започва леко да се лигави и става по-киселка, но пак става, де. Ние затова си правим по една тенджера, за да не стои голямо количество дълго време.  Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Блонди, много благодаря   bouquet Точно някаква леснотия търсех Wink Ще се пробва задължително  Peace
Виж целия пост
# 10
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig
Виж целия пост
# 11
А знае ли някой как се прави туршийка, ама като купешката.....дето я продават насипно в торбички..... newsm78
Извинявам се за спама но да не отварям нова тема........ Praynig

Ами точно както съм я описала по-горе, само мисля, че слагат копър и повече сол.
Виж целия пост
# 12
Цоп при вас.Миналата година правих,тази година ще се пробвам пак.Само да ви почета малко.   Hug
Виж целия пост
# 13
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!
Виж целия пост
# 14
Миналата година ядох една туршийка, зеленчуците хрупкави.Мммм, чудна.
Мацката ми каза, че е царска туршия.
Като завирала марината, слагала аспирин, затваряла
и е готова. Без допълнително заваряване на бурканите.
Някой да има тази рецепта.
Моля, да споделите дали наистина зеленчуците стават хрупкави, рлс!
Писах ти в другата тема за царската туршия....Така става хрупкава.Гаранция!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия